Győzelem Tórshavnban

A románok és a feröeriek elleni két mérkőzés csomagban van, a tórshavni meccs sem lesz könnyű. Erre utalt több interjúban is Dárdai Pál. A szövetségi kapitánynak igaza lett, nem volt könnyű találkozó, de a lényeg, hogy megvan a három pont.

 

Románia elleni nehéz és kimerítő mérkőzés, kisebb pálya, műfű. Ezek az érvek hangzottak el szinte minden meccs előtti elemzésben, amikor arról volt szó, hogy Feröeren játszani nem lesz sétagalopp. Ennek ellenére a győzelem elvárás volt. Meg is lett a győzelem, de nem volt sétagalopp.

A hazaiak kezdték aktívabban a meccset, azonban a védelem állta a rohamokat. Helyenként egy-egy magyar akció is kibontakozott, de nem annyi, mint szerettük volna. A 21. percben aztán megtört a jég, és Szalai Ádám közvetlen közelről a kapuba talált, és megszerezte a magyar csapat első (és mint utólag kiderült egyetlen) gólját. A félidőben Tőzsérnek volt még két távoli lövése, az egyik után elég nagy zűrzavar keletkezett a feröeri kapu előtt, gólt azonban nem sikerült szerezni.

A második félidőben a hazai csapat volt kicsivel kezdeményezőbb, de ezt leszámítva nem számított mozgalmasnak a mérkőzés. A dán szövetségi kapitány által vezetett északiak a végén teljesen átvették a kezdeményezést, és küzdöttek az egyenlítő találatért, de a magyar csapat állta a sarat. Összességében egy nem túl jó mérkőzésen, nem látványos játékkal, de sikerült megszerezni a győzelmet. Dárdai Pál első győzelme szövetségi kapitányként három pontot ért az Európa-bajnokság selejtezőjében, ezzel Magyarország immár négy ponttal áll, és az F-csoport negyedik helyén tanyázik, azonos pontszámmal a már pótselejtezőt érő harmadik helytől, amelyet ugyan olyan gólkülönbséggel, de több rúgott góllal Finnország birtokol. Az a Finnország, amely a következő fordulóban, november 14-én épp Magyarországon vendégeskedik, és amely válogatott ellen reményeink szerint újabb három ponttal fog gazdagodni a Dárdai-csapat.

 

A Tórshavnban pályára lépett játékosok rövid értékelése következik:

Dibusz Dénes: A ferencváros kapusa ezen a meccsen mutatkozhatott be a válogatottban. Kapott gól nélkül hozta le a meccset, ami egy kapus esetében jónak számít. Bár egy-két megmozdulásán látszott a nemzetközi rutin hiánya, összességében jó teljesítményt nyújtott.

Simon Krisztián: Ugyanannyira nem jobbhátvéd, mint a Bukarestben ezen a poszton játszó Varga József. Gyorsaságára épített a kapitány, és támadó szellemű futballistaként a támadásokhoz is gyakran csatlakozott. A második félidőben már jobb oldali támadót játszott.

Juhász Roland: A mezőn egyik legjobbja volt a mai meccsen. Jól helyezkedett, stabilitást nyújtott a védelemnek, közbeavatkozásai és mentései fontosak voltak.

Kádár Tamás: Ezúttal nem balhátvédként, hanem középhátvédként számított rá a kapitány. Megoldotta a feladatot.

Korhut Mihály: A debreceni balhátvéd nem okozott csalódást, az ő oldaláról jóval kevesebb beívelés érkezett, mint a másik oldalról.

Varga József: Ezúttal eredeti posztján, szűrőként kapott lehetőséget. Közdött, hajtott, hasznosan játszott.

Tőzsér Dániel: A csapat egyik legjobbja volt, bátran lőtt távolról, amivel több alkalommal is zavart okozott a feröeri tizenhatoson belül.

Gera Zoltán: Rutinja és nyugodt játéka pozitív hatással volt a társakra. Bár támadásban most nem tudott annyi pluszt hozzátenni a csapat játékához, mint az tőle megszokott.

Dzsudzsák Balázs: A románok elleni szabadrúgásgólja után a tórshavni egy kicsit gyengébb mérkőzése volt, de a társak bíznak benne, ez látszott abból is, hogy sokszor őt keresték a labdával.

Szalai Ádám: Ő szerezte azt a gólt, ami a három pontot jelentette a csapatnak, ezen kívül azonban sok látványos megmozdulása nem nagyon akadt. Mezőnyben ellenben sokat küzdött.

Nikolics Nemanja: A bukaresti meccsen harcosan, gólra törően játszott, a mai meccsen inkább az észak-írek elleni Nikolicshoz hasonlított a játéka. A félidőben le is cserélte őt a kapitány.

Fiola Attila: Dibusz mellett a másik válogatottban bemutatkozó játékos volt ma a Paks jobbhátvédje. Látszott rajta az igyekezet, a feladatát jól megoldotta, nem lehet rá panasz.

Kalmár Zsolt: A fiatal és tehetséges játékos számára hasznos tapasztalat volt pályára lépni tétmeccsen is. Nem is szállt be rosszul, de még el kell telnie egy kis időnek, mire Kalmár alapember lesz a válogatottban.

Priskin Tamás: Alig tíz percet töltött a pályán, ez idő alatt sok érdemi megmozdulása nem volt. Mentségére legyen mondva, hogy ez pont az az időszak volt, amikor szinte folyamatosan az ellenfélvezetett támadásokat.

 

Dárdai Pál: Győzelmet ígért, ezt meg is kaptuk. A bukaresti mérkőzés után sokan támadóbb felfogású csapatra számítottak, de nyilván több játékosnál is benne maradt a lábakban az a mérkőzés. A cseréi ezúttal nem voltak olyan átütőek, mint Romániában, bár Nikolics és Szalai lehozása indokolt volt.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.