Újabb lendületes hetet zárt a BUX

A vezető részvények a Mol kivételével jó hetet zártak, leginkább az OTP húzta felfelé az indexet.

Emelkedő forgalom mellett nőtt a héten a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX 50 083,93 ponton zárt pénteken, 763,23 ponttal, 1,55 százalékkal magasabban, mint egy héttel korábban. A részvénypiac heti forgalma 79,06 milliárd forint volt az előző heti 67,94 milliárd után, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek.

Az Equilor Befektetési Zrt. a heti kommentárjában kiemelte az OTP Bank részvényeinek jelentős drágulását. Már a BUX hétfői emelkedését is az OTP árfolyama vezette, miután vezető befektetési bankok adtak vételi ajánlást a papírra. Az index ezt követően a héten már inkább oldalazó mozgást végzett, az OTP azonban még tudott erősödni, csütörtöki záróára feletti értéket legutóbb 2022 márciusában tudott felmutatni a részvény. A hét utolsó kereskedési napján viszont kissé korrigált az árfolyama, amit a nagy emelkedést követő profitkivét is magyarázhat.

A héten két hír fontos esemény is történt a bank életében.. Egyrészt többségi tulajdont szerzett az OTP az üzbég Ipoteka Bankban, csütörtökön zárták a tranzakció első lépését. Másrészt pénteken az a hír terjedt el a befektetők között, hogy vevőjelöltek jelentek meg az OTP romániai leánybankjára.

A heti gyengülést elszenvedő Mol-papírokkal kapcsolatban az elemzés azt emelte ki, hogy a lengyel PKO BP Securities 2608 forintról 2355 forintra csökkentette a Mol részvényeire vonatkozó, 12 havi célárfolyamát, az ajánlást vételről tartásra módosította.

A Richter-papírok ára emelkedett, amit erősíthetett az is, hogy a cég folytatta a sajátrészvény-vásárlásokat: pénteken 27 200 darab saját részvényt vett a társaság, az átlagár 8372 forinton alakult.

Javuló eredményességről számolt be az OPUS csütörtökön, piaczárás után. Ez jelentős szerepet játszhatott abban, hogy pénteken több mint 4 százalékkal 123 forint felett zárt a papír árfolyama. A társaság konszolidált szinten 2023 első negyedévében 10 milliárd forintot meghaladó adózott eredményről számolt be, ami a tavalyi éves adózott eredmény csaknem felét teszi ki.

A vezető részvények közül a héten:

  • A legnagyobb mértékben, 4,32 százalékkal az OTP erősödött, a papír 12 080 forinton zárt pénteken, 43,56 milliárd forintos heti forgalom mellett.
  • A Mol jegyzése 1,33 százalékkal csökkent, a részvény a héten 22,21 milliárd forintos forgalmat ért el, pénteken 2960 forinton zárt.
  • A Richter árfolyama 0,48 százalékkal emelkedett. A részvény 8400 forinton fejezte be a kereskedést pénteken, heti forgalma 11,37 milliárd forint volt.
  • A Magyar Telekom 0,12 százalékkal nőtt a héten, pénteken 410 forinton fejezte be a kereskedést, heti forgalma 491,05 millió forint volt.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 3420,81 ponton zárt a héten, ami 86,75 ponttal, 2,60 százalékkal magasabb az előző hetinél.

A magyar futóközösség számára talán kevésbé ismert, Csehország-szerte azonban népszerűnek számít a Brno Félmaraton. Az idei versenyre április 14-én vasárnap, nyárias melegben került sor a Brnoi Nemzetközi Vásár területén. A rendezvényen több mint ezer futó gyűjtögette a kilométereket.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.