„No Bajner, no party” – avagy Magyarország és a Notts County

Pár nappal ezelőtt hivatalossá vált, hogy az angol harmadik vonalban (League One) szereplő Notts County csapatában folytatja pályafutását Bajner Bálint. Normál esetben ezzel véget is érnének a híradások. De ebben az esetben ez nem így történt. Sőt!

Bajner Bálint Szombathelyen született, jelenleg 24 éves, posztját tekintve csatár. Magyarországon a Sopronban és a Honvédban futballozott. Két szezonon keresztül volt tagja a Borussia Dortmund csapatának, azonban főként a második csapat keretéhez tartozott, a nagycsapatban mindössze egy bajnokin kapott lehetőséget. A magyar labdarúgó válogatottban egyszer sem szerepelt. Ősszel az Ipswich Town színeiben 5 másodosztályú bajnokin játszott, ezeken gólt nem szerzett. Mindezek alapján semmi sem indokolja a nagy felhajtást körülötte. De!

A közelmúltban volt néhány nyilatkozata, amelyre a hazai szurkolók felkapták a fejüket. Előbb azt nyilatkozta, hogy nem érdekli a válogatott (az akkor még Pintér Attila vezette csapatra gondolt, a Dárdai-féle válogatottba minden bizonnyal örömmel jönne, ha hívnák), majd miután az edzője a 44. percben erőnléti gondok miatt lecserélte, azt nyilatkozta, hogy azért, hogy a szurkolók megtapsolhassák. A szurkolók – és a magyar futball nem túl rózsás helyzettét humorosan (és néha ironikusan) megközelítő TrollFoci oldal – szállóigét csináltak ezekből a mondataiból. A sok hozzászólás és „trollkodás” miatt már előző klubja, az Ipswich Town is letiltotta a magyar szurkolókat facebook-oldaláról.

A Nott County oldala ugyan ezekkel a problémákkal szembesült. A „No Bajner, no party” szlogent hamar megtanulták az angolok, de a félig angol, félig magyar mondatokkal („Please put Bajner in the kezdőcsapat”), és a fonetikusan leírt angol kifejezésekkel („Bajner dö beszt pléjör in dö Nocckánti”) már nem tudtak mit kezdeni, itt is a magyar IP-címek letiltása lett a dologból.

A hétvégén azonban találtak megoldást a helyzetre a nottinghami klubnál, és a hét elejére feloldották a tiltást. Először egy Google Fordító által lefordított, nyelvtanilag helytelen magyar szöveget helyeztek el az oldalon, majd ezt levették, és egy rendes, magyar nyelvű üzenetben köszöntötték a magyar szurkolókat. Bajner rajongói, azaz a „trollhadsereg” nem volt hálatlan ezért a gesztusért. A Nott County hivatalos oldala már több, mint 100.000 kedvelővel rendelkezik, pedig korábban ennek a töredéke kedvelte csak az oldalt. Sok szurkoló már arról érdeklődött, hogyan lehet Notts County-s emléktárgyakat, mezeket, sálakat venni. A klub egy magyar nyelvű útmutatóval kedveskedett nekik.

Ráadásul tegnap lecserélték a Facebook-oldal borítóképét, és egy magyar zászló közepére helyezték el a Notts County címerét. A világ legrégebbi futballcsapatának és a magyar fociszurkolóknak az egymásra találása megtörtént. A majd a következő hetekben-hónapokban kiderül, hogy a jövőben hogyan alakul majd ez a kapcsolat.

Szoboszlai Dominik és Nagy Zsolt is betalált a Puskás Arénában rendezett felkészülési mérkőzésen, így a magyar labdarúgó válogatott két győzelemmel nyitotta a 2024-es évet.

Csökkenő forgalom mellett pluszban fejezte be e hetet a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A vezető részvények felemás eredménnyel zárták a kereskedést.