Hét új Zöld Megoldás óvja a környezetet

A DDC Zöld Megoldás-pályázat keretein belül idén 7 új projekt készült el 6 különböző településen. A pályázók a Váci és a Beremendi Cementgyár vonzáskörzetéből kerültek ki, kiegészülve a Pécs környéki szervezetekkel. A program célja továbbra is a közösségi terek hasznosítása, környezetbarát felhasználásuk elősegítése, amelyre idén összesen 7,5 millió forintot fordított a Duna-Dráva Cement Kft.

 

”Zöld” nevelés a legkisebbeknek

A Váci Cházár András Alapítvány óvodája által megpályázott természetbarát környezet kialakításának célja a speciális nevelési igényű gyermekek fejlesztése, valamint a környezettudatos magatartás kialakítása élményszerű tevékenységekkel, közvetlen tapasztalatszerzés útján. A gyerekek oktatásában különösen fontos szerepet játszik a kézzel fogható, érezhető, szagolható természeti környezet, a felújított udvar és konyhakert pedig rengeteg új, pozitív impulzussal szolgál.

A Beremend vonzáskörzetében lévő Szavai Óvoda udvarán madárbarát tanösvény készült el, ahol a gyermekek megismerhetik a környezetükben élő madárvilágot, megfigyelhetik viselkedésüket, tanulmányozhatják életmódjukat. Az ünnepélyes átadón Müller Ádám, a vállalat műszaki vezérigazgató-helyettese így vélekedett: „A Szavai Óvoda projektjének célja, hogy elősegítse a környezettudatos, egészséges életmódra nevelést, a természet értékeinek, szépségének felfedezését, megbecsülését. Reményeink szerint ez hozzájárul ahhoz, hogy a természeti környezetet tisztelő és szerető felnőttek váljanak a gyermekekből.”

 

Hasznosabb és környezetbarátabb iskolai terek

A Váci Gazdászok és Kertészek Alapítvány és a Táncsics Szakképző Iskola együttműködésének köszönhetően kerti bútorokkal és biciklitárolókkal bővülhetett az iskola udvara, illetve az intézményben megteremtették a szelektív hulladékgyűjtés és a komposztálás feltételeit is. A „Zöld mező” projekt lehetővé teszi, hogy a leendő mezőgazdászok elméletben és gyakorlatban is megismerkedhessenek a fenntartható fejlődés és a környezettudatos magatartás fontosságával.

Pécsett a Bánki Donát utcai Általános Iskola udvarán alakítottak ki zöld közösségi kertet, amely elősegíti a környezettudatos gondolkodás kialakulását a fiatal tanulókban. „A küldetésünk az volt, hogy megvalósuljon az iskolában a környezettudatos nevelés, a környezetet zöldebbé, élhetőbbé tegyük a lombosokkal a nyári, az örökzöldekkel a téli időszakban, ezek gondozásával pedig segítsük a korosztályok közötti munkamegosztás megtapasztalását, a közösségek összekovácsolását. Fontos cél az iskolaudvar több irányú hasznosítása, mint például a szabadidős, sport, tanulási és nevelési tevékenységek, valamint az udvar vonzóvá tétele a leendő kisiskolások és szüleik számára.” – mondta el a pályázatról Jakabosné Molnár Zsuzsanna, a projekt felelőse.

A villányi Teleki Zsigmond Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium pályázatának célja egy olyan iskolai udvarrész létrehozása volt, amely a környezettudatos nevelésre és egyben pihenésre is alkalmas. Egyrészről így az oktatási tevékenység egyes részeit a szabadba is kivihetik, másrészről pedig a diákok számára a szünetekben remek felkészülési és pihenési lehetőséget biztosít az iskola udvara. A kikapcsolódást szolgáló eszközök mellett kis kertekkel is bővült a terület, amelyekben a tanulók gyógy- és fűszernövényeket termesztenek.

 

A zöld környezetért települések fognak össze

A Palkonyai Önkormányzat a helyi lakosok bevonásával kívánja bemutatni a különleges, mediterrán éghajlatnak köszönhető egyedi gyógy- és fűszernövényeket, gombákat, illetve lepkefajtákat. Az elkészült „Közösségi Herbárium és Oktatóközpont” küldetésének tekinti, hogy a lakosság újra felfedezze a természet kincseit, és azokat gyermekeikkel is megismertessék. A projekt teljes mértékben a környezetbarát megoldásokra és a megújuló energiára alapoz, ezt mutatja az egyik helyi lakos által megálmodott és elkészített, napenergiával működtetett szárító is.

A Kővágószőlősi Önkormányzat gondozásában elkészült tanösvény egyik fontos célja, hogy a gyermekek számára mesés módon mutassa be a táj természeti és kultúrtörténeti kincseit. Az ösvény három turistaútvonalat is érint, így a gyerekek mellett a túrázók számára is remek tanulási, felfedezési lehetőséget biztosít. A beruházás a jövőben fontos szerepet játszhat a gyermekek környezettudatos nevelésében, valamint a helyiekkel és az idelátogatókkal egyaránt megismertetheti a természet értékeit, szépségeit.

 

Előzmények­

A Duna-Dráva Cement Kft. 2011 szeptemberében hirdette meg először a DDC Zöld Megoldás-pályázatot, olyan fejlesztések és programok támogatására, amelyek a közösségi terek, valamint a helyi infrastruktúra környezettudatos működtetését és hatékonyabb hasznosítását a környezettudatosabb életre, illetve a természeti környezet megismerésére ösztönző nevelést segítik elő. A pályázatokat elbíráló zsűri felkérése során a vállalat azt tartotta szem előtt, hogy a gyárak vonzáskörzetében élő és dolgozó, elismert, hiteles szakértők döntsenek a pályamunkákról és a támogatások odaítéléséről.

Napjainkban egyre szélesebb vállalati körökben téma a dolgok internete (Internet of Things, azaz IoT). Ez nem csupán egy felkapott trend, a segítségével egy gyártóvállalat ma már lényegesen célirányosabban, olcsóbban, csökkentett állásidővel és kevesebb meghibásodással termelni.

A világon elsőként teljesítette vegyespáros az egyik legkeményebb sarkvidéki kihívást. Vámos Nóra Rakonczay Gáborral 30 nap alatt, 560 kilométeren át, hóban, viharos szélben, átlagosan mínusz 20 fokban, szánjukat maguk után húzva, hihetetlen akaraterőről és kitartásról tanúbizonyságot téve valósította meg az Eisberg Grönland síexpedíciót.