Teljesen újjászületik a soha nem használt autópálya-lehajtó

Teljesen újjászületik a soha nem használt autópálya-lehajtó

Ausztria fővárosában egy hatvanezer négyzetméteres szabadidőközpontot hoznak létre az A23-as autópálya soha nem használt simmeringi lehajtója helyén. A fejlesztés 2024-re készülhet el.

Hosszú kálvária után végül happy enddel végződik az osztrák főváros soha nem használt simmeringi autópálya-lehajtójának története, hamarosan ugyanis park lesz belőle. Az A23-as autópálya Favoritenben található lehajtóját még 1977-ben építették, de végül megváltoztak a tervek, így soha nem vették használatba. Csupán a mentőegységek használták fel- és lehajtóként, illetve egy raktár állt azon a részen.

Az osztrák autópálya-kezelő, az ASFINAG 2020 és 2022 között végül elbontotta a lehajtót, Bécs Városa pedig bérbe vette tőle a területet, hogy egy hatvanezer négyzetméteres zöld oázist hozhasson létre.

A lehajtó helyére tervezett hatvanezer négyzetméteres Tangentenpark építési munkái idén júniusban kezdődnek és várhatóan 2024 nyarán érnek véget.

A bőségesen beültetett, piknikezésre és pihenésre is alkalmas zöldterület mellett a kicsiknek kalandparkot, a nagyobbaknak pumptrack- és skate-pályát, az idősebbeknek pedig pétanque-pályát terveznek ide, illetve lesz még tó, vizes játszótér szökőkutakkal és kutyafuttató is. A különböző labdajátékokra alkalmas sportpályák egy részét az itt cölöpökön futó A23-as autópálya alatt helyezik el, hogy a fiatalok rossz idő esetén is ki tudjanak jönni ide rúgni egyet.

A Tangentenpark nemcsak új pihenőhelyet jelent majd a 10. és 11. kerület lakói számára, de ligeteivel és erdőfoltjaival egy három kilométeres zöldfolyosót is létrehoz a szintén a kerületben található, hetvenezer négyzetméteres Helmut-Zilk-Parktól egészen a kerület déli részén található erdős területekig. A környező lakóövezetek között pedig kivilágított gyalog- és bicikliutak javítják majd az összeköttetést.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.