A távhűtés gyors fejlesztésével küzd a hőség ellen Bécs

A távhűtés gyors fejlesztésével küzd a hőség ellen Bécs

A Wien Energie legújabb távhűtő központja közel 7000 légkondicionáló hűtési teljesítményét váltja ki klímabarát módon. A rendszert a Bécsi Főpályaudvarnál üzemelte be közműszolgáltató.

Teljes sebességgel fejlődik a távhűtés az osztrák fővárosban, ugyanis a bécsi energiaszolgáltató vállalat, a Wien Energie nemrég üzembe helyezte a legnagyobb és legerősebb távhűtő központját a Bécsi Főpályaudvaron. Az egyre forróbb nyarak, és az emiatt növekvő hűtési igények kielégítése érdekében az energiaszolgáltató kibővítette a legnagyobb pályaudvaron található távhűtő központját, hogy a környékbeli épületek falait hűtse a kánikulában.

A távfűtés, vagy távhőellátás jelentősége az elmúlt 30 évben jelentősen megnövekedett, és napjainkra az ésszerű energiafelhasználás modern megközelítésének szerves részét képezi. A távhőellátás működése, a hőtermelők és a végfelhasználók egyfajta térbeli elválasztásán alapul. A távhő gyakran egy melléktermék, amely az erőművekben történő villamosenergia-termelés során, vagy a hulladékégető üzemekben úgynevezett hulladékhőként keletkezik. Ezt a hulladékhőt összegyűjtik és felhasználják a víz felmelegítésére, amely szigetelt csővezetékeken keresztül jut el az erőműből a lakóházakba és az épületekbe. A lakóházakban való használathoz egy úgynevezett hőátadó állomás szükséges, amelynek neve is elárulja a funkcióját. A készülék feladata, hogy a távhőt átadja a ház hálózatának és szabályozza, hogy mennyi meleg víz kerüljön előállításra. A távhűtés alapelve hasonló a távfűtéshez, itt is van egy hőtermelőközpont, ami a hőt távhővezetéken szállítja a végfelhasználóhoz, ahol ezt hűtési célokra hasznosítják. Másik mód, hogy a hűtési célú 5-6 fokos vizet központilag állítják elő és juttatják el a felhasználókhoz.

Ausztria fővárosának legfontosabb vasúti csomópontjában, a Bécsi Főpályaudvaron már 2013-ban üzembe helyezték a távhűtő központot, amely öt, zöld árammal működő kompressziós hűtőberendezéssel üzemel. A városban azóta is folyamatosan zajlanak környezetvédelmi fejlesztések és egyre inkább az éghajlatbarát távhűtésre összpontosítanak.

A Wien Energie 26 megawattos hűtési kapacitásával így Ausztria legforgalmasabb vasútállomásának és a környéken található számos irodájának, szállodáinak és lakásainak falait hűti. A közműcég a főpályaudvar távhűtőközpontján kívül hat másik ilyen egységet üzemeltet a fővárosban, és egy ellátási gyűrűt is épített a városközpont körül, amely jelenleg két távhűtési központot és a hozzájuk tartozó csőhálózatokat köti össze. A Wien Energie 30 kilométernyi távhűtő csővezetékkel csaknem 200 épületet hűt klímabarát módon, és ez a szám folyamatosan emelkedik. A főpályaudvaron található távhűtő központ teljesítménye csaknem 7000 légkondícionáló berendezés hűtési teljesítményének felel meg, melynek bővítésével döntő lépést tettek a bécsiek egy zöldebb és hatékonyabb városi infrastruktúra felé.

Biztossá vált, hogy a férfiakhoz hasonlóan a nőknél is három magyar csapat vehet részt szeptemberben a Budapesten megrendezendő sakkolimpián. A hármas csapat tagjait 25 év alattiak alkotják.