Tavasszal is folytathatja a Konferencia-ligát a Fradi

Tavasszal is folytathatja a Konferencia-ligát a Fradi

A Ferencváros hazai pályán 1-1-es döntetlent játszott az esélyesebb olasz Fiorentina ellen, ezzel a második helyen továbbjutott a labdarúgó Konferencia-liga csoportköréből. A zöld-fehérek egymás után másodszor lesznek érdekeltek tavasszal is a nemzetközi porondon.

Az olasz Fiorentina elleni hazai mérkőzéssel zárta a labdarúgó Konferencia-liga csoportkörét a Ferencváros. A magyar bajnok azzal a tudattal lépett a Groupama Aréna gyepére, hogy amennyiben nem szenved vereséget, akkor biztosan továbbjut az F jelű kvartettből. A hazai szurkolók élőképpel fogadták kedvenceiket a sorsdöntő összecsapásra: „kezdődik a pokoli színjáték“ felirattal egy hatalmas molinót feszítettek ki, melyen egy ferencvárosi zászlót tartó harcos éppen legyőzi lila ellenfelét, eközben pedig görögtüzek gyúltak a lelátón.

A találkozó elejétől érezhető volt, hogy bár a döntetlen jó eredmény lenne a Ferencváros számára, nem a pontosztozkodásra játszik, inkább támadólag lépett fel, ámnem tudta meglepni a firenzeiek védelmét. Az olasz csapat tíz perc után jutott el először a magyar bajnok kapujáig, ekkor azonban Dibusznak rögtön nagyot kellett védenie. Ettől kezdve fordult a kocka, inkább az olasz együttes irányított, viszont a zöld-fehérek hátsó alakzata is állta a sarat. A legjobbjai közül a csapatkapitány Cristiano Biraghit eltiltás, az ugyancsak olasz válogatott Giacomo Bonaventurát és a brazil Arthur Melót pedig sérülés miatt nélkülöző Fiorentina húsz perc után elvesztette újabb kulcsjátékosát, ugyanis le kellett cserélni az argentin válogatott támadót, Nicolas Gonzalezt. A játékrész közepétől többnyire a két 16-os között zajlott a játék, így a kapuk nem forogtak veszélyben, azaz ekkor látszott, hogy a döntetlen tulajdonképpen mindkét félnek megfelelő: a vendégek csoportelsők lennének, a hazaiak pedig másodikként szintén továbbjutnának. A csendesen csordogáló mérkőzés egy csapásra megélénkült, amikor a Ferencvárosnak egy támadáson belül két lehetősége is volt, azonban Katona és Civic lövését is hárította Christensen, így a szünetig nem született gól.

A második játékrészben remekül kezdett a Ferencváros, az első támadásából meg is szerezte a vezetést Kristoffer Zachariassen góljának köszönhetően. Ez egyúttal azt is jelentette, hogy riválisát megelőzve élre ugrott a négyesben, és így csak a márciusi nyolcaddöntőben kellene folytatnia a sorozatot. Öt perc után felocsúdott a Fiorentina, amely először egy szögletet követően veszélyeztetett, de Milenkovic fejese elkerülte a bal alsó sarkot. Innentől a Fiorentina mezőnyfölényben futballozott, de a zöld-fehérek nagy elszántsággal, lelkesen és sokat futva védekeztek, így a riválisnak helyzetei nem voltak. A magyar bajnok viszont akár meg is duplázhatta volna az előnyét, mert a megnyíló területeket kihasználva több ígéretes kontrát is vezetett, egy ízben a vendégek kapusa védett bravúrral. A Fiorentina a ferencvárosi védelmet ugyan nem tudta átjátszani, de egy szöglet utána Luca Ranieri góljával kiegyenlített, és egyben visszavette a vezetést a négyesben. Sőt, néhány perccel később akár fordíthatott volna, amely a kiesést jelentette volna az FTC-nek, de Nzola elrontotta a ziccerét. A hajrában bár küzdöttek a felek becsülettel, de újabb gól nem született már, így a két csapat kéz a kézben továbbjutott.

A csoport másik mérkőzésén a belga Genk hazai pályán 2-0 arányban legyőzte a szerb Csukaricski csapatát.

A Fiorentina csoportelsőként a márciusi nyolcaddöntőbe lépett, míg a csoportkört veretlenül záró Fradinak, amely az előző idényben az Európa-ligában is megélte a kupatavaszt, másodikként februárban játszania kell a 16 közé jutásért. A magyar csapat hétfőn a nyoni sorsoláson kap ellenfelet az Európa-liga csoportharmadikjai közül.

A Ferencváros lehetséges ellenfelei: Olympiakosz (görög), Ajax (holland), Betis (spanyol), Sturm Graz (osztrák), Royale Union (belga), Maccabi Haifa (izraeli), Servette (svájci), Molde (norvég)


Konferencia-liga, F csoport, 6. forduló:

Ferencváros – Fiorentina 1-1 (0-0)

Budapest, Groupama Aréna, 20657 néző, játékvezető: Luis Godinho (portugál)

Ferencváros:
Dibusz – Makreckis, Cissé, Aaneba, Civic (Botka, 65.) – Abu Fani, Esiti (Ben Romdhane, 79.) – Katona (Besic, 79.), Zachariassen, Marquinhos – Varga B. (Lisztes, 58.)
Vezetőedző: Dejan Sztankovics (szerb)

Fiorentina:
Christensen – Kayode, Ranieri, Milenkovic, Parisi – Mandragora (Nzola, 62.), Lopez – Gonzalez (Ikone, 20.), Barak, Brekalo (Kouame, 62.) – Beltran
Vezetőedző: Vincenzo Italiano (olasz)

Gólszerzők: Zachariassen (48.), illetve Ranieri (73.)

Sárga lap: Cissé (59.), illetve Gonzalez (10.), Milenkovic (31.)


F csoport

    M Gy D V Gól Gk P
1. Fiorentina 6 3 3 0 14-6 +8 12
2. Ferencváros 6 2 4 0 9-6 +3 10
3. Genk 6 2 3 1 8-5 +3 9
4. Csukaricski 6 0 0 6 2-16 -14 0

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.