A budapesti belváros az albérletpiac sztárja

A budapesti belváros az albérletpiac sztárja

Jellemzően a fiatalabb korosztályok aktívabbak a magyar albérletpiacon, számukra a főváros az egyik legvonzóbb célpont. Az Otthon Centrum adatai szerint a budapesti belvárost a megyei jogú városok követik a népszerűségi listán.

Az elmúlt félévben Magyarországon ingatlant bérlők 34,6 százaléka volt 30 év alatti, és az életkor előrehaladtával egyenes arányban csökken az idősebb generációk jelenléte a bérlakáspiacon – derült ki az Otthon Centrum elemzéséből. Az ingatlanközvetítő portál adatai alapján a legtöbben Budapest belvárosában béreltek lakást, az összes bérlő 25 százaléka választotta ezt a városrészt. Kisebb meglepetés, hogy a belvárost nem a főváros egyéb kerületei, hanem a megyei jogú városok követik 20 százalékkal, míg Budát 16,5 százalék, a külső pesti kerületeket pedig a bérlők 10,5 százaléka preferálja. Ugyanakkor továbbra sem jellemző az ingatlanbérlés a községekben, a kisebb városok esetében pedig a 10 százalék alatti érték jellemző.

A legfiatalabb korosztály harmada Budapest belvárosát választja, és a generáció 21,7 százalékos aránya a megyei jogú városokban is magas, ahogy a budai kerületekben szintén jelentősnek számít a korcsoport 16,7 százalékos részesedése. A mintától ugyan az idősebb korosztályok sem tértek el számottevően, azonban számukra kevésbé bizonyult markánsnak a belváros, esetükben magasabb az agglomerációban bérlők aránya. 

Az ingatlantípusok között nem figyelhető meg generációs különbség a fiatalok és az idősebbek között, a bérlők 68,8 százaléka a téglalakást preferálta, míg panelt az összes bérlő mindössze 14,3 százaléka, házat 12 százaléka, új építésű lakást pedig 4,9 százaléka választotta.

A fiatalok aránya a téglalakást választók között a legmagasabb (78,3 százalék), a 40-49 évesek körében a legalacsonyabb (51,9 százalék). A negyvenes éveiben járók negyede panellakást bérelt.

A nemi arányok terén 51,9 százalékkal minimális női túlsúly van a bérlakáspiacon, de a korcsoportok arányait tekintve akadnak érdekességek. A nők aránya ugyanis a 18-29 éves korosztály és 40-49 éves korosztály esetében is kiemelkedő, 60 százalékos. Ezzel szemben a 60 évnél idősebb bérlők 61,5 százaléka volt férfi, vagyis ebben az életszakaszban jellemzően megfordul a trend. A lakásvásárlások esetében ezzel pont ellentétes folyamatokat tárt fel az ingatlanközvetítő cég elemzése, a korai életszakaszban a férfiak aránya magasabb, míg idősebb korban már női többlet figyelhető meg.

Az Otthon Centrum által közvetített ingatlan-kiadások esetében a bérlők csupán 4,2 százaléka volt külföldi állampolgár az utóbbi hat hónapban. A külföldiek közül kétszer annyian bérelnek ingatlant, mint amennyien vásárolnak. A legtöbb bérlő orosznak vallotta magát (29,4 százalék), míg a második legnépesebb bérlő csoport az irániak (17,6 százalék), akiket az ukránok és az egyiptomiak követnek (11,8 százalék). De akadt osztrák, portugál, lengyel, dél-koreai és izraeli állampolgárságú is a bérlők között.

A külföldi bérlők jelentősen drágább ingatlanokat kedvelnek, átlagosan 313 ezer forintért béreltek ingatlant az utóbbi hat hónapban, ami pontosan százezer forinttal magasabb a magyar átlagnál.

Szintén markáns különbség, hogy szinte kizárólag téglalakás érdekli őket, azonban ez azzal is összefügg, hogy döntően a belvárosban, esetleg a budai kerületekben gondolkoznak, a fővároson kívül csak eseti bérlések fordultak elő.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.