Budapesti szívében zajlik majd az atlétikai vb maratoni futása

Budapesti szívében zajlik majd az atlétikai vb maratoni futása

A főváros legszebb részein, sok budapesti nevezetességet érintve vezet majd a az atlétikai világbajnokság maratoni futásának útvonala. A nők augusztus 26-án, a férfiak augusztus 27-én róják majd Budapest utcáit.

Budapest legszebb részein vezet át az augusztusi atlétikai világbajnokság maratoni versenyének útvonala, amelyet a közelmúltban ismertettek a szervezők.

Nagyon fontos célunk, hogy a budapesti atlétikai világbajnokság segítségével mindenkit ösztönözzünk a rendszeres testmozgásra. A maraton során egy csodás helyszínen, egy felejthetetlen hangulatú versenyen a nézők valóban testközelből láthatják a világ legjobbjait. Úgy lehetnek szemtanúi a versenyüknek, hogy szinte együtt lélegeznek a sztárokkal. Ez a különleges élmény pedig reményeink szerint óriási motivációt jelenthet, hogy mindenki futócipőt húzzon és megpróbálja feszegetni a saját határait – emelte ki Schmidt Ádám a világbajnokság szervezéséért felelős kormánybiztos.

Jó néhány történelmi látványosságot csodálhatnak meg a 2023-as atlétikai világbajnokság maratoni versenyeinek résztvevői és a nézők a helyszínen, valamint az egész világon a tévéközvetítésen keresztül, többek között a Hősök tere, az Andrássy út, a Lánchíd, az Alagút, vagy épp a Várkert bazár is az útvonal része lesz. A várakozások szerint egymilliárdan nézik majd összesen a világbajnokság közvetítéseit és közülük több tízmillióan lesznek azok, akik láthatják augusztus 26-án és 27-én, amint a világ legjobb maratoni futói száguldanak Budapesten.

A világ legjobb futói a világ egyik legszebb városában versenyeznek majd, történelmi díszletek között. Láss csodát! – így szól a mottónk, nem is lehet kérdés, hogy ezzel az útvonallal a maratoni versenyek közben a csoda garantált. A világbajnokságnak kiemelten fontos célja, hogy megmutassuk Magyarországot és a magyar fővárost a világnak. Azért dolgozunk, hogy minél többen felfedezzék, hogy Európa szívében van egy biztonságos, könnyen megközelíthető, szép és vendégszerető ország – nyilatkozta Németh Balázs, a vb-t szervező Budapest 2023 Zrt. vezérigazgatója.

Az indulók négy kört tesznek meg a 10 kilométeres pályán, összesen nyolcszor kell átfutniuk a Lánchídon és négyszer az Alagúton a Budai vár alatt. Eközben láthatóvá válik a budai panoráma, a pesti rakpart, az Erzsébet tér, az Operaház és a belváros sok-sok büszkesége, tere, műemléke.

Augusztus 26-án reggel 7 órakor indul a női, augusztus 27-én reggel 7-kor pedig a férfi maraton mezőnye és szintén az Andrássy úton rendezik a gyalogló versenyeket. Az augusztus 19-én, 8:50-kor rajtoló férfi 20 kilométeres gyaloglás lesz a világbajnokság nyitó versenyszáma, a női 20 kilométer pedig egy nappal később, 7:15-kor kezdődik.

Augusztus 24-én reggel 7-kor a nők és a férfiak együtt vágnak neki a 35 kilométeres távnak. A rajt és a cél mindegyik utcai verseny esetében a Hősök tere, amely a Nemzeti Atlétikai Központ mellett a világbajnokság második fő helyszíne lesz.

Forrás: MTI