Idén is özönlenek a magyarok Horvátországba

Idén is özönlenek a magyarok Horvátországba

Tavalyhoz képest nőtt a horvát tengerre utazó magyar turisták száma. Idén is a Kvarner-öböl lett honfitársaink kedvenc célpontja, a legnépszerűbb városok listájának élén azonban helycsere történt.

Habár júniusban még úgy tűnt, hogy a tavalyi szint alatt áll a Horvátországba szóló foglalások száma, júliusban nagyot fordult ez az arány. Idén 3 százalékkal nőtt a júliusi horvát nyaralások száma tavalyhoz képest, és augusztusban is már 1 százalékkal az előző évi szint felett vagyunk – nyilatkozta Molnár Tímea, a Szallas.hu Horvátországért és Ausztriáért felelős menedzsere. Hozzáfűzte, hogy mivel még érkeznek majd foglalások augusztusban is, így várakozásaik szerint tovább emelkedhet a különbség az idei nyár javára.

Elmondta azt is, hogy négyből három foglalás 4-7 éjszakára szól. Bár 2022-höz képest a négyéjszakás üdülések száma csökkent, az 5-7 éjszakások aránya ugyanakkor magasabb lett. A Szallas.hu oldalán idén megtett, nyári, horvátországi foglalások 17 százaléka hotelekbe érkezett, ez az arány tavaly 15 százalék volt.

A növekedés annak köszönhető, hogy folyamatosan bővítjük kínálatunkat a hotel kategóriában is. Ma már több mint 170 horvát hotel foglalható oldalunkon, köztük tengerparti medencés szállások, all inclusive- és gyerekbarát szállodák, resortok is. Nemcsak a kínálat nőtt, hanem a kereslet is, ráadásul a drágulás ellenére is több magyar foglalt ilyen típusú szálláshelyet – árulta el a menedzser.

A hotelek közül a 3 csillagos kategória iránt nőtt a kereslet tavalyhoz képest, 41 százalékról 59 százalékra, míg a 4-5 csillag esetén csökkentek a foglalások. Molnár Tímea szerint ez főleg azért alakult így, mert a foglalási darabszám alapján a jelenlegi legnépszerűbb hotel 3 csillagos. A vendégek többsége azonban továbbra is az apartman mellett teszi le a voksát, ami a foglalások 76 százalékát jelenti. Ez az arány tavaly még 78 százalék volt, vagyis idén a foglalásokból kisebb mértékben részesültek az apartmanok, mint tavaly.

A portál adatai szerint egy fő részére egy éjszaka Horvátországban idén nyáron átlagosan 13 620 forintba kerül, ami 18 százalékos drágulás tavalyhoz képest.

A hotelek esetében átlagosan 28 570 forintba kerül egy éj egy főnek, ami 6 százalékos áremelkedés jelent 2022 nyarához viszonyítva. A nem hotel típusú szállások esetében átlagosan 10 960 forintot kell fizetni fejenként egy éjszakáért, ami 19 százalékos növekedésnek számít egy év alatt.

A szezonra szóló foglalások alapján július és augusztus a magyar vendégek kedvenc időszaka, a foglalások 40-40 százaléka szólt ezekre a hónapokra. Minden tizedik nyári foglalás júniusi volt, és a jelenleg bent lévő előfoglalások 8 százaléka szeptemberi.

A szezon nem ér véget augusztusban, még a szeptember erősödésére számítunk, hiszen az időjárás, a tenger kellemes vize, a kevesebb turista és az alacsonyabb árak kedveznek a turizmusnak – tette hozzá a szakértő.

A foglalásokból az is kiderül, hogy továbbra is a Kvarner-öböl a magyarok kedvence, a szállásfoglaló portálon keresztül leadott horvátországi foglalások 35 százaléka ebbe a térségbe szólt. Ezen a tengerparti területen térségben átlagosan 15 160 forintba került egy fő részére egy éjszaka. A második legkeresettebb turisztikai régi�� Zadar Dalmácia, ahova a foglalások 27 százaléka szól. Itt átlagosan 11 450 forintot kóstál egy éjszaka egy főnek. A tavalyi évhez képest változás, hogy Isztria régiót megelőzte Split Dalmácia a magyarok körében, így a dobogó harmadik fokán áll. Itt átlagosan 11 260 forintot kell egy éjszakáért fizetni fejenként.

A települések foglalási szám alapján kialakult népszerűségi listájának élén is helycsere történt, a tavalyi második helyezett vált a legnépszerűbbé idén, így első helyen a gyermekbarát, lassan mélyülő, homokos tengerpartjai miatt közkedvelt Vir áll. A tavalyi győztes, Crikvenica, idén a dobogó második fokára került. Tengerparti sétányairól, hangulatos éttermekről és kalandos vizes programokról híres. A már említett településeket Njivice, Bibinje és Medulin követik.

Njivice ráadásul annak ellenére dobogós, hogy itt a legmagasabb a top 10 horvát település közül az éjszakánkénti átlagár, ami egy fő részére, 23 580 forint. Ugyanakkor Budapesttől mindössze 4-5 órányi autóútra található, illetve hotel kínálata vonzó a magyarok körében, így egy itteni hotelbe szól a legtöbb Szallas.hu-n leadott horvátországi foglalás idén nyáron – zárta gondolatait Molnár Tímea. A menedzser hozzátette, hogy Bibinje a türkizkék tengerpartok és a pezsdítő nyarak hazája, Medulin pedig igazi családbarát, 1 kilométer hosszú homokos partja miatt ilyen népszerű a magyar vendégek körében.

A magyar futóközösség számára talán kevésbé ismert, Csehország-szerte azonban népszerűnek számít a Brno Félmaraton. Az idei versenyre április 14-én vasárnap, nyárias melegben került sor a Brnoi Nemzetközi Vásár területén. A rendezvényen több mint ezer futó gyűjtögette a kilométereket.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.