Minden negyedik bécsi lakos otthon tölti a nyaralását

Minden negyedik bécsi lakos otthon tölti a nyaralását

Egy friss felmérés szerint idén nyáron minden negyedik bécsi lakos otthon nyaral. Ez részben anyagi okokból történik, részben pedig amiatt, mert elégedettek a város szabadidős kínálatával, bár lennének még ötleteik

Nem csupán a turisták, hanem a helyi lakosok is szívesen töltik a nyári szabadságukat Bécsben – derült ki a Bécsi Gazdasági Kamara és a KMU Forschung Austria közvélemény-kutató intézet közös felmérésének eredményeiből. Az osztrák főváros lakóinak több mint negyede (28 százaléka) az idén nem utazik külföldre nyaralni, hanem a staycation-nek hódol, vagyis Bécsben, az otthonában pihen.

A kutatás megállapításai szerint a döntés hátterében három ok húzódik meg. Egyrészt a bécsiek egyre inkább szabadidős oázisnak is látják városukat, ahol élvezhetik otthonuk megszokott kényelmét és biztonságát, ugyanakkor felfedezhetik a város mintegy ötszáz szabadidős vállalkozásának kínálatát. Másrészt vannak, akik anyagi megfontolásból döntenek az otthoni pihenés mellett, de akadnak olyanok is, akik ugyan megengedhetnének maguknak egy külföldi nyaralást, de a bizonytalan jövő miatt inkább nem költenek erre.

Természetesen az otthoni szabadságot sem mindenki egyformán szeretné eltölteni. A bécsiek a legszívesebben a saját lakásukban pihennek, esznek-isznak, parkban sétálnak, beülnek egy kerthelyiségbe, sportolnak  vagy strandra mennek. A felmérésből az is kiderült, hogy ha kimozdulnak otthonról, akkor legszívesebben úszni, sétálni vagy biciklizni mennek, ugyanakkor szívesen beülnek a moziba, megnéznek egy kiállítást, esznek étteremben vagy shoppingolnak.

Arra a kérdésre, hogy miből lehetne több Bécsben, sokan nem tudtak semmi konkrét választ adni. Ebből a kutatást végzők arra következtetnek, hogy az osztrák főváros lakói alapvetően elégedettek Bécs szabadidős kínálatával. Akik hiányoltak valamit, azok a több uszodát, vízi játszóteret, golfpályát és bulihelyszínt említették. És amiben minden megkérdezett egyetértett, hogy zöldterületből és strandból sosem elég, és az is fontos, hogy ezekhez mindenki szabadon hozzáférhessen.

A magyar futóközösség számára talán kevésbé ismert, Csehország-szerte azonban népszerűnek számít a Brno Félmaraton. Az idei versenyre április 14-én vasárnap, nyárias melegben került sor a Brnoi Nemzetközi Vásár területén. A rendezvényen több mint ezer futó gyűjtögette a kilométereket.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.