Úton a világuralomhoz: a burgerkészítést már átvenné a mesterséges intelligencia

Úton a világuralomhoz: a burgerkészítést már átvenné a mesterséges intelligencia

Elérhetővé vált a piacon Magyarország első olyan hamburgere, amelyet teljes egészében a mesterséges intelligencia tervezett. A hónap burgerének megalkotásában a ChatGPT és a MidJourney működött közre, megkóstolni pedig a Bamba Marha éttermeiben lehet.

A Bamba Marha Burger Bár védjegyévé váltak a különleges, és csak limitált ideig elérhető hamburgerek. Jancsa Jani és csapata egy évvel ezelőtt az ország első NFT-burgerével várta a vendégeket, és idén májusban is egy aktuális téma köré fűzték fel ajánlatukat.

A híreket az elmúlt hónapokban a mesterséges intelligencia, és azon belül is főleg a ChatGPT uralta. Az egyre népszerűbb chatprogram az élet számos területén képes segítséget nyújtani a fejhasználójának. Szövegek írásában vagy épp lefordításában tud jeleskedni, de egyetemi vizsgákon, illetve a magyar érettségin is át tudna menni.

És mint kiderült, hamburgert is tud készíteni. Jancsa Jani, a Bamba Marha Burger Bár alapító-tulajdonosa elmondta, hogy ehhez először magyar nyelven kértek segítséget tőle, de mivel ez gyakran megoldhatatlan nehézségeket okozott a programnak (nehezen beszerezhető, vagy nem létező alapanyagok beépítése, hibás sorrend és lépéssor megadása), így végül az angol nyelvű eszmecsere mellett maradtak, és így már aránylag hamar sikerült dűlőre jutni.

A mesterséges intelligencia szerint a tökéletes hamburger az alábbiak szerint készül:

A szezámmagos hamburger zsemlére kerül a ropogós római saláta, melyet követ a karamellizált hagyma és két szelet paradicsom. A klasszikusan szaftos marhahús pogácsa tetejére érkezik az ementáli sajt és a grillezett gomba. A zsemle mindkét felét fokhagymás majonéz gazdagítja, ami különleges karaktert kölcsönöz az igazi Bamba élményhez.

A Bamba Marha csapata azonban nem hagyta, hogy az MI befejezze a munkát az étel megtervezésével, a továbbiakban is rá hárultak a feladatok. A burger látványtervének és reklámanyagainak elkészítésében a MidJourney volt segítségükre, a reklámszövegeket pedig a ChatGPT készítette el. Lényegében bármilyen reklámszöveggel találkozunk a hónapban az étterem feéületein, azokat mind a mesterséges intelligencia alkotta meg. Ezzel a megoldással a Bamba Marha valószínűleg nem csupán Magyarországon első, hanem jó eséllyel Európában is.

Nemcsak a hamburgert, hanem a marketinget is az AI tervezte.
Fotó: Tóth Marcell / GazMag

A bemutatás kapcsán megrendezett sajtóesemény keretein belül volt lehetőségem megkóstolni a burgert, és nem is okozott csalódást. Bár a gombával szemben sokakban ellenérzések vannak, az íze nem dominálta túl a többi alapanyagot, és összességében tök jól hozta a Bambás érzést.

Aki úgy dönt, hogy mégsem kóstolná meg ezt a menüt, de a mesterséges intelligencia gasztronómiai tudását megismerné, az a Bamba Marha cégcsoporthoz tartozó budapesti Donna Mamma Pizza Napoletana pizz��riába is ellátogathat, ahol szintén felkerült a menüre egy olyan étel, melynek receptje a mesterséges intelligencia szüleménye.

A különleges ételt nemcsak megkóstolni lehet, hanem akár nyerni is vele. Aki májusban eszik egy valódi AI burgert az étteremlánc bármelyik egységében, és helyesen válaszol egy, MI által kreált rejtvényre a Bamba Marha weboldalán és  még a sorsoláson is szerencsésnek bizonyul, egy éven keresztül ingyen Bambázhat.

Szoboszlai Dominik és Nagy Zsolt is betalált a Puskás Arénában rendezett felkészülési mérkőzésen, így a magyar labdarúgó válogatott két győzelemmel nyitotta a 2024-es évet.

Csökkenő forgalom mellett pluszban fejezte be e hetet a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A vezető részvények felemás eredménnyel zárták a kereskedést.