2019-ig változatlanok maradhatnak a hitelkamatok

A kiskereskedelem bevétele márciusban 3,3 %-kal növekedett az előző év ugyanezen időszakához képest. Az MNB változatlanul hagyta a hitelkamatokat.

 

Alacsony a forint változékonysága

A forint euróval szembeni változékonysága ezen a héten alacsony volt. A hét első felében túlnyomórészt a 307,9 – 308,9 HUF/EUR árfolyam sávban folyt a kereskedés. Szerdán a forint kissé erősödött a 306,8 HUF/EUR szintre, nyereségének egy részét megtartotta csütörtökig is, amikor a délután folyamán (15 óra körül) 307,6 HUF/EUR árfolyam szinten jegyezték.

A forint-amerikai dollár valutapáron sem láttunk jelentősebb ingadozást az elmúlt napokban. A forintnak sikerült valamelyest bővítenie előző heti nyereségét, és hétfőtől csütörtök délutánig többnyire a 273,5-276,5 HUF/USD árfolyam sávban mozgott. „ – mondta az AKCENTA CZ szakértője.

 

Változatlanok a hitelkamatok

Az MNB keddi ülésén úgy döntött, hogy változatlanul hagyja a kamatokat. A fő hitelkamatláb továbbra is 0,9% maradt, a megállapított betéti kamatláb -0,5 %, negatív tartományban, a lombard hitelek ügyleti kamata továbbra is 0,9%. Nagy Márton, az MNB alelnöke kijelentette, hogy a kamatlábak a jelenlegi szinten maradhatnak 2019-ig, esetleg még tovább is, 2020-ig, amennyiben szükséges. Nagy azt is kijelentette, hogy az inflációs várakozások a gazdaságban viszonylag alacsony szinten vannak, az erős bérnövekedési várakozások ellenére. Az alelnök arra is rámutatott, hogy az MNB a kamatcsatorna révén megcélzott monetáris politika keretében nem csak a fő hitelkamatra irányítja figyelmét, hanem a monetáris kondíciók átfogó fejlődését is figyelemmel kíséri, amelyek magukban foglalják a bankközi kamatokat, az államkötvények rövid távú hozamait, és az implikált határidős forinthozamokat. Nagy felhívta a figyelmet arra is, hogy az MNB az elmúlt néhány negyedévben a letéti eszközből mintegy 300-400 milliárd forintot kiszorított a pénzügyi piacokra, aminek köszönhetően a piaci árakból de facto eltűnt az az elvárás, hogy a BUBOR árfolyamai egy éven belül növekedést mutathatnak.

Április 20-án és 21-én rendezik meg az idei Telekom Vivicittá kétnapos futófesztivált Budapesten. A 39. kiírás legnépszerűbb távja ezúttal is a félmaraton, de bármelyik korosztály találhat magának kihívást. Az élményhez pedig a mesterséges intelligencia is igyekszik hozzájárulni.

Az új kiadvány részletes, érdekes és ismeretterjesztő formában mutatja be a Magyarországon jelenleg előforduló, természetvédelmi, horgászati vagy gazdasági szempontból jelentős halfajokat.

Lendületes hetet tudhat maga mögött a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX erősödéséből mind a négy vezető részvény kivette a részét.