Először adtak át pollerekkel elválasztott kerékpársávot a fővárosban

Először adtak át pollerekkel elválasztott kerékpársávot a fővárosban

Elkészült a kerékpársáv Budapesten a Váci úton a Gogol utca és a Nyugati tér között, valamint megkezdődött az újabb szakasz felújítása az Üllői úton a Kálvin tértől a Népligetig.

Az M3-as metró felújítását követően a felszínen kezdett munkálatokba a Budapesti Közlekedési Központ. Az észak-déli tengelyen zajló fejlesztések célja, hogy az eddigiekhez képest többféle közlekedési eszközzel lehessen biztonságosabban haladni. A metrópótlás idején használt buszsávok egyes szakaszai új életre kelnek: folyamatos kerékpáros útvonal létesül a Váci út–Bajcsy-Zsilinszky út–Kiskörút–Üllői út mentén, mely a kapcsolódik a már meglévő kerékpározható útvonalak hálózatához is – derült ki a BKK közleményéből.

A munkálatok első szakasza már lezárult, elkészült a Gogol utca és a Nyugati tér közötti kerékpársáv, amelynek elválasztását az egyéb forgalmi sávoktól Budapesten először műanyag pollerek biztosítják. A kereszteződésekben piros burkolatfestés jelzi a kerékpározók elsőbbségét. Ezzel a belváros felől a Lehel piac, a Váci úti irodák és Újlipótváros külsőbb részeinek a megközelítése lett biztonságosabb. Az új kerékpársávok a Nyugati téren, a Westendnél és a Lehel térnél megtalálható Mol Bubi gyűjtőállomások megközelítését is szolgálják.

A kerékpársávok kialakítása június elején indult a Váci úton a Lehel tér és a Nyugati pályaudvar közötti szakaszon, ezzel párhuzamosan a Nyugati tér és a Kálvin tér között is felszámolták a buszsávokat. A Bajcsy-Zsilinszky úton a Nyugati tér és a Deák Ferenc tér között visszaállt a metrópótlás előtti forgalmi rend, ismét 2×2 sávon haladhatnak a gépjárművek, emellett mindkét irányban közös busz- és kerékpársáv, valamint kétirányú kerékpárút is segíti a biztonságos és kényelmes közlekedést.

A Kiskörúton, azaz a Deák Ferenc teret és a Kálvin teret összekötő Károly körúton és Múzeum körúton szintén a metrópótlás előtti forgalmi rend lépett életbe, itt 2×1 kerékpársáv és 2×2 forgalmi sáv vált használhatóvá. Az Astoria csomópont a Deák tér irányában biztonságosabbá és kényelmesebbé vált mind a kerékpárral, mind a gépjárművel közlekedők számára.

A gyalogosok közlekedését pedig a tervek szerint idén elkészülő új gyalogátkelőhelyek fogják segíteni.

Az Újjáéledő sugárutak program keretében megkezdődött a gyalogátkelőhelyek kialakítása is a Nyugati pályaudvarnál. Első fázisban a Bajcsy-Zsilinszky utat keresztező iránynál alakítják ki a gyalogátkelőket. A munkák befejezését követően ráadásul a Bajcsy-Zsilinszky út és Váci út között is lehetőség lesz szabályosan átkelni kerékpárral a felüljáróval párhuzamosan, a metrópótló buszok egykori átvezetésének a helyén.

Magyarország 20 évvel ezelőtt csatlakozott az Európai Unióhoz. A csatlakozás évfordulóját évek óta futóversennyel ünneplik Budapesten, a rendezvényév évre rengeteg embert mozgat meg. A 20 kilométeres távot egyéniben és csapatban is teljesíteni lehetett.

Idén is közel háromszáz bor szállt ringbe a Budapest Airport bora címért. A második alkalommal kiírt verseny öt győztesét a vállalat a legfontosabb partnereivel közösen, vakkóstolás keretében választotta ki.

A magyar labdarúgó válogatott szövetségi kapitánya kihirdette azt a 26 játékost, akik készülhetnek a nyári, németországi labdarúgó Európa-bajnokságra. Marco Rossi öt tartalékot is megnevezett.