Erős hetet zárva fordult az év végi hajrára a BUX

A céláremelésekkel is tarkított héten főbb részvényeinek többsége hozzájárul a Budapesti Értéktőzsde részvényindexének jó teljesítményéhez.

Emelkedő forgalom mellett erősödött a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 58 010,99 ponton zárt pénteken, 1919,62 ponttal, 3,42 százalékkal magasabban, mint egy héttel korábban. A részvénypiac heti forgalma 66,37 milliárd forint volt az előző heti 34,75 milliárd forint után, a vezető részvények a Magyar Telekom kivételével erősödtek.

Az Equilor Befektetési Zrt. heti értékelésében a blue chip részvényekkel kapcsolatban kiemelte, hogy céláremelés érkezett az OTP-re és a Magyar Telekomra. Az OTP 12 havi célárfolyamát 13 ezer forintról 18 250 forintra emelte a Societe Generale, az ajánlásuk változatlanul vétel. A Magyar Telekom esetében csak kisebb változtatásra került sor, a Santander 711 forintról 723 forintra módosított, az ajánlás továbbra is felülteljesítő. Hozzátették, hogy a HSBC követni kezdte az OTP papírjait. Az ajánlás vétel, a célárfolyam pedig 23 150 forint részvényenként. Ez a célárfolyam számottevően magasabb a Bloomberg elemzői konszenzusánál, ami 18 ezer forint körül van.

Hétfőn a kedvezőtlen nemzetközi hangulat miatt kis csökkenéssel zárt a BUX, a vezető részvények a Mol kivételével gyengültek. Kedden az OTP felminősítése húzta a hazai részvényindexet, a magyar tőzsde magas forgalom mellett felülteljesítette a nyugat-európai piacokat, és a jó hangulat átragadt a többi papírra is. Szerdán kisebb emelkedéssel zárt a BUX, a vezető részvények az OTP kivételével csökkentek az előző napi záráshoz képest; a nemzetközi tőzsdéken jelentős emelkedés volt, ezt a folyamatot azonban nem követte a magyar tőzsde. Csütörtökön viszont kedvezően alakult a nap a Budapesti Értéktőzsdén, a forgalom átlag feletti volt és a magyar tőzsde felülteljesített nemzetközi társaihoz képest. A BUX emelkedését elsősorban az OTP és a Richter jó teljesítménye segítette. A hetet kis emelkedéssel zárta a magyar részvényindex pénteken, a vezető részvények változatos irány mutattak a kereskedés során, végül az OTP, a Richter és a Magyar Telekom pluszban fejezte be a napot, a Mol árfolyama változatlan maradt.

A vezető részvények közül:

  • A héten a legnagyobb mértékben, 5,63 százalékkal az OTP árfolyama emelkedett, a papír 14 545 forinton zárt pénteken, 37,38 milliárd forintos heti forgalom mellett.
  • A Mol árfolyama 1,83 százalékkal emelkedett a héten, pénteken 2780 forinton fejezte be a kereskedést, heti forgalma több mint 11,76 milliárd forint volt.
  • A Richter 3,22 százalékkal erősödött a héten, a részvény 8820 forinton fejezte be a kereskedést pénteken, heti forgalma meghaladta a 7,88 milliárd forintot.
  • A Magyar Telekom 0,49 százalékkal gyengült a héten, pénteken 604 forinton fejezte be a kereskedést, a részvény a héten 1,36 milliárd forintos forgalmat ért el.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 5125,15 ponton zárt a héten, ami 67,46 ponttal, 1,33 százalékkal magasabb az előző hetinél.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.