Címét megvédve másodszor is Tour de France-győztes Jonas Vingegaard

Címét megvédve másodszor is Tour de France-győztes Jonas Vingegaard

A Jumbo Visma dán versenyzője megérdemelten gyűjtötte be második grand tour sikerét, miután szoros két hetet követően végül fölényesen megelőzte Tadej Pogacart.

Jonas Vingegaard címét megvédve diadalmaskodott a 110. Tour de France országúti kerékpáros körversenyen, amelynek vasárnapi záróetapján a belga Jordi Meeus győzött Párizsban, a Champs-Élysées-n.

A Jumbo-Visma 26 esztendős dán bringása mögött az UAE két kerékpárosa zárt a dobogón: az ugyancsak kétszeres győztes szlovén Tadej Pogacar a legjobb fiatalt illető fehér trikót is megszerezte, a brit Adam Yates pedig a harmadik helyet szerezte meg ikertestvérét, a Team Jayco Alula csapatában tekerő Simon Yatest megelőzve.

A pontverseny győztesének járó zöld trikó a versenyen négy szakaszgyőzelmet is szerző belga Jasper Philipsen, a hegyi pontverseny első helyezettjét illető pöttyös trikót az olasz Giulio Ciccone érdemelte ki. A csapatversenyben a Jumbo-Visma győzött. A Valter Attilát is a soraiban tudó holland csapat (magyar versenyzője nélkül) a szlovén Primoz Poglic révén a Giro d'Italián, Vingegaard révén pedig a Tour de France-on is összetett győzelmet ünnepelhetett. A klub tervei szerint a harmadik nagy háromhetes körversenyen, a Vuelta a Espanán Vingegaard, Roglic és Valter is a csapatban lesz.  

A 110. Tour de France vasárnap a Saint-Quentin-en-Yvelines-ből induló 115,1 kilométeres szakasszal zárult a Champs-Élysées-n. A táv első fele a hagyományoknak megfelelően az ünneplésről, pezsgőzésről szólt. Amikor megkezdődtek a szökési kísérletek, Pogacar is próbálkozott, de a mezőny senkit nem engedett el, így a várakozásoknak megfelelően mezőnyhajrá döntött. Mathieu van der Poel ezúttal is tökéletesen vezette fel a sprintet a csapattársának, Philipsennek, csakhogy az idei viadalon négy etapsikert számláló versenyzőt meglepte Dylan Groenewegen egy hosszú hajrával. Ebből Meeus profitált igazán, mert Philipsen bár közel járt ahhoz, hogy ledolgozza egy kerékpárhossznyi hátrányát az utolsó métereken a riválisaival szemben, végül honfitársa néhány centivel előbb haladt át a célvonalon.

Jövőre a párizsi olimpia miatt a Tour de France befutója a viadal történetében először nem a francia fővárosban, hanem Nizzában lesz.

A Tour de France összetett versenyének végeredménye:

  1. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) 82:05:42 óra
  2. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 7:29 perc hátrány
  3. Adam Yates (brit, UAE 10:56 perc hátrány
  4. Simon Yates (brit, Jayco Alula) 12:23 pert hátrány
  5. Carlos Rodríguez (spanyol, Ineos Grenadiers) 13:17 perc hátrány

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.