Véglegessé vált Bernd Storck első kerete

A magyar labdarúgó válogatott német szövetségi kapitány kihirdette a végleges, 25 fős keret a válogatott soron következés két mérkőzésére. Az előzetes 33 fős keretből többen kikerültek, de új játékosokat is megnevezett az első mérkőzésére készülő kapitány.

 

A magyar válogatott szeptember 4-én Budapesten, a Groupama Arénában fogadja Romániát, szeptember 7-én pedig Észak-Írországban lép pályára. A két mérkőzés komoly téttel bír az Európa-bajnokság selejtezőcsoportjában a harmadik helyen álló nemzeti tizenegyünknek, ugyanis a továbbjutásért folyó közdelemben a két közvetlen riválissal meccsel Bernd Stock csapata.

A keret jelenlegi játékosait szokásainkhoz híven egyenként is górcső alá vettük.

 

Kapusok:

Bogdán Ádám (Liverpool): Klubváltásának köszönhetően újra van magyar labdarúgó a Premier League-ben. Bár a Liverpoolban bajnoki mérkőzésen még nem lépett pályára, ami késik, nem múlik.

Dibusz Dénes (Ferencváros): A bajnokságot 100%-so teljesítménnyel vezető Fradiban alapember. Volt róla szó, hogy nyáron a Dárdai Pál vezette Herthában folytatja pályafutását, azonban végül maradt a zöld-fehéreknél.

Király Gábor (Haladás): Sok évnyi légióskodás után tért haza Szombathelyre. Nem csak a nem kis meglepetésre dobogón tanyázó Haladásból kirobbanthatatlan, hanem egyértelműen a bajnokság legjobb kapusa is.

 

Védők:

Bosnjak Predrag (Haladás): Az előzetes névsorban nem volt benne, a végleges keretnek azonban már tagja. Pintér Attila kapitánysága alatt egyszer már magára húzhatta a címeres mezt a szerb felmenőkkel is rendelkező védő.

Botka Endre (Budapest Honvéd): Bár a keretben abszolút újoncnak számít, Storck számára azonban nem ismeretlen a Honvéd fiatalja, ugyani tagja volt a német edző által az U20-as világbajnokságon szereplő csapatnak.

Fiola Attila (Puskás Akadémia): Az NB1-ben csapata egyik legjobbja, és már a válogatottban is többször pályára léphetett.

Guzmics Richárd (Wisla Krakow): Lengyelországban sokat fejlődött, a bajnokság egyik legjobb védőjének tartják. A válogatott kapcsán sokan a bukaresti hibáját emlegetik, azonban a klubcsapatában nyújtott teljesítménye alapján helye van a keretben.

Juhász Roland (Videoton FC): A legtapasztaltabb magyar hátvéd. Sajnos egy sérülés miatt egy hónapot ki kellett hagyni, ráadásul a játékba lendülését nehezítette az is, hogy kiállíttatta magát az MKT elleni mérkőzés legvégén.

Kádár Tamás (Lech Poznan): Lengyel csapatában rendszeresen pályára lép, többen között a Videoton Európa Liga-búcsúja alkalmával is a pályán volt.

Lang Ádám (Videoton FC): A bajnokcsapatba igazolt, ahol további lehetősége lett összeszokni a válogatottban is védőtársának számító Juhásszal. Sajnos a fehérváriaknak nem megy jól a játék, Lang azonban rendszeresen játszik a csapatban.

Leandro de Almeida (Ferencváros): A válogatottban balhátvédként számításba vett labdarúgó a Ferencvárosban új posztokon is kipróbálhatta magát, az utóbbi időben jobbhátvédként és középső védőként is szerepelt a Fradiban, ahol alapembernek számít.

Vanczák Vilmos (Sion): Eddig nem sok játéklehetőséget kapott csapatában, összesen egy kupameccsen játszott. Azonban a klubnak három versenysorozatban is helyt kell állnia, így valószínűleg lesznek még feladata Sionban, nem véletlenül nem engedte el klubja. (A hírek szerint a Diósgyőr és a Fradi is szívesen látta volna soraiban.

 

Középpályások:

Bódi Ádám (Debrecen): Az előzetes keretben még ő sem szerepelt. A válogatottba először kapott meghívót, klubjában azonban évek óta alapember.

Dzsudzsák Balázs (Bursaspor): Hosszas huzavona után távozott a Dinamo Moszkvától. Új csapatában, a török Bursasporban eddig egy mérkőzésen játszott. Egyértelműen a kezdőcsapatba vették, még össze kell szoknia a társakkal. A bukaresti meccsen lőtt szabadrúgásgólját sokak szerint ezúttal is megismételhetné.

Elek Ákos (Csangcsun Jataj): Bár Kínában rendszeresen játszott a klubcsapatában, a bajnokság ott még nem kezdődött el, így korábbi csapatával, a Diósgyőrrel edzett a napokban.

Gera Zoltán (Ferencváros): Sárgalapjai miatt nem léphet pályára Románia ellen, Észak-Írországban azonban így egy kipihent Gera léphet majd pályára, ami akár kulcsfontosságú is lehet az idegenbeli meccsen.

Kalmár Zsolt (RB Leipzig): A német másodosztályban rendszeresen pályára lép, ráadásul Storckot is jól ismeri, az U20-as VB-n már dolgoztak együtt.

Lovrencsics Gergő (Lech Poznan): Sérülése után kezd újra formába lendülni, remélhetőleg a selejtezőkre már száz százalékos állapotban lesz.

Nagy Ádám (Ferencváros): Ő is újonc a keretben. Az U20-as Világbajnokságon alapembere volt a csapatnak, ráadásul a Fradiban is egyre több játéklehetőséget kap.

Stieber Zoltán (Hamburg): Az utóbbi időben nem nagyon kapott szerepet klubjában, azonban úgy tűnik, nem fog eligazolni Hamburgból.

Tőzsér Dániel (Queens Park Rangers): A Watforddal feljutást ünnepelhetett az előző szezonban, azonban az őt kölcsönadó Parma csődje miatt klubnélkülivé vált. A Watforddal végül nem sikerült hosszabbítani, így egy ideig a Ferencvárosnál edzett. Tegnap jelentették be, hogy az angol másodosztály Queens Park Rangers leigazolta, így idén is a Championshipben fog szerepelni. Az idei szezonban még nem játszott mérkőzést.

 

Csatárok:

Németh Krisztián (Sporting Kansas City): Az Egyesült Államokban jól megy neki a játék, alapember a csapatában, és lövi a gólokat is.

Nikolics Nemanja (Legia Warsawa): Az NB1 gólkirályi címe utána Lengyelországban is hasonló céljai vannak, hiszen új klubjában is szorgosan termeli a gólokat, vezeti a lengyel góllövőlistát. A válogatottban is gólokat várnak tőle.

Priskin Tamás (Slovan Bratislava): Rendszeresen lehetőséget kap szlovák klubjában, és már több gólt is szerzett.

Szalai Ádám (Hoffenheim): A Hoffenheimben kiszorult a csapatból, a legtöbb mérkőzésen keretbe sem került be. Nincs játékban, klubváltása nem lenne meglepetés.

 

Biztonsági tartalékokat ezúttal nem nevezett meg a kapitány. A keretből kimaradók közül a legnagyobb meglepetés Böde Dániel hiánya, a Ferencváros csatára egymás után 6 bajnoki mérkőzésen is gólt szerzett, és vezeti az NB1 góllövőlistáját.

 

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.