Az árvíz kissé átírhatta az ingatlanárakat is

Az árvíz kissé átírhatta az ingatlanárakat is

Évek óta nem látott mértékű árhullám vonult végig szeptemberben Magyarországon. Az elöntött területek ingatlanpiacát is befolyásolhatja az árvíz. Ugyan az árakat nem vitte el a Duna, a lokáció ezután is fontos tényező lesz.

Lezárt utak, áramszolgáltatás nélkül maradt települések, a nappaliba is benéző Duna – habár 2024-es árvíz végül nem volt akkora, mint a 2013-as áradás, de így is hetekre megváltoztatta a folyó mentén élők mindennapjait. Érdekes kérdés az is, hogy egy ekkora árvíz hogyan befolyásolja az érintett területek ingatlanpiacát.

Továbbra is népszerű a Dunakanyar

A Dunakanyar számos települését érintette az áradás, és az is előfordult, hogy a csónak vált egy időre az első számú közlekedési eszközzé. Ez azonban nem rettenti el a Duna szerelmeseit. Az ártérben épült házakat  eleve úgy alakították ki, hogy számítottak arra, néha a Duna lesz a vendég, aki itt akar élni, az megbékél az árvízzel is - jelentette ki a szakember. A közvetlen vízparti ingatlan kuriózumnak számít, ennek megfelelően ritkán és elég magas áron kerül piacra egy-egy ilyen ház – ismertette Harmati Attila a GDN Ingatlanhálózat Váci irodájának tulajdonosa

A szakértő elmondta, hogy volt egy megbízásuk is, ahol a tulajdonos azzal hívta fel cégüket, hogy leszedi a molinót, hogy eladó a ház, mert nagyon sokan becsengetnek, akik meglátják a bicikliútról. Ugyanis sokan vágynak egy parti ingatlanra, így a piacra kerülő házakra gyorsan lecsapnak és aki megveszi, annak általában nem jelent gondot felújítani vagy akár az ár után rendbetenni az ingatlant

Harmati kiemelte, hogy aki elszánta magát arra, hogy itt fog élni, az tisztában van azzal, milyen kihívást jelent az áradás, számít rá és felkészül. Lehet, hogy most egy kis ideig, még téma az árvíz óvatosabban vásárolnak az emberek, de hosszú távon az áradásnak nincs hatása az árakra, pláne olyan ingatlanoknál, ahol bizonyított az ingatlan, hogy megállja a helyét az árvíz során is.

A csepeli ingatlanok árát sem vitte el a víz

Habár sok tekintetben különbözik a Duna főváros alatti része a Dunakanyartól, abban azonban hasonló a két terület, hogy érintette az árvíz, és abban is, hogy az itt élők felkészültek az árvízre. Gergicsné B. Enikő a GDN Ingatlanhálózat Sziget irodájának tulajdonosa is azt emelte ki, hogy az ártérben élők és az ott földdel vagy más ingatlannal rendelkezők tisztában vannak azzal, hogy időről időre előfordulhat, hogy árad a folyó. A szántók esetén ez még az árat sem befolyásolja, jelenti ki a szakember, pont ugyanannyi egy hektár az ártérben, mint más területen, hiszen az ártéren lévő földek termékenyebbek. A védett területe lévő termőföldek csak akkor drágábbak, ha kilátásban van az átminősítésük.

A lakóházaknál azonban már kicsit más a helyzet, ugyanis jelentős a különbség az ártérben és a védett részen lévő ingatlanok ára között, a szigethalmi iroda vezetője szerint kalkulálhatunk úgy, hogy  egy ártérben lévő ingatlan árához, egy belterületi építési telek árát hozzá kell adni, hogy egy hasonló, de az árhullámok által nem veszélyeztetett ingatlan értékét megkapjuk.

Gergicsné szerint akik a Duna mellett vásárolnak, gyakran kalandként tekintenek a magas vízszintre, felkészülnek rá, és a levonulás után büszkén teszik rendbe ingatlanjaikat. Ugyanakkor van egy olyan réteg is, akik az alacsonyabb ár miatt választották az árteret, és számukra inkább jelent nehézséget az, hogy átvészeljék ezt az időszakot. Ők azok, akik a helyreállításhoz kérnek, és általában kapnak is segítséget. Az ingatlanszakértű úgy véli, hogy bármilyen okból vásárolnak is ezen a területen lakást az emberek, azzal mindenki tisztában van, hogy egy esetleges árvízzel bizony számolni kell.

Az ártéren is vannak nehézségek

Az ártéri ingatlanokra nem hívhatóak le az állami támogatások, mert ezek az ingatlanok nem lakóingatlan besorolásúak, hanem jellemzően, nyaraló, üdülő – emelte ki Vincze Krisztián a GV Hitelcentrum vezetője. Azt azonban hozzátette, hogy ez nem jelenti azt, hogy ezek nem hitelezhetőek.

Ugyanis azokra az ingatlanokra lehet hitelt felvenni, amelyekre biztosítást lehet kötni, mégpedig olyat, ami az árvízkárt is téríti. Ezen kívül az is fontos, hogy milyen minősítésű a megvásárolni kívánt épület. Sőt, még akkor is lehet megoldás, ha a kiválasztott, vízparton lévő ingatlan nem lehet a hitel fedezete. Ilyen esetben a GV HItelcentrum szakemberei azt szokták tanácsolni az ügyfélnek, hogy amennyiben megoldható, egy másik ház vagy lakás legyen a fedezete annak a kölcsönnek, amelyet a kiválasztott, ártérben álló ingatlan megvásárlására szeretne lehívni a vevő.

A BÁV ART legfrissebb műtárgybefektetési indexe alapján az arany ékszerek és a műtárgyak iránti érdeklődés emelkedett az elmúlt időszakban a befektetők körében. A Z-generáció különösen nyitott a műtárgyvásárlásra.

Rohan az idő: szeptember 8-én már a 39. alkalommal rendezték meg a Budapest Félmaratont. A klasszikus, vagyis 21 kilométeres táv, a váltók és a rövidebb távok együttesen több mint tízezer embernek jelentettek aktív kikapcsolódást a nyárias időjárású vasárnapon.

Hazánkban elsőként a BKV tesztelheti a Mercedes-Benz új, elektromos-hidrogén hajtással rendelkező buszát. A járművel az utasok is kipróbálhatják, október 8. és 16. között a 8E buszjárat vonalán találkozhatnak vele a fővárosiak, és ingyenesen utazhatnak vele.