Magyarország – Oroszország: beharangozó írásunk

Utolsó idei mérkőzéséhez érkezett a magyar labdarúgó válogatott. Az Oroszország elleni barátságos mérkőzés nagy eséllyel Dárdai Pál (első) szövetségi kapitányi ciklusának utolsó meccse lesz.

 

Dárdai Pál játékosként éppen Oroszország ellen húzhatta magára a magyar válogatott mezét. Azon a 2010. február 9-i mérkőzésen (melyet jómagam is a helyszínen tekintettem meg) a két válogatott 1-1-es döntetlent játszott egymással Győrben. Röpke négy és fél évvel később Dárdai Pál immár szövetségi kapitányként készül a mérkőzésre, amely a negyedik, egyben utolsó találkozó lesz megbízott szövetségi kapitányként töltött időszakában. Az első szövetségi kapitányként töltött ciklusában. Hiszen ha nem marad a válogatott kispadján (nagyon győzködik a szurkolók, a játékosok és a vezetők is, hogy maradjon), akkor minden bizonnyal vissza fog még térni később.

Na de beszéljük kicsit a mérkőzésről is. A két csapat a már említett 2010-es barátságos találkozón került legutóbb szembe egymással. Az akkori mérkőzésen az oroszok voltak az esélyesek, és most is a vendégcsapat győzelme lenne a legkevésbé váratlan eredmény. Azonban náluk sem rózsás a helyzet. A 2018-as, hazai rendezésű Világbajnokság előtt a csapat messze az elvárt szint alatt szerepel a selejtezőkben, pedig a nem titkolt cél az, hogy az oroszországi világversenyre egy jó eredmény elérésére képes, ütőképes csapattal vághassanak neki.

A magyar csapat a helyzethez képes jól áll. Romániában döntetlent ért el, a Feröer-szigeteken idegenben, és Finnország ellen hazai pályán pedig egyaránt 1-0 arányban győzött. A négy mérkőzésen szerzett 7 pont nem rossz teljesítmény. (Dárdai mérlege pedig 3 meccs / 7 pont, ugyanis az első meccsen az észak-írekkel szembeni vereséget még Pintér Attila irányításával szenvedtük el.)

Dárdai Pálnak eddig egyaránt tétmeccseken kellett bizonyítani, ez az első barátságos mérkőzése, azaz korábban nem nagyon volt lehetősége kísérletezni, fiatalítani. (Fiatalítás ugyan volt, de Dibusz Dénes feröeri szerepeltetésén túl inkább csak a sérülések miatti kényszerből kellett meglépnie ezt a kapitánynak.) A Finnország ellen jól teljesítő, rutinosabb játékosok (a győztes gólt szerző Gera Zoltán, valamint Király Gábor és Juhász Roland) minden bizonnyal kevesebb szerepet kapnak, és inkább a fiatalokat próbálja ki a kapitány. A kapuban a legvalószínűbb az, hogy a két fiatalabb kapus, Bogdán Ádám és Dibusz Dénes is kap 1-1 félidőt. Bogdánnak sérülése után jót tenne a meccsterhelés, a Ferencváros hálóőrének pedig fejlődése szempontjából fontos, hogy megfelelő nemzetközi rutint szerezzen. Az eddig kevesebb lehetőséget kapó, de a magyarnál erősebb bajnokságokban pallérozódó játékosok, azaz Stieber Zoltán és Lovrencsics Gergő valószínűleg több játékpercet kapnak, mint az előző meccseken. Stiebernek egy Huszti Szabolcséhoz hasonló pályafutást (éveken keresztül stabil Bundesliga-játékos, sokszoros válogatott) jósolt Dárdai, ehhez jól jönne számára, ha a nemzeti csapatban is megkapná a lehetőséget. Ezen kívül a fiatal játékosok (Kalmár Zsolt, Kovács István, Forró Gyula) is bevetésre várnak, és Dárdai kapitánykodása alatt először nincs eredménykényszer a csapaton, ezúttal tényleg lehet kísérletezni.

A kapitány az előző mérkőzésekre nem túl szép, de eredményes játékot ígért. Remélhetőleg a mai találkozó a csapatépítés mellett jó játékot is fog hozni. Bár az eredmény most másodlagos, Dárdai és a csapat előző három meccsen tanúsított mentalitásából kiindulva ezúttal is egy jó eredményt elérését fogják megcélozni a játékosok.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.