Női kézilabda Eb: Magyar döntetlen az első napon

December 7-én megkezdődött a 2014-es év leginkább várt kézilabdás eseménye, a magyar-horvát közös rendezésű női kézilabda Európa-bajnokság. A Németh András irányította magyar válogatott már az első napon pályára lépett, ellenfele Oroszország válogatottja volt.

 

Nagy várakozásokkal tekintettünk a mérkőzésre, hiszen Győrben, az Audi Arénában a többség magyar győzelmet várt. A Jevgenyij Trefilov mester irányításával újraformálódó orosz csapat azonban nem ígérkezett könnyű ellenfélnek, fizikailag ugyanis (magasság, testtömeg) erősebbek az orosz játékosaink a magyaroknál, a mienk viszont gyorsabban.

A meccs nem kezdődött jól. Bár az első gól Kovacsis Anikó nevéhez fűződött, az oroszok ezután 6 gólt is lőttek, miközben mi egyet sem. A félidő nagy részében futottunk az eredmény után, a szünetre azonban már csak egyel ment az ellenfél. A magyar csapat játékán látszott, hogy a hazai pálya miatt nagy rajtuk a nyomás. Ezen kívül meg kell jegyezni, hogy sok játékos új a csapatban, és az első nagy tornáján vesz részt, és még nincs elég rutinja a feladathoz. Bár az újoncok többsége jól szállt be a meccsbe, a folyamatos cseréken és taktikai variációkon az látszott, hogy a csapat nem teljesen találta a megfelelő formációt, nem mindig Németh András elképzelései szerint alakulnak a dolgok. A mérkőzésen többek között mindhárom kapust (Herr Orsolya, Kiss Éva, Bíró Blanka) is kipróbált a szövetségi kapitány, közülük a legrutintalanabb, a 20 éves Bíró Blanka produkálta a legjobb védési százalékot.

A végjátékhoz közeledve szoros volt az eredmény, bár a magyar csapat vezetett. Két és fél perccel a vége előtt azonban a csapatkapitány Tomori Zsuzsanna kapott két perces kiállítást, ami a mérkőzés ezen szakaszában soha nem jön jól. Az oroszok az emberelőnyt kihasználva kiegyenlítettek, és a magyar csapat az utolsó támadásából (bár a kapust is lehoztuk) nem tudott újabb gólt szerezni, így 29-29-es döntetlen született a találkozón.

A mérkőzés pozitívuma a hétméteresek 100%-os értékesítése. Mind Triscsuk, mind Kovacsics hibátlanul dobta a heteseket, ami egy ilyen kiélezett mérkőzésen kulcsfontosságú. A fiatalok is bíztatóan szálltak be, fontos volt, hogy szokták a nagy torna légkörét, a következő meccseken remélhetőleg jobban összeáll a csapat. A küzdőszellem már most is megvolt a csapatban, ezt a továbbiakban is meg kellene őriznünk. Negatívum volt, hogy a Görbicz Anita hiánya látszódott a csapat játékán, és kapusposzton sem találtuk még az első számú embert. A csapatban több esetben érződött a bizonytalanság, a felállt és fegyelmezett védelem ellen jó néhány támadásban nem tudtunk mit kezdeni. Az első mérkőzésen a magyar csapat legjobbja (az egyébként orosz származású, 2012 óta magyar állampolgár) Triscsuk Krisztina volt, aki a 6 gólja mellett (mindegyik hétméteresből született) mezőnyben is jól játszott, támadásban és védekezésben egyaránt. A megszerzett 1 pont nem rossz, de lehetne jobb is (főleg, hogy mindenki 2 pontot várt), ugyanis kedden Lengyelország, és csütörtökön Spanyolország ellen sem lesz könnyebb győzni.

A Magyarország-Oroszország mérkőzés mellett további három találkozót rendeztek a nyitó napon. Az A-csoportban (ez a magyarok csoportja) Spanyolország 29-22 arányban megverte Lengyelországot, így a csoport élére állt. A B-csoport küzdelmeit Debrecenben bonyolítják le. Ebben a csoportban az előzetes esélyeknek megfelelően Dánia (32-23 Ukrajna ellen) és Norvégia (27-19 Románia ellen) is simán hozta a saját meccsét, így a mindkét skandináv csapat 2 ponttal áll az első forduló után.

Szimbolikus kereskedésindító csengetéssel ünnepelte a közelmúltban részvényei tőzsdei bevezetését a Kermann IT Solutions Nyrt. A vállalat papírjaival a Budapesti Értéktőzsde Xtend kategóriában lehet kereskedni.