Az MNB nem okozott meglepetést augusztusi ülésén

A jegybanki betétekre bevezetett korlátozások miatt a kereskedelmi bankoknak más befektetések után kell nézniük. Más kereskedelmi bankoknál, a bankközi piacon, esetleg állampapírok vásárlásával köthetik le pénzeszközeiket.  Az MNB ezzel a lépéssel valószínűleg elérte a kívánt kamatcsökkentést, és így serkentheti a bankok standard hitelezési hajlandóságát, amelynek a későbbiekben pozitív hatása lehet az inflációra.

 

A Magyar Nemzeti Bank keddi ülésén nem változtatott jelenlegi monetáris politikáján. A kamatlábak a várakozásoknak megfelelő értékeken maradtak. A fő kamatláb továbbra is 0,9%, a betéti kamatlábak -0,5%-on rögzítve maradtak, a fedezeti kamatláb pedig változatlanul az 1,15%-os értéken áll. Valószínűsíthető, hogy a kamatok ilyen, vagy ennél alacsonyabb szinten maradnak 2017 végéig.

Az MNB a legutóbbi kamatemeléskor, vagyis májusi ülésén kijelentette mind a laikusok, mind a szakmai elemzők számára, hogy a kamatlábakat az „elkövetkezendő időszakban” nem kívánja emelni. Megjegyezték továbbá, hogy a monetáris politika esetleges jövőbeni lazításához a továbbiakban rendhagyó eszközöket fognak alkalmazni. Júliusban a központi bankárok figyelme a három hónapos betétekre irányult, melyek a monetáris politikai intézkedések fő eszközévé váltak. A szeptemberi ülésen fény derül majd arra, mennyire kíván az MNB beavatkozni betéti politikájába.  A betétek korlátozásával ugyanis a kereskedelmi bankoknak a fölös pénzeszközeiket máshol kell elhelyezniük, más kereskedelmi bankoknál, a bankközi piacon, illetve vásárolhatnak állampapírokat is. Az MNB ezzel a lépéssel valószínűleg elfogja érni a kívánt kamatcsökkentést, és így serkentheti a bankok standard hitelezési hajlandóságát, amelynek a későbbiekben pozitív hatása lehet az inflációra.

„A mi nézőpontunkból az MNB gazdasági intézkedésének hatása mindaddig kérdéses, amíg nem látjuk a betétek korlátozásának eredményét a gyakorlatban. Ha a helyzet megfordul, és a bankközi kamatláb (BUBOR) nem csökken tovább, a következő évben az MNB képviselői vélhetően komolyan átgondolják a további kamatcsökkentést” – vélekedett František Kovács, az AKCENTA CZ devizapiaci elemzője.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.