Kontinentális csapattá válna az újonnan alakult Karcag Cycling

Szerdán mutatkozott be a nagyközönségnek az ambiciózus tervekkel létrejövő magyar kerékpárcsapat. A Karcag Cycling soraiban többek között a kétszeres bajnok Filutás Viktor is teker majd.

A Karcag Cycling országúti kerékpáros csapat fontosnak tartja a régió hírnevét elvinni Magyarország mellett Európa számos országába, már a megalakulásuk első évében komoly nemzetközi programot állítottak össze – mondta el Pisók István szerdán Karcagon, a csapat hivatalos bemutatóján. A szakosztályvezető a Karcag Kincse Művészeti és Konferencia Központban tartott eseményen arról beszélt, hogy Karcag városa teljes mellszélességgel melléjük állt, így született meg a Karcag Cycling.

A városnak megvannak a kerékpáros hagyományai, hiszen a Tour de Hongrie útvonala is rendre érinti a települést. Az idei, 45. Tour de Hongrie, amelyre várhatóan húsz csapat részvételével május 8. és 12. között kerül sor, éppen Karcagról rajtol majd el.

Pisók hozzátette, hogy 2024-ben már ennek a térségnek is van saját kerékpáros csapata, amelyre nemcsak a Nagykunság települései, hanem a Tisza-tó környéke, a térség is felnézhet. Elmondta, hogy számára nem újdonság ez a kihívás, hiszen öt évig irányította a Ferencváros kerékpáros szakosztályát. A kilencvenes évek végén Stubán Ferenccel Közép-és Kelet-Európa egyik legerősebb csapatát működtették.

Stubán Ferenc csapatvezető kiemelte, hogy a tervük az volt, hogy egy magyar bejegyzésű országúti kerékpáros csapatot hozzanak létre, amelynek legfőbb célkitűzése, hogy harminc-negyven nemzetközi versenynapot biztosítson a kerekeseknek. A versenyzők példát mutatnak a fiatal nemzedék számára. A szakosztály egyrészt szeretne lehetőséget biztosítani a külföldről hazatérő tapasztalt kerékpárosok számára, másrészt igyekszik fejlődési lehetőséget biztosítani az ifjúsági korosztályból kilépő fiatal bringásoknak. Ehhez viszont olyan körülményeket kell teremteni, amely kellően motiváló az ifjoncok számára.

A karcagi országúti kerékpáros csapat célja elérni a kontinentális besorolást.

Szepesi Tibor, Karcag polgármestere azt emelte ki, hogy a Karcagi Sportegyesület nagyon régi, tradicionális egyesület, amely számos szakosztályban foglalkozik utánpótlás-neveléssel. Korábban már volt olyan időszak, amikor része volt a kerékpársport az egyesület életének, aztán ez az egy kissé háttérbe szorult, de az új trendek, mint például a környezettudatos szemléletmód kicsit felerősítette a kerékpár mint közlekedési eszköz használatát, ezzel együtt pedig a kerékpársport népszerűsége is felértékelődött - mutatott rá. Ezt a lehetőséget kihasználva próbálják megismertetni a bringázást, mint versenysportot.

Az esemény díszvendége a kétszeres Giro d'Italia-győztes olasz kerékpáros, Gilberto Simoni volt, aki köszöntőjében elmondta, örül annak, hogy részese lehet a projektnek. Hozzáfűzte, hogy amikor Magyarországra jött, mindig szeretettel várták, sok barátot talált itt. A magyar egy kis kerékpáros nemzet, amely arra törekszik, hogy minél jobb legyen és ez neki nagyon szimpatikus.

A Karcag Cycling csapat tagja többek között Filutás Viktor, a 2020-as és 2021-es év országúti magyar bajnoka, aki pályaversenyzőként is sikeres, 4000 méteren például magyar csúcstartó. Ő az eddigi pályafutása során szerepelt már olasz, szlovén és lengyel klubokban is. További csapattagok: Hrenkó Norbert, Kárpáti Bálint, Móré-Gosselin Olivier, Nagy Bendegúz, Oláh Zsombor, Pisók Zalán, Solymosi Márton és Túri Dániel.

A magyar futóközösség számára talán kevésbé ismert, Csehország-szerte azonban népszerűnek számít a Brno Félmaraton. Az idei versenyre április 14-én vasárnap, nyárias melegben került sor a Brnoi Nemzetközi Vásár területén. A rendezvényen több mint ezer futó gyűjtögette a kilométereket.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.