A címvédőnek balszerencsét hozott a péntek 13

A világbajnokság második játéknapján három mérkőzésre került sor, többek között az előző, 2010-es VB két döntőse is megmérkőzött egymással.

A nap első meccsét Mexikó és Kamerun legjobbjai játszották. A meccset a mexikóiak kezdték jobban, sőt, az egész első félidőben fölényben játszottak. Gól azonban ekkor még nem sikerült szerezniük, legalábbis megadott gólt nem. Történt ugyanis, hogy a kolumbiai játékvezető két szabályos góltól is megfosztotta a közép-amerikai ország legjobbjai, Giovanni Dos Santos mindkét találatát les miatt érvénytelenítette a bíró. (Az első esetnél egyvonalban volt a csatár és a védő, a másodiknál ellenféltől érkezett a labda, tehát nem volt les.) A második félidő 61. percében azonban már érvényes gólt is sikerült szerezniük a végig jobban játszó mexikóiaknak, Oribe Peralta találata egyben a győztes gólnak is bizonyult, a végig nagyot küzdő kameruniak nem tudtak kiegyenlíteni. Brazília után tehát Mexikó is megszerezte a 3 pontot, az első forduló után a két továbbjutásra esélyesebb csapat áll a csoport első két helyén.

A nap legnagyobb érdeklődéssel várt összecsapása, a 2010-es VB-döntő visszavágója, a Spanyolország – Hollandia mérkőzés volt. Az első félidő egyértelműen a spanyoloké volt, azonban a fölényüket nem tudták előnnyé kovácsolni. A 27. percben ugyan megszerezték a vezetést, amikor Xabi Alonso értékesítette a brazilból lett spanyol Diego Costa által kiharcolt tizenegyest, azonban közvetlenül a félidő vége előtt Van Persie egy gyönyörű fejessel egalizált. A második játékrészben aztán olyan dolog következett, amire előzetesen senki sem számított: sok gól. Ráadásul mindegyik ugyanattól a csapattól. Az 53. percben Robben szerzett egy szép gólt, a Van Persienek is gólpasszt adó Blind ezúttal őt is kiszolgálta. Ezt követően Iker Casillas kellemetlen percei következtek. Előbb a 62. percben egy szögletnél csúnyán aláfutott a labdának, így De Vrij mattolta a spanyolokat, majd a 72. percben egy rossz labdaátvétel következtében elvesztette a labdát a spanyol kapus, a szemfüles Van Persie pedig köszönte szépen a lehetőséget. Az i-re a pontot a 80. percben Robben tette fel, szép akció végén megszerezte a második gólját a meccsen, ezzel beállítva az 5-1-es végeredményt. A címvédőnek balszerencsét hozott a péntek tizenharmadika, egy ekkora vereséggel kezdeni a tornát nem biztos, hogy jó ómen. A hollandok viszont bebizonyították, hogy ezen a tornán is számolni kell velük.

A második játéknap utolsó mérkőzésén Chile és Ausztrália csapott össze egymással. a dél-amerikaiak egyből nekiestek ellenfelüknek, végig dominálták az első félidő felét, és Alexis Sanchez 12. illetve Jorge Valdivia 14. percben született góljával 2-0-ra elléptek ellenfelüktől. (A két perc alatt elért két gól rekordnak számít a Világbajnokságok történetében.) Azonban az ausztrálok nem adták fel, és miután a chileiek kicsit elkényelmesedtek két gólos előnyük tudatában, Tim Cahill fejesgóljával szépítettek a 35. percben. A játék képe fordulás után sem változott sokat. Kicsit leült a meccs, egyenrangú felek küzdöttek. Volt olyan szakasza is a találkozónak, amikor az ausztrálok játszottak jobban, azonban szabályos gólt elérni már nem tudtam (Cahill egy lesgólt szerzett). A végén érkezett a kegyelemdöfés, az egyenlítésért küzdő ausztráloknak, egy ellentámadás után a csereként beállt Jean Beausejour lőtte ki a hosszú alsót. 3-1-es győzelmével a chilei csapat behúzta a kötelezőt, és nagy valószínűséggel a spanyolok elleni meccsen dől el számukra a továbbjutás, ehhez azonban jobb játékra van szükség. De minden bizonnyal Del Bosque is megpróbálja majd felrázni a spanyolokat a nem túl önbizalom-növelő vereség után.

A holnapi napon Kolumbia – Görögország, Uruguay – Costa Rica és Anglia – Olaszország lesz a program.

Szimbolikus kereskedésindító csengetéssel ünnepelte a közelmúltban részvényei tőzsdei bevezetését a Kermann IT Solutions Nyrt. A vállalat papírjaival a Budapesti Értéktőzsde Xtend kategóriában lehet kereskedni.