Rekordösszegű támogatás jut a bécsi kerékpáros fejlesztésekre

Rekordösszegű támogatás jut a bécsi kerékpáros fejlesztésekre

Ötvennél is több projekt, és 20 kilométernyi új kerékpárút. Ausztria fővárosa ambiciózus célokat tűzött ki magának 2023-ra.. Az osztrák állam pedig eddig soha nem látott mértékben, 28 millió euróval támogatja a megvalósításukat.

Tavaly Ausztriában kétszer annyi kerékpárt adtak el, mint gépkocsit. Ehhez azonban megfelelő kerékpáros infrastruktúra is szükséges, amelynek kiépítésében Bécs élen jár – nyilatkozta Leonore Gewessler osztrák klímavédelmi miniszter annak kapcsán, hogy az osztrák állam az idén rekordösszeggel, 28 millió euróval (10,94 milliárd forint) támogatja Bécs kerékpáros fejlesztési projektjeit.

A tavalyi 7 millió eurós támogatáshoz és 25 százalékos költségátvállaláshoz képest ez óriási ugrást jelent.

Az Osztrák Klímavédelmi Minisztérium „Aktív mobilitás és mobilitásmenedzsment” címen futó, a klímabarát mobilitást ösztönző támogatási programjára 2024 februárjáig pályázhatnak az osztrák önkormányzatok, vállalatok, valamint turisztikai szolgáltatók és oktatási intézmények. A 67 millió eurós keretösszegből többek között regionális kerékpárút-hálózatok kiépítését, fedett biciklitárolók létesítését és a gyalogos infrastruktúra fejlesztését támogatják. Az osztrák főváros erre a pályázatra nevezte be több mint 50 kerékpáros fejlesztési projektjét, amelyek összesen 57 millió eurós beruházást és 20 kilométernyi új kerékpárutat jelentenek. A pályázatnak köszönhetően az osztrák állam a beruházási költségek mintegy 50 százal��kát vállalja át.

Az elkövetkező két évben megvalósuló fejlesztések csaknem kétharmada új infrastruktúrát jelent. A Déli Kerékpáros Sztráda, amely a bécsi belvárostól a városhatárig vezet, az Alsó-Ausztriából a fővárosba ingázó biciklisek számára jelent majd minőségi ugrást. Szintén a támogatott projektek között van például az Argentinierstraße kerékpáros úttá alakítása vagy a kétirányú kerékpárút a Donaustadtstraßén. Az infrastruktúrafejlesztésen kívül mellett a kapcsolódó beruházásokkal és programokkal – közvilágítás, biciklitárolók létesítése, teherkerékpárok beszerzésének ösztönzése, kerékpáros tanfolyam felnőtteknek és gyerekeknek – is lehetett pályázni.

A fejlesztésekre amiatt is van nagy szükség, mert Bécsben – a koronavírus-járvány rekordéveit követően – 2022-ben sem csökkent a biciklisek száma. Az öt állandó forgalomszámláló ponton is több mint egymillió kerékpárost számoltak. Ráadásul soha annyi biciklist nem számoltak még itt, mint 2023 első félévében, mivel összesen 5,62 milliószor haladtak el az automaták előtt.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.