Októberben is stabil maradt a BUX

Októberben is stabil maradt a BUX

Az egy hónappal ezelőtti kimagasló záróértéke után októberben is tartotta jó formáját a BUX, a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 56 035,15 ponton fejezte be a hónapot, ami 0,4 százalékos erősödést jelent.

Változatos hónapot zártak októberben a nemzetközi tőkepiacok, az amerikai és az ázsiai tőzsdék is jelentős ingadozást mutattak. A tendencia elsősorban a monetáris feltételek szigorodására, azon belül is az inflációs nyomással kapcsolatos aggodalmakra, illetve a gazdasági növekedés bizonytalanságára vezethető vissza, emellett a geopolitikai feszültségek is elbizonytalanították a befektetőket.

A globális összképpel szemben a magyarországi részvénypiac meg tudta tartani a stabilitását októberben is, a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe,

a BUX 0,4 százalékos növekedéssel, 56 035,15 ponton zárta a hónapot, legmagasabb értékét, 57 075,3 pontot pedig október 18-án érte el.

A legnagyobb, 80,6 milliárd forint értékben októberben továbbra is az OTP Bank részvényeivel zajlott a kereskedés, őt követte a Richter Gedeon és a Mol, előbbi 35,7 milliárd, utóbbi 28,2 milliárd forintos forgalommal zárta az októbert. A mid-capek közül a Nordtelekom, a Rába és Waberer's emelkedett ki, előbbi kettő 26 és 20,6 százalékos, utóbbi 10,6 százalékos részvényárfolyam-növekedéssel.

Az azonnali részvénypiac forgalma összességében 168 milliárd forintot tett ki a hónapban, amely egy kereskedési napra vetítve 8 milliárd forintot jelent.

A befektetési szolgáltatók versenyét októberben a WOOD & Company zárta az élen, 88,1 milliárd forinttal, a 2-3. helyet pedig a Concorde és az ERSTE érte el, 82,6 és 73,9 milliárd forinttal.

A Magyar Terméket és védjegyrendszerét beemelik a közoktatás tananyagába. A diákok esettanulmányokon, játékos feladatokon keresztül ismerhetik meg a hazai előállítású termékekhez kapcsolódó ismeretanyagot.

Országszerte több mint négyszáz helyszínen várja a látogatókat az ország legnagyobb kulturális eseménye. A Múzeumok Éjszakája idei kiemelt helyszínei Székesfehérvár és Esztergom, de Budapesten és sok vidéki városban is igazi programkavalkádra lehet számítani. A szervezők nem feledkeztek meg a foci Eb-ről sem.

Tesztüzemben immár az utasok számára is elérhető a MÁV integrált útvonaltervező-szolgáltatása. Az EMMA rendszerében elérhető szolgáltatások köre a vasúttársaság szerint a közeljövőben bővülni fog.

A hét közepi, Debrecenben megrendezett időfutam országos bajnokság után vasárnap Pannonhalmán került sor a férfiak és a nők országúti mezőnyversenyére. A 91,2 kilométeres távnak enyhén felhős időben, 21 fokban vágott neki a 15 fős – U23-as és felnőtt – női mezőny. A 16,8 kilométeres Pannonhalma-Győrság-Halomalja-Pázmándfalu-Nyalka-Pannonhalma kört ötször teljesítették a bringások, hogy aztán egy pannonhalmi kis kör után a bencés monostor előtt érjenek célba. A második nagy körben az addig egyben, nyugodt tempóban haladó mezőnyben tempóváltás történt, az elmúlt négy kiírás bajnoka, az U23-as...