Infrastruktúrafejlesztéssel és oktatással teszik még vonzóbbá a biciklizést Bécsben

Infrastruktúrafejlesztéssel és oktatással teszik még vonzóbbá a biciklizést Bécsben

Rekordméretű bicikliút-építési programot hirdetett meg tavaly Ausztria fővárosa. A tervek szerint négy év leforgása alatt 100 millió eurót fordítanak kerékpáros infrastruktúrafejlesztésekre.

Habár a 17 kilométernyi átadott új bicikliúttal már a tavalyi év is rekord volt a bécsi kerékpáros infrastruktúra-fejlesztések terén, 2023-ra még ambiciózusabb célokat tűzött ki az osztrák főváros. Városszerte összesen 20 kilométernyi új kerékpárút építését tervezi, ehhez jönnek még a kerületi fejlesztések, ami tavaly plusz 15 kilométert jelentett. Ráadásul nemcsak a bringaút-hálózat hossza nő, de minőségi ugrást is terveznek: tavaly óta kizárólag az úttesttől építészetileg elválasztott bicikliutakat építenek és ahol lehet, sok fát és zöldet telepítenek a bringautak mellé, hogy kellemesebb legyen a tekerés.

Az osztrák főváros csak tavaly 26 millió eurót – az előző évekhez képest ötször annyit – fordított kerékpárút-építésre, 2025-ig pedig összesen 100 millió eurót szán erre a célra.

Ütemterv szerint halad például Bécs első kerékpáros szupersztrádájának építése, amelyen Donaustadtól a belvárosig lehet majd végigtekerni. A hétkilométeres biciklis sztráda második szakaszát éppen a napokban adták át és 2024-re készül el teljesen. A Ringen futó kerékpárútba torkolló szupersztráda négy méter széles, kétirányú és építészetileg elkülönül az úttesttől. A most átadott 900 méteres szakaszán, a Lasallestraßén – amely Bécs egyik legforgalmasabb biciklis útvonala – 36 új fát is ültettek.

Az Alsó-Ausztriából kerékpárral ingázóknak jelent majd minőségi ugrást a Déli Kerékpáros Sztráda, amely 9 kilométeren át a Kärntner Ringtől vezet a városhatárig. A beruházásról a lakosság megkérdezése után döntöttek még 2022-ben, idén pedig kezdődik a kivitelezés. A déli sztráda egyik szakaszán, az Argentinierstraßén tavaly például több mint egymillió kerékpárost számoltak az automata forgalomszámlálók.

A sztrádákon kívül a nagy bécsi bicikliút-építési program keretében pedig tíz kerékpáros projektet valósítanak meg Favoritenben, Donaustadtban pedig két év alatt 14 kilométernyi új kerékpárút épül. Ráadásul a kerékpáros fejlesztésekhez kapcsolódóan 150 új fával gazdagodik a kerület. Tavaly városszerte egyébként összesen 55 kerékpárút-építési projektet valósítottak meg és sok helyen pótoltak hiányzó szakaszokat.

Forrás: Bécs 2023-as kerékpáros fejlesztési terve / © Mobilitätsagentur

Azonban Bécsben nem csupán bicikliutakat építenek, hanem magát a kerékpározást is igyekeznek minél népszerűbbé tenni. Ennek érdekében például ingyenes képzési programok készülnek iskoláknak, óvodáknak. A város és a hozzá tartozó Mobilitási Ügynökség szervezésében tavaly 6400 kisiskolás ingyen tanulhatott meg biciklizni.

Mindemellett a kicsik ügyességi pályákon gyakorolhatnak, a felnőtteknek pedig ingyenes kerékpáros térképpel és biciklis útvonaltervezővel igyekeznek kedvet csinálni a bringázáshoz. Nyaranta a strandok előtt bárki ingyenesen ellenőriztetheti a biciklijét, és az igazán elkötelezettek támogatást is igényelhetnek cargobike beszerzéséhez. Az ezer eurós támogatást eddig 116 pályázó kapta meg, további 230 pályázat pedig még elbírálás alatt van.

Szimbolikus kereskedésindító csengetéssel ünnepelte a közelmúltban részvényei tőzsdei bevezetését a Kermann IT Solutions Nyrt. A vállalat papírjaival a Budapesti Értéktőzsde Xtend kategóriában lehet kereskedni.