Úton a világuralomhoz: a burgerkészítést már átvenné a mesterséges intelligencia

Úton a világuralomhoz: a burgerkészítést már átvenné a mesterséges intelligencia

Elérhetővé vált a piacon Magyarország első olyan hamburgere, amelyet teljes egészében a mesterséges intelligencia tervezett. A hónap burgerének megalkotásában a ChatGPT és a MidJourney működött közre, megkóstolni pedig a Bamba Marha éttermeiben lehet.

A Bamba Marha Burger Bár védjegyévé váltak a különleges, és csak limitált ideig elérhető hamburgerek. Jancsa Jani és csapata egy évvel ezelőtt az ország első NFT-burgerével várta a vendégeket, és idén májusban is egy aktuális téma köré fűzték fel ajánlatukat.

A híreket az elmúlt hónapokban a mesterséges intelligencia, és azon belül is főleg a ChatGPT uralta. Az egyre népszerűbb chatprogram az élet számos területén képes segítséget nyújtani a fejhasználójának. Szövegek írásában vagy épp lefordításában tud jeleskedni, de egyetemi vizsgákon, illetve a magyar érettségin is át tudna menni.

És mint kiderült, hamburgert is tud készíteni. Jancsa Jani, a Bamba Marha Burger Bár alapító-tulajdonosa elmondta, hogy ehhez először magyar nyelven kértek segítséget tőle, de mivel ez gyakran megoldhatatlan nehézségeket okozott a programnak (nehezen beszerezhető, vagy nem létező alapanyagok beépítése, hibás sorrend és lépéssor megadása), így végül az angol nyelvű eszmecsere mellett maradtak, és így már aránylag hamar sikerült dűlőre jutni.

A mesterséges intelligencia szerint a tökéletes hamburger az alábbiak szerint készül:

A szezámmagos hamburger zsemlére kerül a ropogós római saláta, melyet követ a karamellizált hagyma és két szelet paradicsom. A klasszikusan szaftos marhahús pogácsa tetejére érkezik az ementáli sajt és a grillezett gomba. A zsemle mindkét felét fokhagymás majonéz gazdagítja, ami különleges karaktert kölcsönöz az igazi Bamba élményhez.

A Bamba Marha csapata azonban nem hagyta, hogy az MI befejezze a munkát az étel megtervezésével, a továbbiakban is rá hárultak a feladatok. A burger látványtervének és reklámanyagainak elkészítésében a MidJourney volt segítségükre, a reklámszövegeket pedig a ChatGPT készítette el. Lényegében bármilyen reklámszöveggel találkozunk a hónapban az étterem feéületein, azokat mind a mesterséges intelligencia alkotta meg. Ezzel a megoldással a Bamba Marha valószínűleg nem csupán Magyarországon első, hanem jó eséllyel Európában is.

Nemcsak a hamburgert, hanem a marketinget is az AI tervezte.
Fotó: Tóth Marcell / GazMag

A bemutatás kapcsán megrendezett sajtóesemény keretein belül volt lehetőségem megkóstolni a burgert, és nem is okozott csalódást. Bár a gombával szemben sokakban ellenérzések vannak, az íze nem dominálta túl a többi alapanyagot, és összességében tök jól hozta a Bambás érzést.

Aki úgy dönt, hogy mégsem kóstolná meg ezt a menüt, de a mesterséges intelligencia gasztronómiai tudását megismerné, az a Bamba Marha cégcsoporthoz tartozó budapesti Donna Mamma Pizza Napoletana pizz��riába is ellátogathat, ahol szintén felkerült a menüre egy olyan étel, melynek receptje a mesterséges intelligencia szüleménye.

A különleges ételt nemcsak megkóstolni lehet, hanem akár nyerni is vele. Aki májusban eszik egy valódi AI burgert az étteremlánc bármelyik egységében, és helyesen válaszol egy, MI által kreált rejtvényre a Bamba Marha weboldalán és  még a sorsoláson is szerencsésnek bizonyul, egy éven keresztül ingyen Bambázhat.

A Magyar Terméket és védjegyrendszerét beemelik a közoktatás tananyagába. A diákok esettanulmányokon, játékos feladatokon keresztül ismerhetik meg a hazai előállítású termékekhez kapcsolódó ismeretanyagot.

Országszerte több mint négyszáz helyszínen várja a látogatókat az ország legnagyobb kulturális eseménye. A Múzeumok Éjszakája idei kiemelt helyszínei Székesfehérvár és Esztergom, de Budapesten és sok vidéki városban is igazi programkavalkádra lehet számítani. A szervezők nem feledkeztek meg a foci Eb-ről sem.

Tesztüzemben immár az utasok számára is elérhető a MÁV integrált útvonaltervező-szolgáltatása. Az EMMA rendszerében elérhető szolgáltatások köre a vasúttársaság szerint a közeljövőben bővülni fog.

A hét közepi, Debrecenben megrendezett időfutam országos bajnokság után vasárnap Pannonhalmán került sor a férfiak és a nők országúti mezőnyversenyére. A 91,2 kilométeres távnak enyhén felhős időben, 21 fokban vágott neki a 15 fős – U23-as és felnőtt – női mezőny. A 16,8 kilométeres Pannonhalma-Győrság-Halomalja-Pázmándfalu-Nyalka-Pannonhalma kört ötször teljesítették a bringások, hogy aztán egy pannonhalmi kis kör után a bencés monostor előtt érjenek célba. A második nagy körben az addig egyben, nyugodt tempóban haladó mezőnyben tempóváltás történt, az elmúlt négy kiírás bajnoka, az U23-as...