A gyalogosok számára is átadták a Lánchidat

A gyalogosok számára is átadták a Lánchidat

Két éves felújítási munka eredményeként pénteken hivatalosan is átadták a Lánchidat. Immár a gyalogosok is használatba vehetik a hidat, az autók azonban nem mehetnek rá.

Az eredetileg tervezettnél másfél hónappal korábban befejeződött Magyarország egyik legismertebb szimbólumának, a Lánchídnak a felújítása. Augusztus 4-étől, péntektől szabad az út az átkelő két oldalán végigfutó járdákon is. A járdák és velük együtt a hídfőkben lévő aluljárók megnyitásával a híd szerkezeti és műemléki rekonstrukciója véget ért – jelentette be pénteken a Budapesti Közlekedési Központ.

A BKK közleménye szerint miután a beruházás befejezéséhez szükséges hivatalos eljárások sikeresen véget értek, augusztus 4-én, pénteken a híd két oldalán végigfutó járdák, valamint a hídfőkben lévő aluljárók is megnyíltak.

A szerkezeti és műemléki rekonstrukciót a Fővárosi Önkormányzat megbízásából a BKK bonyolította le az A-Híd Zrt. kivitelezésében.

A teljes felújítási projekt költségvetése bruttó 26,7 milliárd forint, ami tartalmazza a 10 százalékos tartalékkeretet és a műszaki ellenőri díjat, valamint az áfát.

A híd megújult útpályáján tavaly december közepe óta közlekednek a közösségi közlekedés autóbuszaival, taxival, motorral, kerékpárral, rollerrel, valamint a megkülönböztető jelzést használó járművekkel utazók. A felújítás befejezését követően is marad a jelenlegi forgalmi rend.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.