Gyengélkedett a héten a BUX

Habár a vezető részvények az OTP kivételével erősödni tudtak, ez sem volt elég a Budapesti Értéktőzsde részvényindexének ahhoz, hogy pluszban fejezze be a hetet.

Csökkenő forgalom mellett esett a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 66 093,62 ponton zárt pénteken, 75,41 ponttal, 0,11 százalékkal alacsonyabban, mint egy héttel korábban. A részvénypiac heti forgalma 49,57 milliárd forint volt az előző heti 70,39 milliárd forint után, a vezető részvények az OTP kivételével erősödtek.

Az Equilor Befektetési Zrt. hétösszegző elemzésében kiemelte, hogy az OTP tavalyi negyedik negyedéves jelentése szerint a bank konszolidált, korrigált adózás utáni eredménye csaknem 230 milliárd forintot tett ki, ami közel 4 százalékkal haladja meg az elemzői konszenzust. A költség-bevétel ráta ugyanakkor 45,3 százalékra ugrott, ami több mint hat százalékkal haladja meg a harmadik negyedévi adatot. A külföldi leánybankok hozzájárulása a csoportszintű eredményhez 55 százalékra mérséklődött a negyedik negyedévben a harmadik negyedévi 62 százalékhoz képest.

A menedzsment gyorsuló organikus növekedéssel és a tavalyihoz hasonló kamatmarzzsal számol erre az évre, mert a makrogazdasági helyzet javulására számít. Az Equilor idézte Bencsik Lászlót, az OTP vezérigazgató-helyettesét, aki elmondta: amikor lejár a jelenlegi, 60 milliárd forint összértékű részvényvisszavásárlási program, megfontolhatják, hogy újat indítanak. Emellett aktívan keresik az akvizíciós célpontokat a régióban, főként azokban az országokban, ahol már jelen vannak. Oroszországban ugyanakkor semmiképpen nem szeretnének vásárolni. Az OTP folytatta a saját részvények vásárlását, hétfőn 39 ezer, kedden több mint 33 ezer, szerdán 19 ezer, csütörtökön pedig 45 ezer saját részvényt vett a bank.

Az Equilor felidézte, hogy a Richter kivásárolja a Helm részesedését a vegyesvállalatokból. A gyógyszergyártó a héten jelentette be, hogy a Helm AG-val kötött megállapodás értelmében 100 százalékos tulajdonossá válik a Richter-Helm BioTec és a Richter-Helm Biologics vállalatokban. A tranzakciókért összesen 112,4 millió eurót fizet a Richter, ezen túl a 2025-2029-es időszakban teljesítményarányos kifizetésekre is sor kerül majd. A tranzakció a német és a magyar versenyhivatalok engedélyére vár.

A vezető részvények közül:

  • A Mol árfolyama 0,41 százalékot erősödött, a részvény 4,47 milliárd forintos heti forgalmat ért el, pénteken 2938 forinton zárt.
  • Az OTP értéke 1,95 százalékkal gyengülve 17 085 forinton zárt pénteken, heti forgalma meghaladta a 30,49 milliárd forintot.
  • A Richter papírjai 0,68 százalékos pluszban zárták a hetet. A részvény 9690 forinton fejezte be a kereskedést pénteken, 7,11 milliárd forintos heti forgalom mellett.
  • A Magyar Telekom teljesített a legjobban a héten. A távközlési cég részvényeinek árfolyama 5,10 százalékkal emelkedett, a papír 886 forinton zárt pénteken, 2,47 milliárd forintos forgalommal fejezte be a hetet.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 5837,33 ponton zárt a héten, ami 104,36 ponttal, 1,82 százalékkal magasabb az előző hetinél.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.