A Puli Space harmadik Google Lunar XPRIZE csapatként foglalt helyet holdutazásához az Astrobotic leszállóegységén

A magyarok hetedik nemzetként csatlakoznak az Astrobotic első Hold-küldetéséhez, egy időkapszula az első hasznos teher.

 

Az Astrobotic Technology, Inc. és a Puli Space Technologies Kft. a Tel Aviv-ban zajló Google Lunar XPRIZE (GLXP) találkozón jelentette be, hogy aláírták az első magyar hasznos teher Holdra juttatásáról szóló szerződést.  A Puli egy egyedi időkapszulát küld fel az amerikai GLXP-csapattal kísérőnkre a "Memory of Mankind (MoM) on the Moon" ("Az emberiség emlékezete") projekt keretében, valamint a Puli holdjárójának is foglalt hasznos teher helyet. A magyar csapat ezzel olyan GLXP-csapatok mögé sorakozott fel, mint a japán HAKUTO, vagy a chilei AngelicvM, amelyek szintén az Astrobotic Peregrine leszállóegységével jutnak el a Holdra. A Puli részvételével Magyarország hetedik nemzetként csatlakozik az Astrobotic küldetéséhez, amellyel a pittsburghi cég mindenki számára elérhetővé kívánja tenni a Holdat.

A "Memory of Mankind (MoM)on the Moon" ("Az emberiség emlékezete") kapszula olyan táblákból fog állni, amelyekre archív képeket és szövegeket nyomtatnak majd olyan kicsiben, hogy 10-szeres nagyítással olvasható legyen. Egy táblára összesen ötmillió karakter fér rá ekkora kicsinyítésben.

"Az, hogy az Astrobotic-kal mehetünk a Holdra, egy olyan különleges lehetőség, amivel kis csapatunk egy újabb kivételes lépést tehet a magyar tudományos és technológiai teljesítmények útján" - mondta dr. Pacher Tibor, a Puli atyja. "Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy részt vehetünk ezen a történelmi misszión, úgy gondolom, hogy ez a lehetőség egy újabb jó példája annak, hogy a magyar mérnökök és tudósok az egész világon megállják a helyüket."

"Nagyon örülünk, hogy a Pulit is a fedélzeten üdvözölhetjük" - mondta John Thorton, az Astrobotic elnöke. "Ezzel a megállapodással utazásunk megtriplázza a Holdra jutott nemzetek számát, így tényleg egy történelmi törekvésről beszélhetünk."

Szoboszlai Dominik és Nagy Zsolt is betalált a Puskás Arénában rendezett felkészülési mérkőzésen, így a magyar labdarúgó válogatott két győzelemmel nyitotta a 2024-es évet.

Csökkenő forgalom mellett pluszban fejezte be e hetet a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A vezető részvények felemás eredménnyel zárták a kereskedést.