Az új csapat

A közelmúltban változás történt a magyar labdarúgó válogatott élén. Az észak-írektől elszenvedett kínos hazai vereség (1-2) után menesztették Pintér Attila szövetségi kapitányt, helyét három mérkőzés erejéig Dárdai Pál veszi át. Az új kapitány keretéről szubjektív írással jelentkezünk.

 

Az immáron csak ex-szövetségi kapitány kinevezésének és menesztésének jogosságát most nem elemeznénk. Ugyanakkor Pintér Attila jóhiszeműségét sem vitatnánk, mert az senki nem gondolhatja, hogy a tréner rosszat akart volna a csapatnak, ő is ugyan úgy nyerni szeretett volna a mérkőzéseken, mint bármelyik szurkoló. Az új kapitány, Dárdai Pál sok éven keresztül stabil kezdő játékosa volt a Bundesligában szereplő Hertha csapatának, a klub egyik ikonjává vált, így nem csoda, hogy pályafutása befejeztével is maradt a klubnál. Ennek ellenére felnőtt szinten sok edzői tapasztalata nincs, mivel eddig a klub utánpótlásában dolgozott. Azonban az évek során ráragadt német mentalitással, a tőle megszokott küzdeni akarással (a Herthában és a válogatottban sem láthattuk őt soha alibizni) egyfajta motivátor szerepet tölthet be, felrázhatja a játékosokat, egy jobb mentalitásra nevelheti őket. Három mérkőzés alatt többre úgysincs igazán idő.

És kik azok a játékosok, akikkel együtt szeretne dolgozni? Az első keretének (Románia és Feröer-szigetek ellen) tagjait az alábbiakban röviden elemezzük.

 

Kapusok:

Dibusz Dénes (Ferencváros): Fiatal, és tehetséges kapus. Pintérnél már volt kerettag, azonban a válogatottban még nem lépett pályára. Pécsen, majd a Fradiban is bizonyított az NB1-ben, ahol az egyik legjobb hálóőr.

Király Gábor (Fulham): Őt nem kell bemutatni senkinek, főleg nem Dárdai Pálnak. A válogatottban, és a Herthában is évekig játszottak együtt, így várható volt, hogy az új kapitány valamilyen módon most is számít rá. A Fulham 38 éves, és 90-szeres válogatott kapusa valószínűleg lehetőséget is kap Bukarestben, hiszen a keretben szereplő másik két kapus közül egyik sem húzott még címeres mezt.

Megyeri Balázs (Olimpiakosz): Az egyik legtehetségesebb magyar kapusnak tartják számon. A Ferencváros utána az Olimpiakosz csapatában is bizonyított, az görög bajnokság legjobb kapusának is megválasztották. Az utóbbi időben azonban kiszorult a csapatból. Bukaresti csapatba kerülése meglepetés lenne, Feröer ellen viszont elképzelhető, hogy lehetőséget kap.

 

Védők:

Juhász Roland (Videoton FC): A legrutinosabb és a legtapasztaltabb védő a keretben, 81-szeres válogatott. Az Anderlechtben eltöltött évek megadták neki a kellő nemzetközi rutint, és annak ellenére, hogy gyorsasága már nem a régi, még mindig helye van a keretben.

Korcsmár Zsolt (Greuther Fürth): Egervári Sándor válogatottjában rendszeresen játszott. Pintérnél is kerettag volt, de nem kapott lehetőséget. A válogatott rutinja miatt, és mert a német közegben pallérozódik, várható volt, hogy Dárdai számít is rá. Neki is helye van a keretben.

Kádár Tamás (DVTK): Balhátvédként hiányposzton játszik, két kapitány is számított már rá a válogatottban. A Diósgyőrben a csapat stabil tagja, talán az szólt mellette a debreceni Korhut Mihály ellenében, hogy a DVTK jó formában van, a DVSC pedig hullámvölgybe került.

Simon Krisztián (Újpest FC): Kerettag már volt, pályára azonban nem lépett a válogatottban. Eddigi pályafutása során – egy rövid rotterdami kitérőt leszámítva – az Újpestben szerepelt. Középpályásként. Behívása hátvédként sokakat meglepett, Dárdai valószínűleg gyorsaságára épít inkább, hiszen ebben voltak hiányosságaink hátul a korábbi mérkőzéseken.

