Sokakat beszippant a Tour de France varázsa: kiderült kik a legnagyobb rajongók

Sokakat beszippant a Tour de France varázsa: kiderült kik a legnagyobb rajongók

A francia háromhetes kerékpáros körversenyt övezi a legnagyobb figyelem, azonban számos más viadal is az érdeklődés középpontjába kerül. A nézők egyre több magyar sikernek lehetnek szemtanúi.

Már javában zajlik a világ legrangosabb és legismertebb kerékpárversenye, a Tour de France. Az idén immár 110. alkalommal megrendezett háromhetes francia körversenyt joggal tartják a világ egyik legnagyobb sporteseményének, ugyanis a francia Médiamétrie nézettségi statisztikái szerint 2021-ben 150 millió tévénézőt vonzott szerte Európából.

A Statista nemrég annak járt utána, hogy ez a rengeteg néző milyen arányban oszlik meg az egyes országok között. Kutatásukban a legnagyobb kerékpáros nemzetek 18 és 64 év közötti sportrajongói körében vizsgálták a sportág népszerűségét. Az eredmények alapján igaznak bizonyult az a sztereotípia, hogy a hollandok a legnagyobb kerékpárrajongók, hiszen az ország lakosságának 28 százaléka követi a sportág eseményeit, versenyeit. Van is miért, hiszen szinte minden szakágban a legjobbak között vannak: országúton a nőknél szinte egyeduralkodók, a férfiaknál pedig a világ jelenlegi legjobb csapata a holland Jumbo-Visma (ebben a csapatban teker Valter Attila is). Ezen kívül hegyikerékpárban, cyclocrossban és pályán is remek eredményeik vannak.

Szintén 28 százalék a sportág iránti érdeklődők száma Franciaországban és Spanyolországban is. Nem sokkal marad el tőlük Olaszország sem, ahol az emberek 26 százaléka rajong a kerékpárért. Érdekes adat India 22 százalékos aránya, pedig a világ legnépesebb országa igazából egyik szakágban sem képviselteti magát az élmezőnyben, de még csak a középmezőnyben sem. A felmérés jelentős visszaesést mutat az Amerikai Egyesült Államok esetében. A sportág korábban nagy népszerűségnek örvendett, amikor Lance Armstrong sorozatban hétszer megnyerte a Tour de Francet. Azonban később kiderült, hogy rendszerszintű doppingolás zajlott csapatainál, emiatt megfosztották eredményeitől is, ezek a botrányok pedig nem tettek jót a kerékpár népszerűségének a tengerentúlon.

Bár a kutatásba Magyarország nem került bele. A sportág népszerűsége hazánkban is érezhetően növekszik. Ehhez hozzájárulhatott a Giro d’Italia tavalyi Budapesti rajtja, de minden bizonnyal Vas Kata Blanka és Valter Attila egyre jobb eredményei is sok magyar sportrajongót vesznek rá arra, hogy jobban figyeljen a sportág történéseire.

Caption

 

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.