Zsankó Petra győzött a horvátországi kerékpárversenyen

Sikeresen alakult a hétvége több magyar kerékpáros számára is. Zsankó Petra egy egynapos versenyen diadalmaskodott, miközben Dina Márton is szép eredményeket ért el.

Zsankó Petra egynapos országúti kerékpárversenyt nyert Horvátországban. A 2024-ben immár az osztrák Rapso Knittelfeld klubcsapatát erősítő 23 esztendős Zsankó február elején még dubaji meghívásos versenyen lett harmadik a világbajnok Lotte Kopecky és a korábbi Európa-bajnok Lorena Wiebes mögött, a héten pedig már a nemzetközi szövetség (UCI) horvátországi egynaposain szerepelt. Vasárnap idénybeli második "hivatalos" viadalán, a Porec és Tar közötti 108 kilométeres megmérettetésen szerepelt és győzött 18 fős élcsoportból.

A versenyt követően a magyar bringás úgy értékelt, hogy ez a verseny hasonló volt, mint a szerdai, amelyen 19. lett: sok volt a szökési kísérlet, ő pedig mindenképpen be akart kerülni abba a csoportba, amely el tud szakadni. A lábaim jók voltak, szerencsére az utolsó hegyen el is tudtam menni. A szerdai napot nagyon sajnáltam, mert még az utolsó három kilométeren belül is szökésben voltam a lengyel bajnokkal, de befogtak minket. Akkor rossz pozícióba kerültem és nem tudtam már előre menni, de a mai nap kárpótolt – nyilatkozta Zsankó Petra.

Jól akakult a hétvége Dina Márton számára is, a cyclocross magyar bajnoka ezúttal országúton vitézkedett. Szombaton kilencedik hellyel kezdte a Visit South Aegean Islands elnevezésű kétnapos görögországi viadalt, amelynek vasárnapi második szakaszán harmadikként ért célba az ATT Investments bringása, így összetettben a negyedik helyen zárt.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.