Csökken a nettó külföldi befektetések mértéke hazánkban

A PMI index a termelői ágazatban márciusban 59,5 pontról 56 pontra csökkent. A kiskereskedelmi forgalom volumene februárban 1,2 %-kal növekedett. Az ipari termelési index februárban 2,7%-kal növekedett, ez 3,4 %-os növekedés az előző év ugyanezen időszakához képest.

 

Enyhe mozgás figyelhető meg a HUF/USD árfolyam tekintetében a héten

A forint az euróhoz képest a hét első felében először 308,0 HUF/EUR árfolyam szintre erősödött. Kedd délután irányt változtatott, és csütörtök délelőtt 310,3 HUF/EUR árfolyam szintre gyengült. A piacon folyó kereskedés végül csütörtök délutánra enyhébb korrekciót hozott, és a forint visszatért a 309,5 HUF/EUR körüli szintre.

A forint-amerikai dollár devizapár mindkét irányban enyhe mozgást produkált. Az üzletkötések a hét folyamán a 288,9 – 291,6 HUF/USD árfolyam sávban mozogtak, csütörtökön 15 óra körül a forintot 290,5 HUF/USD szinten jegyezték. Az árfolyam viszonylag békés alakulását a fő piacokon uralkodó helyzet segítette, ahol az elmúlt napokban alacsony változékonyságnak lehettünk tanúi. A mai napon még az amerikai munkaerőpiaccal kapcsolatos adatokra lehet számítani, ami az euró-dollár devizapárt magához térítheti, és így „életre kelne” a HUF/USD árfolyam is.

 

Csökken a nettó külföldi befektetések mértéke

A nettó külföldi befektetések a magyar gazdaságban az elmúlt évben a GDP 5,4% -ára csökkentek, ennek oka nyilvánvalóan az Európai Uniós forrásokból érkező átutalások elmaradása. „A csökkenés ellenére ez az egyik legjobb eredmény az EU-országokban, ahol a nettó külföldi befektetések részesedése átlagosan a GDP 2,8% -át teszi ki.” – mondta az AKCENTA CZ szakértője.

A folyó fizetési mérleg 2016-ban 5%-os többletet ért el a GDP-hez viszonyítva, aminek fő forrása pedig a kereskedelmi mérleg rekord magas többlete, amely a GDP 10%-át teszi ki. A külkereskedelmi mérleg szufficite elsősorban a csökkenő behozatal miatt emelkedett - a behozatal csökkenésében negatívan tükröződik a külföldi beruházások fent említett alacsonyabb szintje is. A kereskedelmi többlet jelentősen meghaladta a régió más országaiban - a Cseh Köztársaságban, Szlovákiában és Lengyelországban - kimutatott értéket. Nagy kereskedelmi szufficitet produkált a szolgáltatási szektor, amelyet a magyar turizmus iránt megnövekedett érdeklődés támogat.

Szimbolikus kereskedésindító csengetéssel ünnepelte a közelmúltban részvényei tőzsdei bevezetését a Kermann IT Solutions Nyrt. A vállalat papírjaival a Budapesti Értéktőzsde Xtend kategóriában lehet kereskedni.