Társadalmi egyeztetés indult a Pesti alsó rakpartról

Társadalmi egyeztetés indult a Pesti alsó rakpartról

A hétvégékre autómentessé tett és megnyitott Pesti alsó rakpartra kilátogatók tapasztalataira kíváncsiak a BKK szakemberei, a vállalat honlapján kitölthető kérdőívben bárki elmondhatja a véleményét.

Idén nyáron immár harmadik éve lehet birtokba venni a gyalogosok és kerékpárosok előtt is megnyitott pesti alsó rakpartot a Margit híd és a Közraktár utca között. Erre az útszakaszra péntekről szombatra virradó éjszakától vasárnap este 23 óráig nem hajthatnak be gépjárművel, csak gyalog, kerékpárral, vagy más mikromobilitási eszközzel lehet megközelíteni a nyitott rakpartot. A döntés következtében hétvégéken és ünnepnapokon pihenni, mozogni vagy edzeni vágyókkal telik meg a terület.

A rakpartra látogatók nagy száma azt jelzi, hogy a budapestiek és a fővárosba látogatók szívesen töltik szabadidejüket az egyedülálló panorámával és különleges atmoszférával bíró területen, ahová hétköznapokon az autóforgalom miatt sokkal nehezebb eljutni – írta ezzel kapcsolatban a BKK.

A Pesti alsó rakpartot a Lánchíd felépülte után, a XIX. század közepén alakították ki. Abban az időszakban itt rakodtak ki, illetve be azokról a folyami hajókról, amelyek árut hoztak Budapestre, vagy éppen innen indultak. A XX. század elejére már kezdett átalakulni a térség: a rakodást részben máshol oldották meg, a rakpart pedig eredeti szerepe mellett vásároknak, sőt, dunai fürdőházaknak is otthont adott. A motorizáció fejlődése miatt az 1960-as évek pecsételték meg igazán a Duna partjának sorsát: az akkori gondolkodásmód szerint a folyam mindkét oldalán városi autópályát építettek, ezzel pedig szinte teljesen elzárták a budapestieket a Dunától. Az ezredforduló idején viszont egyre nagyobb igény jelentkezett arra az itt élőktől és az ide látogatóktól, hogy közelebb mehessenek a Budapestet kettészelő folyamhoz. Közel ötven év elteltével, 2000 után több próbálkozás is volt arra, hogy a Duna partja ne egy, a városszövettől autóúttal elválasztott, szinte megközelíthetetlen terület legyen, hanem annak szerves része.

A hétvégi autómentes rakpartot 2021-ben, a koronavírus-járvány alatt vezették be először, és nyitott meg minden hétvégén a rakpart a gyalogosok előtt a nyári időszakban. A közlekedési vállalat szakemberei jelenleg is dolgoznak a jövő Pesti alsó rakpartjának tervezésén. Azonban ehhez azonban az ide látogatók véleményét is megkérdezi a BKK.

Egy kérdőív kitöltésével mindenki elmondhatja, hogy milyennek szeretné látni a jövőben a pesti alsó rakpartot,

melyek azok a funkciók, eszközök, programok, amelyek még élvezetesebbé tehetik az itt eltöltendő időt. A kérdőív ezen a linken érhető el, és szeptember 3-ig lehet kitölteni.

Magyarország 20 évvel ezelőtt csatlakozott az Európai Unióhoz. A csatlakozás évfordulóját évek óta futóversennyel ünneplik Budapesten, a rendezvényév évre rengeteg embert mozgat meg. A 20 kilométeres távot egyéniben és csapatban is teljesíteni lehetett.

Idén is közel háromszáz bor szállt ringbe a Budapest Airport bora címért. A második alkalommal kiírt verseny öt győztesét a vállalat a legfontosabb partnereivel közösen, vakkóstolás keretében választotta ki.

A magyar labdarúgó válogatott szövetségi kapitánya kihirdette azt a 26 játékost, akik készülhetnek a nyári, németországi labdarúgó Európa-bajnokságra. Marco Rossi öt tartalékot is megnevezett.