A budapesti belváros az albérletpiac sztárja

A budapesti belváros az albérletpiac sztárja

Jellemzően a fiatalabb korosztályok aktívabbak a magyar albérletpiacon, számukra a főváros az egyik legvonzóbb célpont. Az Otthon Centrum adatai szerint a budapesti belvárost a megyei jogú városok követik a népszerűségi listán.

Az elmúlt félévben Magyarországon ingatlant bérlők 34,6 százaléka volt 30 év alatti, és az életkor előrehaladtával egyenes arányban csökken az idősebb generációk jelenléte a bérlakáspiacon – derült ki az Otthon Centrum elemzéséből. Az ingatlanközvetítő portál adatai alapján a legtöbben Budapest belvárosában béreltek lakást, az összes bérlő 25 százaléka választotta ezt a városrészt. Kisebb meglepetés, hogy a belvárost nem a főváros egyéb kerületei, hanem a megyei jogú városok követik 20 százalékkal, míg Budát 16,5 százalék, a külső pesti kerületeket pedig a bérlők 10,5 százaléka preferálja. Ugyanakkor továbbra sem jellemző az ingatlanbérlés a községekben, a kisebb városok esetében pedig a 10 százalék alatti érték jellemző.

A legfiatalabb korosztály harmada Budapest belvárosát választja, és a generáció 21,7 százalékos aránya a megyei jogú városokban is magas, ahogy a budai kerületekben szintén jelentősnek számít a korcsoport 16,7 százalékos részesedése. A mintától ugyan az idősebb korosztályok sem tértek el számottevően, azonban számukra kevésbé bizonyult markánsnak a belváros, esetükben magasabb az agglomerációban bérlők aránya. 

Az ingatlantípusok között nem figyelhető meg generációs különbség a fiatalok és az idősebbek között, a bérlők 68,8 százaléka a téglalakást preferálta, míg panelt az összes bérlő mindössze 14,3 százaléka, házat 12 százaléka, új építésű lakást pedig 4,9 százaléka választotta.

A fiatalok aránya a téglalakást választók között a legmagasabb (78,3 százalék), a 40-49 évesek körében a legalacsonyabb (51,9 százalék). A negyvenes éveiben járók negyede panellakást bérelt.

A nemi arányok terén 51,9 százalékkal minimális női túlsúly van a bérlakáspiacon, de a korcsoportok arányait tekintve akadnak érdekességek. A nők aránya ugyanis a 18-29 éves korosztály és 40-49 éves korosztály esetében is kiemelkedő, 60 százalékos. Ezzel szemben a 60 évnél idősebb bérlők 61,5 százaléka volt férfi, vagyis ebben az életszakaszban jellemzően megfordul a trend. A lakásvásárlások esetében ezzel pont ellentétes folyamatokat tárt fel az ingatlanközvetítő cég elemzése, a korai életszakaszban a férfiak aránya magasabb, míg idősebb korban már női többlet figyelhető meg.

Az Otthon Centrum által közvetített ingatlan-kiadások esetében a bérlők csupán 4,2 százaléka volt külföldi állampolgár az utóbbi hat hónapban. A külföldiek közül kétszer annyian bérelnek ingatlant, mint amennyien vásárolnak. A legtöbb bérlő orosznak vallotta magát (29,4 százalék), míg a második legnépesebb bérlő csoport az irániak (17,6 százalék), akiket az ukránok és az egyiptomiak követnek (11,8 százalék). De akadt osztrák, portugál, lengyel, dél-koreai és izraeli állampolgárságú is a bérlők között.

A külföldi bérlők jelentősen drágább ingatlanokat kedvelnek, átlagosan 313 ezer forintért béreltek ingatlant az utóbbi hat hónapban, ami pontosan százezer forinttal magasabb a magyar átlagnál.

Szintén markáns különbség, hogy szinte kizárólag téglalakás érdekli őket, azonban ez azzal is összefügg, hogy döntően a belvárosban, esetleg a budai kerületekben gondolkoznak, a fővároson kívül csak eseti bérlések fordultak elő.

A tartós hőség megterheli a szervezetet, különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők. A legmagasabb szintű hőségriasztást július 18-ig hosszabbította meg az NNGYK és a Katasztrófavédelem.

Az angol labdarúgó-válogatott utolsó pillanatban szerzett góllal hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a holland csapatot a németországi Európa-bajnokság Dortmundban játszott szerdai elődöntőjében. Kifejezetten nagy iramban kezdődött a mérkőzés, a várakozásoknak megfelelően valamelyest a hollandok voltak aktívabbak. Ugyan nagy helyzet nem volt a meccs elején, az Oranje mégis vezetést szerzett Simons egyéni villanásának köszönhetően, ugyanis labdaszerzése után egy pontos lövéssel maga is fejezte be az akciót. Hátrányban nagyobb sebességi fokozatba kapcsoltak az angolok, akik 11-esből hamar egy...