A gyalogosok számára is átadták a Lánchidat

A gyalogosok számára is átadták a Lánchidat

Két éves felújítási munka eredményeként pénteken hivatalosan is átadták a Lánchidat. Immár a gyalogosok is használatba vehetik a hidat, az autók azonban nem mehetnek rá.

Az eredetileg tervezettnél másfél hónappal korábban befejeződött Magyarország egyik legismertebb szimbólumának, a Lánchídnak a felújítása. Augusztus 4-étől, péntektől szabad az út az átkelő két oldalán végigfutó járdákon is. A járdák és velük együtt a hídfőkben lévő aluljárók megnyitásával a híd szerkezeti és műemléki rekonstrukciója véget ért – jelentette be pénteken a Budapesti Közlekedési Központ.

A BKK közleménye szerint miután a beruházás befejezéséhez szükséges hivatalos eljárások sikeresen véget értek, augusztus 4-én, pénteken a híd két oldalán végigfutó járdák, valamint a hídfőkben lévő aluljárók is megnyíltak.

A szerkezeti és műemléki rekonstrukciót a Fővárosi Önkormányzat megbízásából a BKK bonyolította le az A-Híd Zrt. kivitelezésében.

A teljes felújítási projekt költségvetése bruttó 26,7 milliárd forint, ami tartalmazza a 10 százalékos tartalékkeretet és a műszaki ellenőri díjat, valamint az áfát.

A híd megújult útpályáján tavaly december közepe óta közlekednek a közösségi közlekedés autóbuszaival, taxival, motorral, kerékpárral, rollerrel, valamint a megkülönböztető jelzést használó járművekkel utazók. A felújítás befejezését követően is marad a jelenlegi forgalmi rend.

Magyarország 20 évvel ezelőtt csatlakozott az Európai Unióhoz. A csatlakozás évfordulóját évek óta futóversennyel ünneplik Budapesten, a rendezvényév évre rengeteg embert mozgat meg. A 20 kilométeres távot egyéniben és csapatban is teljesíteni lehetett.

Idén is közel háromszáz bor szállt ringbe a Budapest Airport bora címért. A második alkalommal kiírt verseny öt győztesét a vállalat a legfontosabb partnereivel közösen, vakkóstolás keretében választotta ki.

A magyar labdarúgó válogatott szövetségi kapitánya kihirdette azt a 26 játékost, akik készülhetnek a nyári, németországi labdarúgó Európa-bajnokságra. Marco Rossi öt tartalékot is megnevezett.