Már több mint háromszázezer vendégéjszakát foglaltak az atlétikai vb miatt

Már több mint háromszázezer vendégéjszakát foglaltak az atlétikai vb miatt

A világ számos országából érkeznek a turisták az idei év legfontosabb sporteseményére. Kilenc napig Budapestre figyel a sportvilág.

Már majdnem 340 ezer vendégéjszaka-foglalást fogadtak a budapesti szálláshely-szolgáltatók az atlétikai világbajnokság idejére – ismertette az adatokat a Magyar Turisztikai Ügynökség. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai szerint több mint 70 százalékban külföldiek foglaltak szállást augusztus 19. és 27. között.

A legtöbben ismét onnan érkeznek, ahonnan máskor is sokan jönnek, főképp Németországból, Izraelből és az Egyesült Királyságból, de Olaszországból, Spanyolországból szintén jelentős az érdeklődés, továbbá Argentínából, Ausztráliából, az Egyesült Államokból, Indiából, Kanadából és Kínából ugyancsak várhatók vendékek nagyobb számban. Mind a külföldi, mind a belföldi vendégek többségében 4 és 5 csillagos szállodákba foglaltak szállást.

Az MTÜ kommünikéje szerint a sportturizmus az egyik legdinamikusabban növekvő idegenforgalmi ágazat. A sportversenyek látogatói általában több időt töltenek Magyarországon, mint a szabadidős turisták, többet költenek és gyakrabban vesznek igénybe magasabb színvonalú szolgáltatásokat. Az MTÜ vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a versenyzők és a szurkolók beszámolói jó hírét viszik majd Magyarországnak, a közvetítések pedig csaknem 1 milliárd embert érnek el. Ezek hatását Horváth Péter felbecsülhetetlennek tekinti az idegenforgalom szempontjából.

A Budapest 2023 Nzrt. vezérigazgatója történelmi jelentőségűnek nevezte az atlétikai világbajnokságot, mivel annak jelentősége túlmutat azon a 9 napon, amíg a versenyek tartanak. Németh Balázs szerint az esemény hosszú évekre, akár évtizedekre szólóan kedvező benyomást alakíthat ki Magyarországról. A nemzetközi imázsépítésben mindig jelentős szerepet játszanak nagy nézettségű, nemzetközi sportversenyek, mint például a Formula1 Magyar Nagydíj vagy korábban a FINA Vizes Világbajnokság.

Magyarország 20 évvel ezelőtt csatlakozott az Európai Unióhoz. A csatlakozás évfordulóját évek óta futóversennyel ünneplik Budapesten, a rendezvényév évre rengeteg embert mozgat meg. A 20 kilométeres távot egyéniben és csapatban is teljesíteni lehetett.

A Budapesti Értéktőzsdén is érződött az egész Európára jellemző kedvezőtlen befektetői hangulat. A BUX eséséből a főbb részvények többsége is kivette a részét.