Varga Ádám ezüstérmes, Kopasz Bálint bronzérmes a kajakosok királyszámában

Varga Ádám ezüstérmes, Kopasz Bálint bronzérmes a kajakosok királyszámában

Újabb érmekkel bővült a magyar éremkollekció a párizsi olimpián. Varga Ádám Tokió után ismét második helyen végzett.

A női kajak egyesek 500 méteres döntője után nem sokkal, a párizsi olimpiai utolsó kajakos versenyszámaként rendezték meg a férfi kajak egyesek 1000 méteres döntőjét, a sportág királyszámát. A nyolc fős mezőnyben két magyarnak is szoríthattunk, ráadásul nem esélytelenül, hiszen Tokióban Kopasz Bálint első, Varga Ádám pedig második lett ebben a számban.

Bár előzetesen a két magyar kajakos és a portugál Fernando Pimenta meccsére számítottak sokan, az erősen kezdő, és féltávig vezető portugált végül nemcsak a mieink, hanem a rendkívül erős versenyt futó Josef Dostal is megelőzte, a cseh versenyzőt pedig sem a nagyot hajrázó Varga, sem a címvédő Kopasz nem tudta utolérni, így a győzelem nem, a dupla dobogó azonban ezúttal is összejött a magyaroknak.

Varga Ádám ezüstérmével és Kopasz Bálint bronzérmével a magyar csapat Párizsban immár 18 éremnél jár, 5 arany, 7 ezüst, 6 bronz a mérlegünk.


Eredmények, férfi kajak egyes (1000 méter):

  1. Josef Dostal (Csehország) 3:24.07 perc
  2. Varga Ádám (Magyarország) 3:24.76 perc
  3. Kopasz Bálint (Magyarország) 3:25.68 perc
  4. Uladziszlau Kravec (semleges) 3:28.10 perc
  5. Agustin Vernice (Argentína) 3:28.10 perc
  6. Fernando Pimenta (Portugália) 3:29.59 perc

Biztossá vált, hogy a férfiakhoz hasonlóan a nőknél is három magyar csapat vehet részt szeptemberben a Budapesten megrendezendő sakkolimpián. A hármas csapat tagjait 25 év alattiak alkotják.