Bekapcsolódik a kéktúrázás népszerűsítésébe a MÁV

Bekapcsolódik a kéktúrázás népszerűsítésébe a MÁV

A MÁV-START és Magyar Természetjáró Szövetség stratégiai együttműködésének következtében a Nyugati, Keleti és Déli pályaudvarokról induló InterCity vonatokon elérhető lesz a legendás túramozgalmakat népszerűsítő Kéktúra kiadvány.

Az immár 71 éves múltra visszatekintő Országos Kéktúra, az 1986-ban létrehozott Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra és legfiatalabb, 25 éves Alföldi Kéktúra együttesen adja ki a mintegy 2550 kilométer hosszú Országos Kékkört, amelyet a vasút több mint 60 helyen szel át, a gyalogtúrázók örömére. A vasútállomások kiváló érkezési és indulási pontok a kéktúrázók számára: könnyen, gyorsan, autóhasználat nélkül elérhetők, ráadásul több helyen a teljesítést igazoló Kéktúra-bélyegző is a vasútállomáson található meg.

Az utazástervezés megkönnyítésére a kiadvány egy vasúti térképet is tartalmaz, amely az Országos Kékkör vasúti és főváros-környéki buszos kapcsolódási pontjait is szemlélteti, ezáltal átláthatóbbá válik, hogy mely szakaszt hogyan és hol lehet megközelíteni közösségi közlekedéssel.

A MÁV-START és a Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) nem csak ezzel az akcióval népszerűsíti a vasutas természetjárást. Az MTSZ által kiadott Természetjáró Kedvezménykártya (TEKA-kártya) 20 százalékos vasúti utazási kedvezményre jogosít a péntek és vasárnap közötti időszakban, amely kizárólag a MÁV-appból váltott jegyekre érvényesíthető.

A vonattal útnak induló kirándulókat a TEKA-kártyán felül más menetdíjkedvezmények is várják: az új, májustól elérhető vármegye- és országbérletek még elérhetőbbé teszik a közösségi közlekedést az utazóközönség számára. A MÁV-Volán-csoport új Mátra24 jegye a térségbe látogatóknak nyújt kedvező kombinált eljutási módot. A 24 óráig érvényes jeggyel korlátlanul lehet utazni Budapestről a Mátrába a MÁV-START, és a térségen belül a Volánbusz járatain.

Az együttműködés keretein belül a további tervek között szerepel a menetrendi információk elérhetővé tétele az online túratérképek felületén, valamint menetrendfejlesztésekkel, turisztikailag fontos járatokkal támogatja a MÁV-START, hogy vasúttal minél egyszerűbben meg lehessen közelíteni a Kéktúra útvonalakat.

A vasúttársaság a Kéktúra kiadvány népszerűsítésével a fenntartható közösségi közlekedésre hívja fel a túrázók figyelmét. Az április 5-én kezdődő kampány keretében a legforgalmasabb belföldi InterCityken és MÁV-START ügyfélszolgálatokon elérhető kiadványok elvihetők, de közösségi célúak is: az utazási idő hasznos eltöltését, természetjáró ismeretek átadását szolgálják.

Magyarország 20 évvel ezelőtt csatlakozott az Európai Unióhoz. A csatlakozás évfordulóját évek óta futóversennyel ünneplik Budapesten, a rendezvényév évre rengeteg embert mozgat meg. A 20 kilométeres távot egyéniben és csapatban is teljesíteni lehetett.

Idén is közel háromszáz bor szállt ringbe a Budapest Airport bora címért. A második alkalommal kiírt verseny öt győztesét a vállalat a legfontosabb partnereivel közösen, vakkóstolás keretében választotta ki.

A magyar labdarúgó válogatott szövetségi kapitánya kihirdette azt a 26 játékost, akik készülhetnek a nyári, németországi labdarúgó Európa-bajnokságra. Marco Rossi öt tartalékot is megnevezett.