Októberben is stabil maradt a BUX

Októberben is stabil maradt a BUX

Az egy hónappal ezelőtti kimagasló záróértéke után októberben is tartotta jó formáját a BUX, a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 56 035,15 ponton fejezte be a hónapot, ami 0,4 százalékos erősödést jelent.

Változatos hónapot zártak októberben a nemzetközi tőkepiacok, az amerikai és az ázsiai tőzsdék is jelentős ingadozást mutattak. A tendencia elsősorban a monetáris feltételek szigorodására, azon belül is az inflációs nyomással kapcsolatos aggodalmakra, illetve a gazdasági növekedés bizonytalanságára vezethető vissza, emellett a geopolitikai feszültségek is elbizonytalanították a befektetőket.

A globális összképpel szemben a magyarországi részvénypiac meg tudta tartani a stabilitását októberben is, a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe,

a BUX 0,4 százalékos növekedéssel, 56 035,15 ponton zárta a hónapot, legmagasabb értékét, 57 075,3 pontot pedig október 18-án érte el.

A legnagyobb, 80,6 milliárd forint értékben októberben továbbra is az OTP Bank részvényeivel zajlott a kereskedés, őt követte a Richter Gedeon és a Mol, előbbi 35,7 milliárd, utóbbi 28,2 milliárd forintos forgalommal zárta az októbert. A mid-capek közül a Nordtelekom, a Rába és Waberer's emelkedett ki, előbbi kettő 26 és 20,6 százalékos, utóbbi 10,6 százalékos részvényárfolyam-növekedéssel.

Az azonnali részvénypiac forgalma összességében 168 milliárd forintot tett ki a hónapban, amely egy kereskedési napra vetítve 8 milliárd forintot jelent.

A befektetési szolgáltatók versenyét októberben a WOOD & Company zárta az élen, 88,1 milliárd forinttal, a 2-3. helyet pedig a Concorde és az ERSTE érte el, 82,6 és 73,9 milliárd forinttal.

Bő egy hónappal a kulcscsonttörés és a műtét után újra a legmagasabb szinten versenyzett a legismertebb magyar női kerékpáros. Vas Kata Blanka a belgiumi cyclocross versenyen elért hetedik hellyel tért vissza, és elmondása szerint már nem fáj semmije a sérülés miatt.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe gyenge hetet produkált. A pesti börze vezető részvényei mind mínuszban zárták a kereskedést.