Veszteséggel zárta a hetet a BUX

Bár történelmi csúcson is járt, végül mínuszos hetet zárt a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A vezető részvények a Magyar Telekom kivételével szintén veszteségesek voltak.

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt péntekihez képest 939,62 pontos, vagyis 1,36 százalékos csökkenéssel 67 906,51 ponton zárta a hetet. A részvénypiac összforgalma 59,450 milliárd forintról 93,818 milliárd forintra nőtt heti összevetésben. A vezető részvények a Magyar Telekom kivételével gyengültek.

A BUX történelmi csúcson kezdte a hetet, amit kedden jelentős korrekció, majd a hét további kereskedési napjain kismértékű indexcsökkenés követett. A héten a Richter és az OTP részvényeit is magasabb árfolyam mellett ajánlották vételre külföldi elemzők, a Mol adósbesorolását pedig megerősítette a Fitch Ratings – emelte ki heti összefoglalójában az Equilor Befektetési Zrt.

Az OTP folytatta részvényvásárlásait a hét első négy napján több mint 113 ezerrel növelte saját részvény állományát. Piacmozgató hatással volt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter keddi bejelentése, hogy álláspontja szerint ki kell vezetni az extraprofitot azokból a szektorokból, ahol nem keletkezik extraprofit és a gyógyszeripar ebbe tartozik. Hozzátette: döntés a témában ősszel várható. A kereskedés pénteki zárószakaszában több tízmilliárd forint értékben született kötés az OTP részvényeire, amely megdobta a heti összforgalmat is.

A vezető részvények közül:

  • A Mol árfolyama 0,36 százalékkal, 10 forintos csökkenéssel 2790 forinton zárt pénteken, 9,405 milliárd forintos összforgalom mellett.
  • Az OTP értékel 2,04 százalékot, 360 forintot gyengült, árfolyama ezzel 17 310 forintra csökkent, összforgalma meghaladta az 54,559 milliárd forintot.
  • A héten a legnagyobb mértékű, 3,09 százalékos, vagyis 290 forintos eséssel a Richter zárt 9100 forinton, 23,756 milliárd forintos forgalom mellett.
  • A vezető részvények közül egyedül a Magyar Telekom erősödött. a héten, papírjainak jegyzése 1,03 százalékkal, 10 forinttal 982 forintra emelkedett, az összforgalom meghaladta a 2,060 milliárd forintot.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 6236,38 ponton, a múlt péntekinél 1,28 százalékkal, 78,94 ponttal magasabban zárt.

A spanyol labdarúgó válogatott története során negyedszer is Európa-bajnok lett, miután a berlini döntőben 2-1 arányban felülmúlta Anglia legjobbjait. Az Eb-n minden meccsét megnyerő Spanyolország megérdemelten múlta felül a sorozatban második döntőjét is elbukó angol csapatot.