Litvánia legyőzésével zárta a szezont a labdarúgó válogatott

Litvánia legyőzésével zárta a szezont a labdarúgó válogatott

A Montenegró elleni szombati döntetlen után hazai pályán érvényesítette a papírformát Marco Rossi csapata.

Jól zárult a szezon a magyar labdarúgó válogatott számára. Szombaton Podgoricában ugyan csak egy 0-0-ás döntetlenre futotta a nemzeti tizenegy erejéből, kedden hazai pályán Litvánia legjobbjait 2-0-ra sikerült két vállra fektetnie Marco Rossi legénységének, így három meccsen szerzett hét ponttal várhatja a 2024-es Európa-bajnokság selejtezőinek őszi folytatását a csapat.

A válogatott játékosai az első perctől magukhoz ragadták a kezdeményezést, alig nyolc percet kellett várni az első veszélyes szituációra, de Gazdag fejesét egy vendég védő, majd a szöglet után Szalai lövését a kapus hárította. Gazdag és Varga fölé szálló, de veszélyes lövései már azt jelezték, csak idő kérdése a vezető gól megszerzése. Ezt végül a 32. percben, Varga Barnabás első válogatottbeli góljával sikerült megszerezni. Az idő múlásával sem lankadt a lendület, és a szünet előtt majdnem megduplázta az előnyt Szoboszlai, de 25 méteres, jobb felső sarokba tartó szabadrúgása végül a keresztlécen csattant.

A második félidő ott folytatódott, ahol az első abbamaradt. A fordulás után már az első percben nagyot védett a litván kapus Gazdag lövésénél. A későbbiekben is hatalmas fölényben futballoztak a magyarok, ám a korábbiaknál kevésbé voltak veszélyesek, nagy helyzete csak Sallainak és a csereként beállt Kleinheislernek volt, de előbbi közeli fejese és utóbbi lövése is elkerülte a bal alsó sarkot. A minimális előny nem volt megnyugtató, ám a litvánok sokáig a félpályát is alig lépték át, így a játék képét tekintve nem volt ok az aggodalomra. Bár a hajrában sokkal több litván akció futott végig, a vendégek végül egyetlen kaput eltaláló kísérlettel zárták az összecsapást, így nem forgott veszélyben a győzelem. A meccset aztán végleg lezárta Sallai Roland bombagólja a 83. percben, amely után már mindkét csapat a hármas sípszót várta.

Mivel a csoport másik mérkőzésén Bulgária hazai pályán 1-1-re végzett Szerbia legjobbjaival, így a magyar csapat csoportelsőként mehet a nyári szünetre, mivel jobb a gólkülönbsége, mint a szintén 7 pontos szerbeknek.

A magyar válogatott a következő, szeptember 7-i játéknapon pont a nagy rivális Szerbia vendége lesz Belgrádban.


Eb-selejtező, G csoport, 4. forduló:

Magyarország – Litvánia 2-0 (1-0)

Budapest, Puskás Aréna, 58269 néző, játékvezető: António Nobre (portugál)

Magyarország:
Dibusz – Botka, Orbán, Szalai A. – Sallai (Baráth, 88.), Nagy Á., Styles (Kleinheisler, 60.), Kerkez (Ferenczi, 79.) – Gazdag (Lang, 79.), Szoboszlai – Varga B. (Ádám, 60.)
Szövetségi kapitány: Marco Rossi (olasz)

Litvánia:
Gertmonas – Lekiatas, Kazukolovas, Klimavicius, Tutyskinas (Beneta, 64.) – Uzéla (Vorobjovas, a szünetben), Geneitis – Jankauskas (Romanovskij, 86.), Sirgédas (Sirvys, a szünetben), Sesplaukis (Kucys, 78.) – Paulauskas
Szövetségi kapitány: Edgaras Jankauskas (litván)

Gólszerzők: Varga B. (32.), Sallai R. (83.)

Sárga lap: Orbán (55.), Szoboszlai (89.), illetve Uzéla (39.), Tutyskinas (50.), Jankauskas (57.)


G csoport

    M Gy D V Gól Gk P
1. Magyarország 3 2 1 0 5-0 +5 7
2. Szerbia 3 2 1 0 5-1 +4 7
3. Montenegró 3 1 1 1 1-2 -1 4
4. Bulgária 4 0 2 2 2-6 -4 2
5. Litvánia 3 0 1 2 1-5 -4 1

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.