Női kézilabda Eb: Nagy küzdelemben egy gólos magyar siker

A magyar női kézilabda válogatott első Eb-középdöntőjére december 13-án, szombaton került sor Debrecenben. A Románia elleni mérkőzés nem ígérkezett könnyűnek, azonban továbbjutási esélyeink életben tartásához szinte kötelező volt.

 

Nehezen indult a mérkőzés, mindkét csapat számára. Az első 6 perc során egyik válogatott sem ért el gólt, és az első 10 perc után is csak 2-0 állt az eredményjelzőn. A kevés gól annak volt köszönhető, hogy mindkét csapat stabilan védekezett. A magyar kapuban Kiss Éva állta a sarat, a románoknál pedig Ungureanu védett nagyszerűen – bánatunkra az egész meccsen. Az első félidőben Szucsánszki Zita volt a csapat legjobbja, védekezésben és gólszerzésben is jeleskedett, és még egy nyilvánvaló belemenése után is a román játékos kapott 2 perce kiállítást. A félidőre két gólos magyar vezetéssel (10-8) mehettek a csapatok, és úgy tűnt, hogy meglehet a mérkőzés.

A második félidő azonban meg kezdődött ilyen bíztatóan, a románok előbb kiegyenlítettek, majd a félidő harmadánál át is vették a vezetést, és nagyon sokáig őrizték is azt. A magyar csapat támadásban mélypontra került, sok volt az erőtlen akció, ráadásul megszületett az Európa-bajnokság első kihagyott magyar hétméterese, az eddig 100%-kal dobó Triscsuk Krisztina 16 belőtt hetes után az egyik büntetőnél nem tudott túljárni Ungureanu eszén. A spanyol mérkőzés tanulságait leszűrve Tomori Zsuzsannát pihentetni kellett a második félidő bizonyos szakaszaiban, hogy a végjátékba ne kifacsartan kelljen játszania, és ezekben az időszakokban még visszafogottabbak lettek a magyar támadások. Az üde színfolt a középdöntő előtt Klivinyi Kinga helyére a keretbe becserélt Tóth Gabriella volt, aki ebben az időszakban két átlövés-góllal és egy kiharcolt hétméteressel átlendítette a holtponton a csapatot, és nagy szerepe volt abban, hogy a vége előtt meg tudtuk fordítani a meccset. A végjátékba egy gólos vezetéssel mehetett a csapat (20-19), de megint kaptunk egy két perces kiállítást két és fél perccel a vége előtt. Szerencsére most nem lett olyan a vége, mint az oroszok ellen. A támadóidőt fegyelmezetten kihasználtuk, és a védekezés is összeszedett volt, így az eredmény már nem változott.

A magyar válogatott nagyon fontos győzelmet és két pontot szerzett, életben tartva ezzel továbbjutási esélyeit, amihez azonban további pontokat kell még gyűjteni. Folytatás hétfőn, Dánia ellen.

 

A Magyarország-Románia mérkőzés mellett további két találkozót játszottak aznap a középdöntős csoportunkban. Norvégia nagy csatában, 16-16-os félidő után 29-26 arányban legyőzte Spanyolországot, ezzel továbbra is 100%-os. Dánia legjobbjai pedig eléggé simán, 28-19-re győzték le Lengyelországot (érdekes, hogy félidőben 9-9 volt az állás).

A csoportot Norvégia vezeti 6 ponttal, Magyarország és Spanyolország 4-4, Dánia 3 egységgel áll. Az 1 pontos Románia és a pont nélkül álló lengyelek továbbjutási esélyei már minimálisak.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.