Folytatta jó szereplését a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe emelkedéssel fejezte be a hetet. A vezető részvények mindegyike emelkedni tudott április utolsó hetében.

Növekvő forgalom mellett emelkedett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten; a BUX 44 822,21 ponton zárt pénteken, 1,64 százalékkal, 721,34 ponttal magasabban az előző heti záróáránál. A részvénypiac forgalma 37,98 milliárd forint volt az előző heti 21,09 milliárd forint után, a vezető részvények erősödtek.

Az Equilor Befektetési Zrt. heti elemzésében jelezte: a csütörtöki kereskedésben kiugróan emelkedett a BUX az előző napok alulteljesítését követően, a vezető részvények közül leginkább az OTP erősödött. A bankpapír pénteken is jól teljesített. A Richter és a Mol is jól zárta a hetet, bár pénteken már inkább csak oldalaztak a részvények. Az összefoglalóban a kedvező piaci hangulatot egyebek mellett azzal indokolták, hogy a héten biztató hírek érkeztek az uniós forrásokról, közeledtek az álláspontok a vitás kérdésekben az Európai Unió és Magyarország között.

Több célármódosítás is érkezett a héten. A Mol 12 havi célárfolyamát 3300 forintról 3200 forintra csökkentette a Citi, az ajánlás továbbra is vétel. A Richter célárfolyamát 12 800 forintról 12 600 forintra mérsékelte az RBC Capital, az ajánlás továbbra is felülsúlyozás.

Az Equilor az összefoglalóban kiemelte, hogy egy jogszabálymódosítás következtében hamarosan változik a bankok extraprofitadója. A nettó árbevétel helyett július 1-től a szokásos tevékenység keretében keletkezett nyereség lesz az adóalap, viszont az adókulcs is emelkedik, a 10 milliárd forintos adóalap alatti rész 13 százalékát, a 10 milliárd forintos adóalap feletti rész 30 százalékát kell befizetniük a bankoknak. Az OTP szempontjából enyhén kedvezőnek mondható a változás.

A vezető részvények közül:

  • A héten Mol árfolyama 1,26 százalékkal emelkedett, pénteken 2742 forinton zárt, forgalma 9,1 milliárd forintot tett ki a héten.
  • Az OTP 2,69 százalékot erősödött, a részvény 10 300 forinton zárt pénteken, heti forgalma meghaladta a 18,4 milliárd forintot.
  • A Richter árfolyama 2,06 százalékkal emelkedett a héten, pénteken a papír 8170 forinton fejezte be a kereskedést, heti forgalma csaknem elérte a 8,7 milliárd forintot.
  • A Magyar Telekom 0,71 százalékkal erősödött, a papír pénteki záróára 426 forint, heti forgalma 934,3 millió forint volt.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 3354,23 ponton végzett a héten, ami 99,13 ponttal, 2,87 százalékkal alacsonyabb az előző hetinél.

Magyarország 20 évvel ezelőtt csatlakozott az Európai Unióhoz. A csatlakozás évfordulóját évek óta futóversennyel ünneplik Budapesten, a rendezvényév évre rengeteg embert mozgat meg. A 20 kilométeres távot egyéniben és csapatban is teljesíteni lehetett.

A Budapesti Értéktőzsdén is érződött az egész Európára jellemző kedvezőtlen befektetői hangulat. A BUX eséséből a főbb részvények többsége is kivette a részét.