Rendhagyó felkészülés után kezdte el az országúti szezont Vas Blanka

Rendhagyó felkészülés után kezdte el az országúti szezont Vas Blanka

A Vuelta Femenina rajtjával megkezdődött az országi szezon a jelenlegi legismertebb magyar női kerékpáros számára. Vas Kata Blanka többnapos versenyek mellett hegyikerékpárban is indul idén.

A hosszú és fárasztó szezont követően, a február eleji cyclocross világbajnokságot követően a Vuelta Femenina (a Vuelta a Espana női változata) versenyében szurkolhatunk újra az első számú magyar női kerékpárosunknak. Vas Blanka, aki csapata, a Team SD Worx orvosával egyeztetve a terepkerékpáros szezon után három hét pihenőt kapott, majd hosszú alapozást végzett, a Vuelta rajtja előtt adott interjút az Eurosportnak.

Vas Blanka elmondta, hogy másfél hetet töltött kerékpár nélkül, a pihenő alatt síeléssel és snowboardozással kapcsolódott ki. Ezt egy tenerifei két hetes edzőtábor, majd itthoni készülés követte, ezt követően utazott Gironába. A felkészülés részeként beugróként elindult az egynapos Brabantse Pijl versenyen, ahol segítőként kapott szerepet. A gironai edzőtáborozás után érkezett Torreviejába, ahonnan hétfőn elrajtolt a Vuelte Femenina.

Igazából ez a kihagyás egyáltalán nem számít hosszúnak. Csak egy normális holtszezon volt egy normális felkészüléssel, amire szükségem is volt a cyclocross-szezon után. Ha úgy nézzük, egy átlagos országúti versenyzőnek a felkészülése még ennél is hosszabb. A cross-szezon után a csapatorvosommal egyeztettem, és ő javasolta, hogy jó lenne most már egy olyan periódus, amit alacsony zónákban végigedzek, hogy jó alapokat építsek fel a szezonra. Ez a télen teljesen elmaradt. Nem lehet egész évben a maximumon teljesíteni, néha kicsit lazábbra kell venni az edzéseket – nyilatkozta a 21 éves magyar bajnok bringás.

Blanka elmondta, hogy a holland csapatban fokozatosan, lépésről lépésre építgetik a fiatal versenyzőket. Bár ez kívülről nem mindig látszik, de az SD Worx-ön belül másképp nézik a dolgokat, és a versenyzők fejlődését.

Itt elégedett velem mindenki, otthon meg úgy látom, hogy nem – emelte ki Vas Blanka. Hozzátette, hogy a mostani szezonra az a célja, hogy a korábbinál többször legyen ott a versenyek végjátékaiban és fejlődjön az országúti versenyzésben. Elmondta azt is, hogy a verseny közbeni táplálkozás nem mindig sikerül jól neki, ebben is fejlődni szeretne.

A Vuelta hétfőn a csapatidőfutammal kezdődött, ahol az SD Worx 14 másodperces hátránnyal az ötödik helyen járt, a szakasz a Jumbo-Visma nyerte.

Vas Kata Blanka idei versenyprogramja kapcsán az Eurosport kiemelte, hogy a Vuelta után a baszk körön és a burgosi körversenyen szurkolhatunk a magyar bajnoki trikóban tekerő versenyzőnek. A párizsi olimpiára való kijutás érdekében mountain bike is szerepel Blanka programjában. A Tokióban hegyikerékpárban negyedik helyezést elérő versenyző többek között Nagykanizsán megrendezendő magyar bajnokságon és a világbajnokság U23-as versenyében is megméretné magát.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.