Újabb csúcson zárta a hetet a BUX

A Budapesti Értéktőzsde vezető részvényindexe történelmi csúcson fejezte be a hetet. A Vezető részvények a Telekom kivételével hozzájárultak a BUX eredményéhez.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1715,87 pontos, vagyis 2,44 százalékos emelkedéssel történelmi csúcson, 72 094,79 ponton zárta a hetet. Az összforgalom heti összevetésben 55,49 milliárd forintról 72,151 milliárd forintra nőtt, a vezető részvények a Magyar Telekom kivételével erősödtek a múlt pénteki záráshoz képest.

Az Equilor Befektetési Zrt. heti összefoglalójában kiemelte, hogy a Magyar Telekom visszavásárlási programjára sokkal többen ajánlottak föl részvényt, mint amennyit a társaság venni akart, emiatt csökkenhetett az árfolyam. Muhi Gergely szerint ettől függetlenül a többi nagy kibocsátóhoz hasonlóan a Magyar Telekomnak is volt jó időszaka a héten.

A kereskedés összességében kedvezően alakult, a BÉT tőzsdeindexe egyre nagyobb ütemű emelkedéssel sorozatban döntött csúcsot. A tőzsde csak hétfőn nem teljesített kiemelkedően, a BUX, ha csak enyhén is, de ekkor még csökkent, és bár a forgalom jóval meghaladta az átlagos szintet, ez jórészt a Magyar Telekom részvényvásárlási programjának volt betudható. Kedden már csúcsot döntött a BUX, amit az Equilor Befektetési Zrt. elemzője a Richter erősödésével magyarázott, a kedvezőtlenné vált nemzetközi hangulat miatt ugyanis a befektetők körében felértékelődtek a gyógyszergyártók. Szerdán újabb történelmi csúcs következett, a forgalmi adatok alapján elsősorban az OTP-nek volt köszönhető, hogy a BUX átlépte a 71 ezer pontot. A lendület csütörtökön sem mérséklődött, ekkor majdnem mindegyik vezető részvény erősödött, csak a Richter korrigálta csökkenéssel a korábbi erősödését. Pénteken már a 72 ezer pontot is meghaladta a BUX, ekkor a Magyar Telekom maradt csak ki az emelkedésből.

A vezető részvények közül:

  • A héten a legnagyobb mértékben az OTP erősödött, árfolyama 685 ponttal, vagyis 3,88 százalékkal 18 325 forintra emelkedett 36,851 milliárd forintos összforgalomban.
  • A Mol árfolyam 28 forinttal, 0,98 százalékkal nőtt, így a héten 2878 forintos záró értéket és 7,055 millió forintos forgalmat értek el.
  • A Richter értéke 280 forintos, vagyis 3,01 százalékos emelkedést követően 9580 forinton, 8,329 milliárd forintos forgalommal zárt.
  • A Magyar Telekom papírja 8 forinttal, vagyis 0,76 százalékkal gyengült, részvényeinek ára így 1044 forintra csökkent, heti forgalma megközelítette a 17 milliárd forintot.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 82,20 ponttal, 1,28 százalékkal 6488,80 pontra nőtt.

A Budapesti Értéktőzsde minimális erősödéssel fejezte be a hetet, ezzel újabb történelmi csúcsot döntött. A vezető részvények a Magyar Telekom kivételével zöldben zárták a kereskedést.