Menetrend-kijelzővé varázsolja okostelefonunkat a MÁV

Menetrend-kijelzővé varázsolja okostelefonunkat a MÁV

Újabb fejlesztéssel bővült a MÁV utastájékoztatási rendszere. Három fővárosi pályaudvar, a Nyugati, a Keleti és a Déli esetében teszt jelleggel az okostelefonokba és a böngészőkbe is beköltöznek az állomási kijelzőkön található menetrendi adatok.

Az elmúlt hónapokban MÁV több olyan fejlesztést is bevezetett, melyek segítségével online rendszereiken a tervezett menetrendi adatokon túl már a késéssel korrigált menetrendi idők, valós idejű, frissített érkezési-indulási vágányszámok, a vonatforgalmat befolyásoló rendkívüli helyzetek során pedig az állomások oldalaihoz egyedi tájékoztató üzenetek is megjeleníthetők. A vasúttársaság közleményéből kiderült, hogy terveik szerint a fejlesztést fokozatosan kiterjesztik további állomásokra, nyár végéig már több mint 150 vasútállomás esetében lesznek elérhetők ezek az adatok.

A MÁV online felületén zöld színnel jelennek meg a vágányszámok abban az esetben, ha biztosan tervezett vágányról indul a vonat, piros színnel pedig akkor, ha a jelzett vágányszám nem egyezik meg az előre tervezettel. Amennyiben fekete színnel jelenik meg a vágányszám, akkor az utasok a megszokott módon, az állomási tájékoztatófelületek alapján informálódhatnak  a vonat indulási vagy érkezési helyéről.

A fejlesztés részeként létrehozták a mikorindul.hu webcímmel az állomásokhoz tartozó aloldalak könnyen meg is jegyezhetők (például mikorindul.hu/keleti), így az utasok az eddiginél gyorsabban, kényelmesebben állomástól távol is hozzáférhetnek az őket érintő, érdeklő aktuális közlekedési információhoz.

A vasútállomásokon, megállóhelyeken az okoskészülék kamerájával beolvasható QR kódok teszik majd egyszerűbbé az adott állomás utastájékoztatási információinak webes elérését. Az első, tesztelési időszakban csupán a Nyugati, a Keleti és a Déli pályaudvarokon hívják fel plakátokon a figyelmet az újdonságra. A QR kódok kihelyezésével az utasok saját okostelefonja válik az indulási kijelzővé. Ez a fejlesztés a tesztidőszak után főleg azokon az állomásokon jelent előrelépést, ahol jelenleg semmilyen digitális kijelző sincs kihelyezve.

A tervek szerint a vasúttársaság a fejlesztést, a QR kódok kihelyezését fokozatosan kiterjeszti további állomásokra, megállóhelyekre is.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.