Június utolsó hetében is kitartott a BUX lendülete

A vezető részvények közül egyedül az OTP járult hozzá a Budapesti Értéktőzsde részvényindexének pozitív eredményéhez.

Emelkedő forgalomban emelkedett a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 50 505,73 ponton zárt pénteken, 0,2 százalékkal magasabban, mint egy héttel ezelőtt. A részvénypiac heti forgalma 35,325 milliárd forint volt az előző heti 32,212 milliárd forint után, a vezető részvények vegyesen teljesítettek.

Hétfőn kedvezőtlen nemzetközi hangulatban csökkent a tőzsde, európai összevetésben alulteljesített. A nemzetközi hangulatra egy Németországból érkezett kifejezetten gyenge makrogazdasági adat volt hatással, ugyanis az ifo index a vártnál jóval gyengébb lett. A német gazdasági kilátások az elmúlt 1-2 hónapban markánsan romlanak. Kedden a vezető részvények az OTP kivételével gyengültek, mérsékelt csökkenéssel zárt a piac.

Szerdán a kedvező nemzetközi hangulattal emelkedett a tőzsde, ugyanez jellemezte az európai tőzsdéket. A piacokat megnyugtatta, hogy a Portugáliában tartott jegybanki konferencia hírei szerint az európai döntéshozók nem tartanak visszaeséstől, a gazdasági nehézségek ellenére jelentősen csökkentek a recessziós félelmek. Csütörtökön alacsony forgalom mellett iránytalan kereskedés zajlott a magyar tőzsdén.

Pénteken ismét csökkenés lett a zárásra. A hét utolsó napján alulteljesítő volt a budapesti tőzsde, miközben a nyugat-európai tőzsdéken egy százalék feletti lett az emelkedés. Az optimizmus okai a vártnál kedvezőbb európai inflációs adatok és a vártnál kedvezőbb amerikai inflációs adatok voltak. A varsói tőzsdeindex ugyanígy mínuszban van, mint a budapesti. Egyedi hírek nem érkeztek, egyfajta érdektelenség uralkodott.

A vezető részvények közül:

  • A héten az OTP erősödött, 0,87 százalékos pluszban, 12 130 forinton zárt pénteken, 18,33 milliárd forintos heti forgalom mellett.
  • A Mol 0,99 százalékkal gyengült, a héten a részvény 7,5 milliárd forintos forgalmat ért el, a hét utolsó kereskedési napján 2988 forinton zárt.
  • A Richter árfolyama 0,41 százalékkal gyengült a héten, pénteken a részvény 8420 forinton fejezte be a kereskedést, heti forgalma 6,2 milliárd forint volt.
  • A Magyar Telekom árfolyama 0,25 százalékkal csökkent, pénteken a papír 404,5 forinton zárt, heti forgalma 453,17 millió forint volt.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 3619,88 ponton zárt a héten, ami 118,56 ponttal, 3,39 százalékkal magasabb az előző hetinél.

A magyar futóközösség számára talán kevésbé ismert, Csehország-szerte azonban népszerűnek számít a Brno Félmaraton. Az idei versenyre április 14-én vasárnap, nyárias melegben került sor a Brnoi Nemzetközi Vásár területén. A rendezvényen több mint ezer futó gyűjtögette a kilométereket.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.