Tamás Krisztián (Varese): Teljesen újonc a keretben. Bár nem véletlen, hogy az olasz AC Milan keretének tagja volt, az sem véletlen, hogy komoly lehetőséget nem kapott ott. Tehetséges játékosnak tartják, ráadásul balhátvéd is, ami nálunk még mindig hiányposzt. Azonban csak akkor kapjon lehetőséget, ha képes jobb teljesítményt nyújtani annál, amit a hazai rendezésű U19-es Európa-bajnokságon produkált.

Vanczák Vilmos (Sion): 78-szoros válogatottként a keret harmadik legrutinosabb tagja. Svájci klubcsapatában évek óta alapember, ami légiósaink közül kevés játékosra igaz. Behívása jogos.

 

Középpályások:

Dzsudzsák Balázs (Dinamo Moszkva): A legfelkapottabb magyar labdarúgó. Több, mint 60 alkalommal volt válogatott, Oroszországban légióskodik, nemzetközi tapasztalata jelentős. Bár megosztó személyiség a szurkolók közében, ő az, akit nem lehet kihagyni a csapatból.

Elek Ákos (DVTK): Az Egervári-éra egyik felfedezettje. A nem túl sikeres Törökországi kitérő után a DVTK-ban újra visszanyerte régi formáját, a csapat stabil embere. Dárdai valószínűleg szűrőként számít majd rá.

Gera Zoltán (Ferencváros): Ha egészséges helye van a keretben. Még ennyi idősen is. Az elmúlt évtized legismertebb, és külföldön is legelismertebb magyar játékosa.

Gyurcsó Ádám (Videoton FC): A bajnokságot 100%-os teljesítménnyel vezető Videoton magyar szinten gyors szélsőjeként került a keretbe. Nikolic Nemanjával a Vidiben jól összeszokott párost alkotnak, számtalan Gyurcsó-passzból lett már Nikolics-gól. A válogatottban ezzel eddig adósak maradtak.

Kalmár Zsolt (RB Leipzig): Dárdai egyik célja, hogy a fiatalok közül egy-két embert beépítsen a csapatba. Kalmár ugyan már bemutatkozhatott Pintérnél, azonban egyelőre még nem számít alapembernek. Azóta Németországban pallérozódik, a Red Bull birodalom újabb, szintén nagyra törő csapatánál. A Győri ETO őszi mélyrepülése során derült ki, hogy mennyire fontos láncszeme volt a csapatnak.

Kovács István (Videoton FC): A népszerű „Kiskokó” a válogatottban még nem tudta 100%-ig megmutatni tehetségét, amennyiben a jövőben ez megváltozik, akár még hasznos tagjai is lehet a csapatnak.

Lovrencsics Gergő (Lech Poznan): Az egyik legjobb formában lévő játékos. Gyors szélső, és a lövő kedve is megvan. Az Észak-Írország elleni mérkőzésen rajta látszott leginkább a győzni akarás a csapatból.

Simon Ádám (Videoton FC): A fiatal szűrű egy újabb Videoton játékos a keretben, ráadásul újonc. Valószínűleg azért lett a keret tagjai, hogy rutint szerezzen, szokja a légkört. Bukarestben valószínűleg rutinosabb játékost játszat majd ezen a poszton a kapitány.

Stieber Zoltán (Hamburg): Egervári és Pintér kapitánykodása alatt indokolatlanul kevés alakalommal kapott lehetőséget, én személy szerint hiányoltam. Dárdaitól valószínűleg megkapja majd az esély, hogy bizonyítson. A ki számú (kettő) topligás magyar labdarúgó egyike, mindenképpen helye van a keretben.

Tőzsér Dániel (Watford): Évek óta légióskodik, és joggal került be ezúttal is a keretbe. A rúgótechnikája egész jónak számít, az új kapitány remélhetőleg bátorítja őt arra, hogy ha olyan helyzetbe kerül, akkor ne féljen kapura lőni a labdát.

Varga József (DVSC-Teva): Az NB1 egyik legjobb szűrőjeként tartják számon. A németországi és angliai kitérő egyaránt felemásra sikeredett számára, de Debrecen mindig visszavárta. Eredeti posztja mellett az sem lenne meglepő, ha esetleg megint jobbhátvédként vennék számításba.

 

Csatárok:

Nikolics Nemanja (Videoton FC): Az NB1 góllövőlistájának vezetője, nagyon jó formát mutat a bajnokságban. Az észak-írek ellen semmit nem mutatott a pályán. Az üres területekre való mozgás az erőssége, ha olyan ellenféllel kerül szembe a csapat, ahol erre nem nyílik lehetőség, akkor képességeit nem igazán tudja kamatoztatni.

