Csökkentek a lakásárak Budapesten, de nem mindegy hol akarunk venni

Csökkentek a lakásárak Budapesten, de nem mindegy hol akarunk venni

Az új építésű lakások átlagos négyzetméterára 1,6 millió forint, azonban továbbra is nagyon nagy a szórás az egyes budapesti kerületek között.

Minimális árcsökkenést mért az új építésű fővárosi lakások átlagos négyzetméterárában az előző negyedévben az Otthon Centrum legfrissebb elemzése, azonban az éves áremelkedés sem volt még soha ilyen alacsony, mint a 2023 negyedik negyedévében. Ezzel együtt Budapesten az új építésű lakások négyzetméterára mindenhol átlépte az egymillió forintos szintet.

Elérte a lélektani határt a fővárosi ingatlanpiac árszintje az előző esztendő utolsó negyedévében – értékelte Kosztolánczy György az új építésű lakáspiacot összegző felmérés adatait. Az Otthon Centrum vezérigazgatója hozzátette, hogy a budapesti projektekben kínált lakások átlagos négyzetméterára 1,605 millió forint, ami előző negyedévinél 0,2 százalékkal alacsonyabb érték. Ugyanakkor éves viszonylatban is csupán 3,3 százalékkal emelkedtek a négyzetméterárak. A szakértő szerint ilyen alacsony éves növekedést a felmérések kezdete óta nem mértek az új építésű lakások négyzetméterárában.

Ugyanakkor az egyes kerületek között jelentős eltéréseket tapasztaltak, az átlagos kínálati négyzetméterár 1 060 000 és 3 081 000 forint közötti sávban mozog.

A legdrágább kerületek sorrendje megegyezik az előző negyedévivel. Továbbra is az V. kerület vezet 3,081 milliós átlagos négyzetméterárral, amelyet a II. kerület követ, szintén 3 millió feletti négyzetméterárral, 3,039 millióval, de dobogós a XII. kerület is a négyzetméterenkénti 2,97 millióval. Negyedik helyen áll az I. kerület, 2,67 milliós átlag értékkel, ezen kívül egyedül a VI. kerületben alakult 2 millió forint felett a kínálati négyzetméterár átlag értéke, 2,19 millió forinttal. A budai és a belvárosi kerületek többségét 1,5 millió forint feletti átlagos négyzetméterár jellemzi. A VIII. kerületben azonban csak 1,45, ellenben a XI. kerületben 1,68, a III. kerületben 1,71, IX. kerületben 1,79, a VII. kerületben pedig 1,88 millió forint a négyzetméterár átlaga. A külső pesti kerületekben és a XXII. kerületben valamivel 1 millió forint feletti összegek az irányadóak. A legolcsóbb a XXIII. kerület, 1,06 millió forinttal. A külső pesti kerületek között nincs számottevő különbség, a négyzetméterár 1,06-1,3 millió forint között változik.

Az ingatlanközvetítő portál januári felmérése alapján Budapesten 337 újlakás-beruházás van folyamatban, ezekben 24,8 ezer lakás épül. A projektek száma 2,5 százalékkal, az épülő lakások száma 9,1 százalékkal kevesebb, mint a III. negyedévben.

A legtöbb projekt továbbra is a XIII. kerületben zajlik: a 63 beruházás és 8 ezer épülő és tervezett lakás kiemelkedő szám. Angyalföldnek a projektek számában eddig a budai oldalon a XI. kerület volt a legnagyobb kihívója, azonban ez az elmúlt év negyedik negyedévére megváltozott, hiszen a III. kerület 42 projekttel megelőzi a 41 projekttel rendelkező XI. kerületet. Lakásszámok tekintetében azonban továbbra is XI. kerület a második, 5,4 ezer épülő lakással, míg a IX. kerület a harmadik, 3 ezer lakással. A legkevesebb beruházás az I. és az V. kerületben indult el (1-1 darab), míg lakásszámban az V. kerület mellett az I. és a XVI. kerületben épül a legkevesebb lakás (50-nél is kevesebb).

A most folyamatban lévő ingatlanberuházások lakásállományának 31,7 százaléka, vagyis 7,8 ezer lakás még nem elérhető, tehát ezeket még nem hirdették meg, ami arányaiban megegyezik az előző negyedév adataival. Az elkezdett, de még meg nem hirdetett lakások aránya a legutóbbi felmérés szerint folyamatosan nő, ami azt jelenti, hogy bár elkezdik a fejlesztők a beruházásokat, de az értékesítéssel kivárnak – ismertette az okokat Kosztolánczy György.

Várhatón év végére készül el az osztrák főváros egyik legfontosabb kerékpáros útvonala, a holland mintára újjáépítendő út még ausztriai léptékben is minőségi ugrást jelent majd. A bécsi főpályaudvart a belvárossal összekötő kerékpárutat, az Argentinierstraßét évente több mint egymillióan használják.

A fővárosban a Fiat 500-as, Budapesten kívül pedig a Peugeot 3008-as és 308-as modellek voltak a legnépszerűbben a Wigo autómegosztó szolgáltatás felhasználói körében 2023-ban.