Minden negyedik bécsi lakos otthon tölti a nyaralását

Minden negyedik bécsi lakos otthon tölti a nyaralását

Egy friss felmérés szerint idén nyáron minden negyedik bécsi lakos otthon nyaral. Ez részben anyagi okokból történik, részben pedig amiatt, mert elégedettek a város szabadidős kínálatával, bár lennének még ötleteik

Nem csupán a turisták, hanem a helyi lakosok is szívesen töltik a nyári szabadságukat Bécsben – derült ki a Bécsi Gazdasági Kamara és a KMU Forschung Austria közvélemény-kutató intézet közös felmérésének eredményeiből. Az osztrák főváros lakóinak több mint negyede (28 százaléka) az idén nem utazik külföldre nyaralni, hanem a staycation-nek hódol, vagyis Bécsben, az otthonában pihen.

A kutatás megállapításai szerint a döntés hátterében három ok húzódik meg. Egyrészt a bécsiek egyre inkább szabadidős oázisnak is látják városukat, ahol élvezhetik otthonuk megszokott kényelmét és biztonságát, ugyanakkor felfedezhetik a város mintegy ötszáz szabadidős vállalkozásának kínálatát. Másrészt vannak, akik anyagi megfontolásból döntenek az otthoni pihenés mellett, de akadnak olyanok is, akik ugyan megengedhetnének maguknak egy külföldi nyaralást, de a bizonytalan jövő miatt inkább nem költenek erre.

Természetesen az otthoni szabadságot sem mindenki egyformán szeretné eltölteni. A bécsiek a legszívesebben a saját lakásukban pihennek, esznek-isznak, parkban sétálnak, beülnek egy kerthelyiségbe, sportolnak  vagy strandra mennek. A felmérésből az is kiderült, hogy ha kimozdulnak otthonról, akkor legszívesebben úszni, sétálni vagy biciklizni mennek, ugyanakkor szívesen beülnek a moziba, megnéznek egy kiállítást, esznek étteremben vagy shoppingolnak.

Arra a kérdésre, hogy miből lehetne több Bécsben, sokan nem tudtak semmi konkrét választ adni. Ebből a kutatást végzők arra következtetnek, hogy az osztrák főváros lakói alapvetően elégedettek Bécs szabadidős kínálatával. Akik hiányoltak valamit, azok a több uszodát, vízi játszóteret, golfpályát és bulihelyszínt említették. És amiben minden megkérdezett egyetértett, hogy zöldterületből és strandból sosem elég, és az is fontos, hogy ezekhez mindenki szabadon hozzáférhessen.

Majdnem négy éves, felújítás miatti szünet után, december 6-án újra megnyitotta kapuit a látogatók előtt Bécs helytörténeti múzeuma, a Wien Museum. Az inklúzió és akadálymentesség jegyében újragondolt és felújított kiállítóhely állandó tárlatát ingyen nézhetik meg az érdeklődők.

A Budapesti Közművek keretében működő FKF Köztisztasági Divízió december elején további összesen 150 darab utcai hulladékgyűjtőt helyezett ki a főváros 23 kerületében. A kukák az ünnepek után is az érintett közterületeken maradnak.

November utolsó szombatján különleges fogadtatásban volt részük a Keleti pályaudvarra érkezőknek, a MÁV ugyanis felvonultatta a 75 éve működő Utasellátó eddigi történetének valamennyi étkező- és büfékocsiját. Az érdeklődők bejárhatták és lefotózhatták a járműveket, és vásárolhatta is az étlapokról.