Priskin Tamás (Győri ETO): Győrben még nem igazán szokott össze a társakkal, azonban a válogatottban már többször bizonyított. Évekig szerepelt légiósként.

Szalai Ádám (Hoffenheim): Pintér Attilával összeveszett, le is mondta a válogatottságot, ameddig ő a szövetségi kapitány. Dárdai kinevezésekor várható volt, hogy visszatér. Nem vagyunk olyan helyzetben, hogy egy ilyen képességű játékost mellőzzünk. Stieber mellett ő a másik topligás játékosunk.

Varga Roland (Győri ETO): Pintérnél lett válogatott, 3 meccsen 2 gólt szerzett. A Győrnek nem megy jól a bajnokságban, Dárdai ennek ellenére számít rá.

 

Aki esetleg a jövőben kerettag lehet:

Bogdán Ádám (Bolton Wanderers): Továbbra is a legjobb magyar kapusnak számít, egyedül sérülése akadályozta meg abban, hogy ezúttal is kerettag legyen. Nagy valószínűség szerint Dárdai következő keretének már a tagja lesz.

Gulácsi Péter (RB Salzburg): Kalmárhoz hasonlóan ő is a Red Bull-brand egyik csapatának tagja. Az osztrák bajnokcsapat első számú kapusa, az Európa Ligában is rendszeresen szerepel. Szintén egészségügyi probléma miatt nem jöhetett szóba a mostani keretnél.

Köteles László (Genk): Számomra érthetetlen (vagy nem ismert) okból nem kerül már sokadik kapitánynál sem a keret közelébe. Annyira rossz kapus nem lehet, ha évek óta kezdő a Genk-ben, ahol bajnokságot is nyert, és a szurkolók megbuktatták azt az edzőt, aki nem játszatta őt.

Guzmics Richárd (Wisla Kraków): A rossz emlékű tavaly őszi mérkőzések (0-3, 1-8) nem tettek jót válogatottbeli karrierjének, azonban nem kellene őt teljesen elfelejteni. A lengyel bajnokság Lovrencsicsre is jó hatással volt, ez Guzmics Richárddal is megtörténhet. Ráadásul jóval gyorsabb, mint a válogatottban rendszeresen számításba vett Lipták.

Korhut Mihály (Debrecen): A legjobb magyar balhátvédje. Évek óta stabil kezdő a Debrecenben, a válogatottban azonban eddig kevés lehetőséget kapott.

Otigba Kenneth (Heerenveen): Évek óta külföldön játszó középhátvéd. Félig magyar, félig nigériai származású. A korosztályos válogatottakban a magyar színeket képviselte, véleményem szerint a felnőttekhez is meg lehetne hívni. Még az előtt, mielőtt a nigériai válogatott megtenné ugyanezt.

Szolnoki Roland (Videoton FC): A jobbhátvéd posztja évek óta lyukas poszt. A középhátvéd Vanczák, a szűrő Varga József, és most a jobbszélső, Simon Krisztián került a keretbe, mint jobbhátvéd. A bajnokságban 100%-os teljesítménnyel vezető csapat jobbhátvédjét szerintem ki lehetne próbálni a válogatottban is. Ha nem is Románia ellen, de a későbbi meccseken mindenképp.

Kanta József (MTK): Évek óta csapata egyik legjobbja, a játék szervezésében remekel, jó rúgótechnikája van. Bár volt már válogatott, és akkor nem tudta megváltani a világot, nála sokkal gyengébb formában lévő játékosok is voltak már nem egyszer kerettagok.

Pintér Ádám (Levadiakosz): A védőként, és védekező középpályásként is bevethető játékost ezúttal is csak sérülése miatt nem jelölte a szűk keretbe a kapitány.

Futács Márkó (Mersin Idman Yurdu): A bő keretben még ott volt, a szűkítéskor azonban kikerült onnan a jó felépítésű csatár. Center poszton valószínűleg Szalai lesz Dárdai első számú játékosa.

Rudolf Gergely (Győri ETO): Számos fontos gólt szerzett már a válogatottban, azonban klubszinten nem tud kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtani. A bő keretben még ott volt, a szűk keretben már nincsen benne.

 

Szimbolikus kereskedésindító csengetéssel ünnepelte a közelmúltban részvényei tőzsdei bevezetését a Kermann IT Solutions Nyrt. A vállalat papírjaival a Budapesti Értéktőzsde Xtend kategóriában lehet kereskedni.