A BKK szerint is jogszerűen működik a Bolt Taxi Budapesten

A BKK szerint is jogszerűen működik a Bolt Taxi Budapesten

A Budapesti Közlekedési Központ jogszerűen, a Taxirendelet előírásainak megfelelően járt el, amikor előzetes jóváhagyást adott a Bolt Taxi számára.

Az elmúlt napokban több olyan hír is felröppen, mely szerint nem szabályszerűen kapott megfelelőségi igazolást a Budapesten működő Bolt Taxi. Az erről szóló cikkek az Országos Taxis Szövetség (OTSZ) Budapest Főváros Önkormányzatának küldött beadványa nyomán készültek. A beadványban az OTSZ sérelmezi a Bolt védjegyhasználati gyakorlatát, és kéri, hogy a Budapesti Közlekedési Központ a 2021-ben megadott személytaxi-szolgáltatási engedélyeket semmisítse meg.

A Bolt cáfolta az értesülést, szerintük a működésük teljesen szabályosan történik. Az ügyben az BKK is megszólalt. Tájékoztatása szerint a fővárosi közlekedési vállalat nem ad ki engedélyt, csupán egy előzetes megfelelőségi igazolást, amely nem vonható vissza, és erre indoka sem lenne a Bolt esetében. A BKK az előzetes jóváhagyás előtt a közlekedési hatóság szakmai véleményét is kikérte.

A hatályos szabályozás szerint amennyiben egy vállalkozás személytaxiszolgáltatás-közvetítő és -szervező tevékenységet (taxitársaság) kíván végezni a fővárosban, ahhoz előzetesen meg kell vizsgálni, hogy az adott vállalkozás megfelel-e a fővárosi Taxirendelet előírásainak. Ezt az előzetes vizsgálatot végzi a Budapesti Közlekedési Központ.

Ennek során a BKK megvizsgálja a kérelmező pénzügyi megfelelőségét, a köztartozásmentességét, a használni kívánt diszpécseralkalmazás műszaki megfelelőségét, és amennyiben a vállalkozás egyedi szabadjelzőt kíván használni, akkor azt, hogy a szabadjelző egyedisége védjegyoltalommal biztosított-e.

Amennyiben a taxitársaság megfelel a fővárosi Taxirendeletben előírt fenti feltételeknek, akkor a BKK kiállít egy előzetes igazolást. Ez a dokumentum az egyik előfeltétele annak, hogy egy fővárosi taxitársaság hatósági engedélyt kapjon. A tevékenységi engedélyt a Közlekedési Hatóság adhatja ki és vonhatja vissza. Azaz nincs olyan jogszabály, amely alapján ezt az előzetes igazolást a BKK később visszavonhatná.

A Bolt Taxi szabadjelzőjének védjegyhasználati gyakorlatát a BKK a szabadjelző jóváhagyásának kiadásakor jogszerűnek tartotta (különben nem állította volna ki az igazolást) és jelenleg is annak tartja.

A Bolt Taxi 2021-ben kérvényezte a „BOLT TAXI” feliratú szabadjelzőjének jóváhagyását, amelyre a szóvédjegyet igazoló védjegyokiratokat és a védjegyhasználati megállapodást is benyújtotta. Emellett, a vállalkozás bemutatta magát a szabadjelzőt is. Tehát nem csak a szóösszetételt engedélyezte a BKK, hanem a bemutatott szabadjelzőt is, amelyen a védjeggyel rendelkező szó szerepel.

A védjegyoltalom megkövetelése azt a célt szolgálja, hogy az utas számára a taxik megjelenése egyértelműen, összetéveszthetetlenül megkülönböztethető legyen taxitársasághoz tartozás szerint. A Taxirendelet nem határozza meg a védjegyoltalom típusát. Ezért a védjegyoltalom típusát illetően a Védjegytörvény rendelkezéseit kell figyelembe venni.

Az közismert tény, hogy a Bolt Taxi szabadjelzője eltér attól az egységes szabadjelzőtől, amelyet a független szolgáltatók használnak. Egyediségét az egyértelmű megkülönböztető erővel bíró szóvédjegy biztosítja, emiatt jogilag teljesen szabályos a használata – zárta közleményét a BKK.

Majdnem négy éves, felújítás miatti szünet után, december 6-án újra megnyitotta kapuit a látogatók előtt Bécs helytörténeti múzeuma, a Wien Museum. Az inklúzió és akadálymentesség jegyében újragondolt és felújított kiállítóhely állandó tárlatát ingyen nézhetik meg az érdeklődők.

A Budapesti Közművek keretében működő FKF Köztisztasági Divízió december elején további összesen 150 darab utcai hulladékgyűjtőt helyezett ki a főváros 23 kerületében. A kukák az ünnepek után is az érintett közterületeken maradnak.

November utolsó szombatján különleges fogadtatásban volt részük a Keleti pályaudvarra érkezőknek, a MÁV ugyanis felvonultatta a 75 éve működő Utasellátó eddigi történetének valamennyi étkező- és büfékocsiját. Az érdeklődők bejárhatták és lefotózhatták a járműveket, és vásárolhatta is az étlapokról.