Éjjel-nappal tesztelik a Lánchíd díszkivilágítását

Éjjel-nappal tesztelik a Lánchíd díszkivilágítását

Jelenleg is zajlik a Lánchíd díszvilágításának tesztüzeme, ezért a híd vagy annak részei hosszabb-rövidebb időszakokra éjjel és nappal különböző színekben pompáznak.

A Lánchíd teljes átadásának feltétele a díszvilágítás beállítása is. A hálózat és az újonnan felszerelt világítótestek működésének tesztelését az elmúlt hetekben folyamatosan végezték, és a beruházás befejezéséig hátralévő hetekben is dolgoznak rajta a szakemberek. Emiatt hosszabb-rövidebb időszakokra éjjel és nappal is díszvilágításban látható a Lánchíd, illetve egyes részei.

A rendszer tesztelésekor kipróbálnak több színt, fényerősséget és a futófényt is. Az új, automata díszvilágítás színképe dinamikusan változtatható, a füzérvilágítást biztosító 1180 lámpatest helyére korszerű LED-technológiás égősor került.

A korszerű világítás lehetővé teszi, hogy a híd többféle színben ragyogjon, ám tiszteletben tartva hazánk egyik legfontosabb jelképét, a füzér az év túlnyomó részében várhatóan egyszínű, melegfehér fénnyel világít majd. A rendszer természetesen alkalmas arra is, hogy ünnepeken nemzeti színekbe öltöztesse a hidat, vagy jeles napokon – nagyon indokolt esetben – más színekben ragyogjon.

A világítási próbák célja, hogy a tervezőkkel, az örökségvédelmi hatóság munkatársaival, a kivitelezővel és a majdani üzemeltetőkkel közösen állítsuk be a fényeket. Ennek során meg kellett találni a megfelelő színhőmérsékletet és a fényintenzitást. A mai LED-technológia kétségtelenül sokkal többre képes, mint az évtizedek óta használt hagyományos rendszerek. Éppen ezért sokkal több törődést és figyelmet érdemel a beállítása, illetve a működtetése. Ugyanakkor önuralomra is szükség van ahhoz, hogy méltósággal használjuk ezt a világítási rendszert az ország legfontosabb műemlékén: javaslatunk szerint évente csupán néhány napra – elsősorban a nemzeti ünnepekre –, akkor is csak néhány órára kaphat színes díszvilágítást a Lánchíd – ismertette Erő Zoltán, Budapest főépítésze.

A tervek szerint a Lánchidat augusztusban megnyitják a gyalogosok előtt.

Magyarország 20 évvel ezelőtt csatlakozott az Európai Unióhoz. A csatlakozás évfordulóját évek óta futóversennyel ünneplik Budapesten, a rendezvényév évre rengeteg embert mozgat meg. A 20 kilométeres távot egyéniben és csapatban is teljesíteni lehetett.

Idén is közel háromszáz bor szállt ringbe a Budapest Airport bora címért. A második alkalommal kiírt verseny öt győztesét a vállalat a legfontosabb partnereivel közösen, vakkóstolás keretében választotta ki.

A magyar labdarúgó válogatott szövetségi kapitánya kihirdette azt a 26 játékost, akik készülhetnek a nyári, németországi labdarúgó Európa-bajnokságra. Marco Rossi öt tartalékot is megnevezett.