Történelmi rekorddal zárta a hetet a BUX

A valaha volt legmagasabb záróértéket produkálta pénteken a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX rekordját a Mol gyengélkedése sem tudta megakasztani.

Csökkenő forgalom mellett emelkedett a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 58 669,83 ponton zárt pénteken, 658,84 ponttal, 1,14 százalékkal magasabban, mint egy héttel korábban. A részvénypiac heti forgalma 36,65 milliárd forint volt az előző heti 66,37 milliárd után, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek.

Az Equilor Befektetési Zrt. szokásos heti összefoglalójában kiemelte, hogy

pénteken új történelmi rekordon zárta a kereskedést a BUX.

A kommentárban a vezető részvényekkel kapcsolatban felidézték, hogy kötelező erejű szándéknyilatkozatot írt alá a Richter és a Mithra gyógyszergyártó estetrolt tartalmazó készítmények forgalmazásáról Kínában. A licencszerződés az estetrol alapú kombinált fogamzásgátlóra (Estelle) és a kizárólag estetrol alapú, menopauzás tünetek kezelését célzó (Donesta) termékek Kínában történő forgalmazásáról szól. A két termékre a Richter kizárólagos forgalmazási jogot szerez Kínában. A kínai forgalombahozatali engedély megszerzéséhez szükséges klinikai vizsgálatokat a Richter fogja elvégezni és finanszírozni.

A Mol Waberer's részvénycsomagot vásárol. A bejelentés szerint megállapodást írt alá a Mol az Indotek Grouppal a Waberer's 15 százalékos tulajdonrészének megvásárlásáról, a tranzakció engedélyekre vár. Az együttműködés mobilitási, fenntarthatósági és energiahatékonysági projektekre is ki fog terjedni, illetve kiemelt figyelmet kap az alternatív üzemanyagok fejlesztése és a speciális töltőhálózat bővítése is – jelezte heti értékelésében az Equilor.

A vezető részvények közül:

  • A Mol 0,50 százalékkal gyengült a héten, pénteken 2766 forinton fejezte be a kereskedést, a részvény a héten 4,0 milliárd forintos forgalmat ért el.
  • Az OTP 1,62 százalékkal erősödött a héten, a részvény 14 780 forinton fejezte be a kereskedést pénteken, heti forgalma meghaladta a 21,18 milliárd forintot.
  • A Richter árfolyama 1,25 százalékkal emelkedett a héten, pénteken 8930 forinton zárt, heti forgalma 6,16 milliárd forint volt.
  • A héten legnagyobb mértékben, 5,46 százalékkal a Magyar Telekom árfolyama emelkedett, a papír 637 forinton zárt pénteken, 2,0 milliárd forintos heti forgalom mellett.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 5179,12 ponton zárt a héten, ami 53,97 ponttal, 1,05 százalékkal magasabb az előző hetinél.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.