A rezsifélelem mérséklődött, mégsem kapkodunk az eladó lakásokért

A rezsifélelem mérséklődött, mégsem kapkodunk az eladó lakásokért

A magyar lakáspiacon áprilisban a vevők az egy évvel korábbinál 35 százalékkal szélesebb kínálatból választhattak. A kereslet ezzel egyidejűleg harmadával elmaradt a tavalyitól.

Január óta az ingatlanpiaci kereslet több mint 20 százalékkal felülmúlja a tavalyi év utolsó négy hónapjának szintjét. Ez a szokásos szezonalitáson túl főképp azzal magyarázható, hogy enyhültek a vásárlók rezsifélelmei az ingatlanpiacon – derült ki az ingatlan.com friss elemzéséből, amely a kereslet és kínálat áprilisi alakulását mutatja be.

Az év negyedik hónapjában több mint 30 ezer eladó lakóingatlan-hirdetést adtak fel a tulajdonosok és ingatlanközvetítők, ez az adat havi szinten 10 százalékos, éves szinten pedig 13 százalékos visszaesést jelent. Április végén összesen 136 ezer eladó lakóingatlan szerepelt a teljes kínálatban, ami 35 százalékos növekedést jelent éves összevetésben. Idén januárhoz képest pedig 10 százalékos bővülésnek felel meg.

A kereslet ugyanakkor közel 30 százalékkal mérséklődött éves szinten, de az idei év első négy hónapjában az érdeklődések száma több mint 20 százalékkal nőtt a múlt év utolsó négy hónapjához viszonyítva.

Az év első hónapjaiban a szokásos szezonalitáson túl azért is élénkült meg a kereslet 2022 utolsó négy hónapjához képest, mert a vevők rezsifélelmei a téli tapasztalatok alapján enyhültek. A rezsiszámlák a múlt téli időszakban ugyanis nem változtak olyan mértékben, hogy emiatt tömegesen jelenjenek meg eladó lakások és házak a lakáspiacon – ismertette Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Hozzátette, hogy a jelenleg eladó lakások és házak növekvő száma leginkább annak tudható be, hogy az ingatlanpiacon amúgy is megjelenő friss kínálatot a szerényebb kereslet nem tudja még felszívni.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.